Χωρίς εγγυητική επιστολή, γιοκ δόσεις για τις οφειλές σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία!

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ότι στη συζητούμενη ρύθμιση για πληρωμή των οφειλών στις Εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία σε 72 δόσεις για χρέη έως 300.000 ευρώ απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να καταθέτεις εγγυητική επιστολή τραπέζης;

Καλά, τρελάθηκαν; Ποια τράπεζα θα δώσει εγγυητική επιστολή σε κάποιον αν δεν έχει ανάλογη κατάθεση και έχει δάνεια σε καθυστέρηση; Αν είχε τέτοια οικονομική δυνατότητα, θα είχε τακτοποιήσει τις οφειλές του στο ΙΚΑ και στην Εφορία με την ισχύουσα ρύθμιση των 12 – 24 δόσεων.

Το λιγότερο το 90% των οφειλετών του Δημοσίου δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να πάρει εγγυητική επιστολή τραπέζης. Επομένως, μια τέτοια ρύθμιση όχι μόνο θα είναι δώρο – άδωρο αλλά και θα προκαλέσει μεγάλη οργή κατά της κυβέρνησης, την ώρα που όλες οι επιχειρήσεις περιμένουν με αγωνία μια ρύθμιση για 100 και περισσότερες δόσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση. Και φυσικά χαμένο θα είναι το Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο γιατί δεν θα εισπράξουν λεφτά αν επιμείνουν στη ρύθμιση αυτή, που είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά και γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκτιναχθούν στα ύψη, με αποτέλεσμα το αναμενόμενο από τον πρωθυπουργό πλεόνασμα να γίνει όνειρο θερινής νυκτός. Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα δεν διαθέτουν λεφτά για τη ρύθμιση που σχεδιάζεται, αν δεν αλλάξει. Ήδη έχουν ξεζουμιστεί από τους φόρους, οι οποίοι το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 25,3%, που σε χρήμα μεταφράζεται σε 1,3 δισ. ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με το 2013! Συνέπεια αυτής της φοροεπιδρομής ήταν και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στις Εφορίες, που έφθασαν τον Αύγουστο στα 70 δισ. ευρώ, με τις ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές στα 18 δισ. ευρώ!

Πλειστηριασμοί και μέσω ίντερνετ, για πιο γρήγορα…

Μια άλλη απόδειξη για το ότι εκεί στο υπουργείο Οικονομικών έχει απολεσθεί κάθε ίχνος ανθρωπιάς και ευαισθησίας απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που καταρρέουν, με δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες να βρίσκονται προ των πυλών του Κορυδαλλού, είναι η εγκύκλιος που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα από τη διάδοχο του Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να αναρτώνται στο διαδίκτυο οι περιλήψεις προγραμμάτων πλειστηριασμού, με δημοσίευση όλων των στοιχείων του οφειλέτη, ακόμη και φωτογραφιών του περιουσιακού στοιχείου που θα βγαίνει σε πλειστηριασμό. Κρεμάνε, δηλαδή, κουδούνια σε όποιον χρωστάει…

Νέα ήθη, κύριε πρωθυπουργέ. Μήπως κάποιοι σας υπονομεύουν από μέσα; Και το λέμε αυτό γιατί δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι όλες αυτές οι… καινοφανείς ιδέες είναι δικής σας έμπνευσης ή ότι έχουν τη συναίνεσή σας, όταν μάλιστα έχετε περάσει από το υπουργείο Οικονομικών.


Σχολιάστε εδώ