Απεγνωσμένη άμυνα για τις συντάξεις…

Τόσο κατά την πρώτη συνάντηση με τον Γ. Βρούτση την Πέμπτη το βράδυ όσο και σε αυτή που ακολούθησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, οι πιέσεις των δανειστών «χτύπησαν ταβάνι» στο Ασφαλιστικό, απαιτώντας να παραδοθούν άμεσα οι ισολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων, όπου και θα φανούν τα ελλείμματα των μεγάλων ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ανοίγοντας ουσιαστικά θέμα «νέας προσαρμογής των συντάξεων». Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε, είναι η διαρροή του υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με την οποία «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι «να αποτρέψει μείωση των συντάξεων»!

Παίζοντας ουσιαστικά απεγνωσμένη άμυνα, ο υπουργός Εργασίας -και προκειμένου να κερδίσει χρόνο- τόνισε πως οι δαπάνες για συντάξεις θα «προσαρμοστούν» μέσα από την εφαρμογή του νόμου 3863 (από την 1η Ιανουαρίου 2015). Ειδικότερα ανέφερε πως από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ισχύσει ο αναλογικός συντελεστής στη σύνταξη, που προβλέπει ότι όσοι αποχωρούν από το 2015 και μετά, για το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2011, θα λάβουν αναλογικό ποσό που κυμαίνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να μειώσει αυτομάτως το ύψος των νέων συντάξεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «τροϊκανοί» ζητούν πλήρη διαχωρισμό του προνοιακού τμήματος από τη βασική σύνταξη (με αυτόματη αναπροσαρμογή από τα 480 στα 360 ευρώ), αλλά και τη θεσμοθέτηση 20ετίας αντί της 15ετίας ως προϋπόθεση για συνταξιοδότηση ενώ υπενθύμισαν και την εκκρεμότητα όσον αφορά τις παραμετρικές αλλαγές και κυρίως την αύξηση των ορίων ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης κάτω από τα 62 έτη.

Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε στην «τρόικα» την έκθεση του ΚΕΠΕ, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ σενάρια που δεν αποτελούν δεσμευτικές προτάσεις για την κυβέρνηση, περιλαμβάνουν όμως μεταξύ άλλων τις ενοποιήσεις Ταμείων, τη λειτουργική ενοποίηση διαδικασιών και διάφορες παραμετρικές αλλαγές, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς να θίγονται «θεμελιωμένα» δικαιώματα και η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία.

Επίσης, ενημέρωσε την «τρόικα» ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία θα προχωρήσουν σύντομα στην καταγραφή των αποτελεσμάτων της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα των οικονομικών για καθένα από αυτά.

Πάνε πίσω ομαδικές απολύσεις και απεργίες…

Όσον αφορά τα εργασιακά, οι δανειστές δεν πείστηκαν από τη… «συμφωνία της Γενεύης» μεταξύ υπουργείου, εργοδοτών και ΓΣΕΕ, ούτε από την έκθεση του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) για νέα παράταση προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου το σύστημα των ομαδικών απολύσεων μέσω του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα. Παράλληλα, αποδέχθηκαν το αίτημα του υπουργείου Εργασίας ώστε τα δύο αυτά καυτά θέματα (ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος) να μετατεθούν για αργότερα ή ακόμα και στο τέλος της διαπραγμάτευσης, με το επιχείρημα πως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κραδασμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ακόμα χειρότερα -και λόγω της πίεσης-, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα «περιορίζει» την πόρτα που άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)! Να σημειώσουμε εδώ πως ο ΟΜΕΔ έχει εκδώσει ήδη δύο αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων σε αντίστοιχες προσφυγές που κατατέθηκαν από δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν προσφύγει για ρύθμιση θεμάτων που άπτονται Συλλογικών Συμβάσεων.


Σχολιάστε εδώ