Τρία ραντεβού στα τυφλά…

Με συνέπεια οι πρωτοβουλίες που είχαν αναγγελθεί με εμφατικό τρόπο κι επενδυθεί με αυξημένες προσδοκίες να καταλήξουν με αρνητικό πρόσημο στη συνείδηση της κοινής γνώμης ή ακόμη χειρότερα σε «φιάσκο». Από το ταξίδι στο Παρίσι, μέχρι τη συνάντηση με τη Άνγκ. Μέρκελ κι ενδιάμεσο σταθμό την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κι όλα αυτά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, γεγονός που πέραν των άλλων αντανακλά την αγωνία για την έκβαση μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων, αλλά και την ανησυχία για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Το… κυβερνητικό έπος ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν ένα πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο ταξίδεψε στο Παρίσι με σκοπό να «συντρίψει» την «τρόικα». Η επιλογή του τόπου έγινε προκειμένου, όπως έλεγαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, να σηματοδοτήσει τη σταδιακή απεμπλοκή από την «τρόικα» και τα πηγαινέλα των επιτελών της στην Αθήνα. Η εικόνα που δόθηκε ήταν ότι οι συζητήσεις που θα γίνονταν θα είχαν καθοριστικό χαρακτήρα, ενώ η χώρα μας θα έπαιρνε ένα πρώτο θετικό μήνυμα για το ζήτημα του χρέους. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι συζητήσεις ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα (οι κρίσιμες είναι αυτές που ξεκινούν μεθαύριο στην Αθήνα) και… καπνός για το χρέος δεν βγήκε.

Λίγα 24ωρα αργότερα ο κ. Σαμαράς «ανέβηκε» στη διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου με «όπλο» τις θετικές εξελίξεις που θα υπήρχαν υποτίθεται στο Παρίσι θα προχωρούσε σε γενναίες εξαγγελίες. Κυβερνητικοί παράγοντες όλες τις προηγούμενες ημέρες είχαν τροφοδοτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης με πληροφορίες για πακέτο μέτρων προς ανακούφιση του ελληνικού λαού. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού απείχαν κατά πολύ από τα αναμενόμενα και απογοήτευσαν ακόμη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, όχι μόνον δεν βελτιώθηκε το κλίμα όπως περίμεναν στην κυβέρνηση, αντίθετα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ οι εξαγγελίες ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα.

Τρίτο και… καλύτερο «κρούσμα» αυτό με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την Άνγκ. Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος υπήρξε φειδωλή (τουλάχιστον στις επίσημες δηλώσεις της…), απέφυγε να δεσμευτεί για κάποιο από τα ζητήματα που της έθεσε ο πρωθυπουργός (φοροελαφρύνσεις, χρέος) και περιορίσθηκε σε λίγα λόγια συμπάθειας και παρηγοριάς! Οι εντυπώσεις κάθε άλλο παρά θετικές, έτσι δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μιλούσαν για κακό προγραμματισμό και αστοχίες. Έλεγαν δηλαδή ότι από τη στιγμή που δεν είχε εξασφαλίσει μια θετική δήλωση της κ. Μέρκελ ίσως δεν έπρεπε να ταξιδέψει στο Βερολίνο ή να είχε γίνει καλύτερη προετοιμασία σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ