Φθινοπωρινός καύσωνας

Μεθαύριο (Τρίτη) ξεκινάει ο νέος και ο πλέον κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων με την «τρόικα», που θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου. Το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να γίνουν τα stress test των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν και το ζήτημα του χρηματοδοτικού. Το κυριότερο, θα δώσουν το έναυσμα για την έναρξη των συζητήσεων για την οριστική διευθέτηση του χρέους, αν κι εφόσον οι δανειστές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Στην Κουμουνδούρου μάλιστα ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και υποστηρίζουν ότι πλέον είναι πολύ πιθανή μια αυτοδυναμία.

Στα δύσκολα

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» θα γίνει μια αποτίμηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και θα οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις 6 Οκτωβρίου. Στο προσχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτυπωθούν και οι φοροελαφρύνσεις (εισφορά αλληλεγγύης, ΦΠΑ στην εστίαση, δόσεις για την εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο κ.ά.) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά είναι άγνωστο ποια στάση θα τηρήσει η «τρόικα». Στη συνέχεια θα υπάρξει μια διακοπή μερικών ημερών, αφού 10-12 του μήνα είναι η σύνοδος του ΔΝΤ και στις 13 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup. Στη δεύτερη φάση θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δύσκολα ζητήματα, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα συνδικαλιστικά, που απαιτούν οι δανειστές, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών, του νέου μισθολογίου και των απολύσεων στο Δημόσιο. Από την κυβέρνηση λένε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν τώρα σε αλλαγές στα ασφαλιστικά και τα εργασιακά και το πιθανότερο είναι να ζητήσουν παράταση λίγων μηνών αφού γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

Τα είπε, αλλά…

Όλα αυτά στον απόηχο της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με την Άνγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο. Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, παρότι η καγκελάριος απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, δημόσια τουλάχιστον και περιορίσθηκε να πει ότι η Γερμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος ενώπιον της κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, ούτε νέο Μνημόνιο. Ακόμη ότι, στο τέλος του 2014, θα απεμπλακεί από το ΔΝΤ, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά, συμφωνώντας σε μια διαπίστωση: Ότι επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια χέρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα» που εκθέτει τον πρωθυπουργό και τη χώρα και πρόσθεσε ότι καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν πρόκειται να τον σώσει. Το ΚΚΕ σημείωσε ότι η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η σημερινή πολιτική θα συνεχισθεί αποδεικνύει ότι οι όποιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις θα έχουν οδυνηρά αποτελέσματα για τον λαό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγόρησαν τον κ. Σαμαρά ότι απέκρυψε την αλήθεια για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση.

Αποστάσεις

Αναταράξεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσαν οι «κινδυνολογικού» χαρακτήρα δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη για τον κίνδυνο απόσυρσης των καταθέσεων και κατάρρευσης των τραπεζών στην περίπτωση που αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου έγινε διάβημα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, ενώ στελέχη του κόμματος απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Γεωργιάδη. Αποστάσεις από τις απόψεις του πήραν αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενώ εντολή να πέσουν οι τόνοι έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Σε διευκρινιστικές δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι είπε τα πράγματα περισσότερο «ωμά» απ’ ό,τι έπρεπε.

Άνοιξε θέμα…

Ποικίλες ερμηνείες, αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η απρόσμενη κίνηση του Β. Βενιζέλου να ανοίξει τη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα». Παρότι μετέχει σε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο (χωρίς τη ΝΔ) ή μια οικουμενική. Το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ απέφυγαν να πάρουν επίσημα θέση, άμεση ήταν όμως η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος χαρακτήρισαν «σχιζοφρενική» την πρόταση και υπογράμμισαν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να είναι συνομιλητής τους, δεδομένου ότι έχει μεγάλες ευθύνες για τη μνημονιακή και αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Στο «κόκκινο»…

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του Κυρ. Μητσοτάκη με την ΑΔΕΔΥ για το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον έλεγχο των προσλήψεων (συμβάσεων). Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία είναι πρόσχημα κι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η αξιολόγηση θα γίνει, ενώ έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις εκθέσεις όσων δήμων αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομερή στοιχεία για τις προσλήψεις προσωπικού. Στο «κόκκινο» είναι εξάλλου η κόντρα του και με την περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου που έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μην δώσουν στοιχεία για τους εργαζόμενους.


Σχολιάστε εδώ