Αναταράξεις προκαλεί ο Χρύσανθος

Όσο κι αν από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρήθηκε να ενοχοποιηθούν για το «αλαλούμ» που προκλήθηκε «σκοτεινά κέντρα» που έχουν στοχοποιήσει τον βουλευτή Επικρατείας και εξ απορρήτων του κ. Σαμαρά. Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι ο κ. Χαρδούβελης αντιμετωπίζει τα σχετικά με τους δανειστές ζητήματα από καθαρά τεχνοκρατική άποψη και μόνο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις πολιτικές προεκτάσεις τους. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, στο παρασκήνιο, επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή.

Στην αντίπερα όχθη, ο κ. Χαρδούβελης δεν κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι, συχνά-πυκνά, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούν να τον «καπελώσουν». Ακόμη, ότι, εν αγνοία του, υπουργοί ή ακόμη και συνεργάτες του κ. Σαμαρά διακινούν πληροφορίες για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύουν τις κινήσεις του έναντι της «τρόικας». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου στις αρχές της εβδομάδας σημείωσε με νόημα ότι οι μόνες ακριβείς πληροφορίες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις είναι αυτές που δίνονται από τον ίδιο και το υπουργείο Οικονομικών.

Αιτία για το «θερμό επεισόδιο» που προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη στάθηκε η απόφαση του κ. Χαρδούβελη να αποκλείσει τον κ. Λαζαρίδη από κλειστή σύσκεψη με τους επικεφαλής της «τρόικας», στην οποία μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Ακολούθησε ένα «μπαράζ» φημών και διαρροών από τις οποίες προέκυπτε η αντίθεση του κ. Χαρδούβελη στην παρουσία του κ. Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις. Οι τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ υπουργείου και Μεγάρου Μαξίμου «πήραν φωτιά», καθώς ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ανέλαβε να… πείσει τον υπουργό Οικονομικών ότι η συμμετοχή του στενού συνεργάτη του στις συζητήσεις με την «τρόικα» ήταν και απαραίτητη και επιβεβλημένη. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν τέτοιας έντασης ώστε αργότερα την ίδια ημέρα, κι ενώ στα Μέσα Ενημέρωσης κυριαρχούσε το «επεισόδιο», παράγοντες του υπουργείου, κατ’ εντολήν προφανώς του κ. Χαρδούβελη, βγήκαν και εκθείασαν τόσο την προσφορά του κ. Λαζαρίδη όσο και τον κομβικό του ρόλο διαχρονικά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ωστόσο, την επομένη ο υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίσθηκε σε προγραμματισμένη νέα συνάντηση με την «τρόικα», γεγονός που πυροδότησε νέα σενάρια. Η απουσία του αποδόθηκε στο πρόβλημα υγείας (ίωση) που αντιμετώπιζε, αλλά δεν έπεισε πολλούς, αφού λίγες ώρες αργότερα ο κ. Χαρδούβελης εμφανίσθηκε στο γραφείο του στο υπουργείο. Την ίδια στιγμή ο κ. Λαζαρίδης απέδιδε την αναστάτωση που προκλήθηκε σε… «σκοτεινά κέντρα» που τον έχουν στοχοποιήσει! Ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός ήταν ενοχλημένος, αν όχι εξοργισμένος, για την «επίθεση» που δέχεται ο στενός του συνεργάτης από ορισμένους οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την προσφορά του στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση!


Σχολιάστε εδώ