Το έμαθε από την καγκελαρία ότι θα επισκεφτεί το Βερολίνο ο Σαμαράς!

Καθόλου ευέλικτος και καθόλου… διπλωμάτης σε θέματα υπηρεσιακά, δεν δίσταζε να συγκρουστεί με προϊσταμένους και υφισταμένους, εφόσον θεωρούσε ότι είχε το δίκιο με το μέρος του.
Πολλοί θυμούνται την επεισοδιακή κλοτσοπατινάδα με τον Γ. Αϋφαντή στη Διεύθυνση ΝΑΤΟ, πολλοί λίγοι γνωρίζουν το επεισόδιο με την άγρια λογομαχία του, ως πολιτικού διευθυντή, με ανώτερο γερμανό διπλωμάτη, τηλεφωνική μάλιστα, την οποία μάζεψε διακριτικά κατόπιν η πρεσβεία… Ο κ. Ζωγράφος δεν είναι ένας τυχαίος πρέσβης και έπειτα από σχεδόν 38 χρόνια υπηρεσίας δεν του ήταν καθόλου ευχάριστο να μάθει από την επίσημη δήλωση της καγκελαρίας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός (και ανιψιός του, αν και έχουν μόλις ένα δύο χρόνια διαφορά ηλικίας) επρόκειτο να επισκεφτεί το Βερολίνο.

Από εκείνη τη στιγμή έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την υποβάθμιση αυτή, που τον ακυρώνει και αποδυναμώνει κάθε δυνατότητα άσκησης του έργου του. Παρά την προειδοποίησή του, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μην τον συμπεριλάβει στη μικρή ομάδα των πέντε συνεργατών του που θα παραβρίσκονταν στη συνάντηση με την Άνγκ. Μέρκελ και των δύο αντιπροσωπειών. Οπότε, ο κύριος πρέσβης, τη μεθεπομένη ημέρα, απλώς τυπικά, έστειλε και γραπτώς την παραίτησή του.

Εάν φυσικά το επιθυμεί, δεν θα αποχωριστεί τα βόρεια κλίματα. Η σύζυγός του Ελ. Σουρανή έχει τοποθετηθεί (για να βρίσκονται και κοντά ως ζεύγος) πρέσβης στην Κοπεγχάγη…

****

Υπερβολική η ανοχή απέναντι στην Τουρκία

Έστω και με μικρή καθυστέρηση, μας ενημέρωσαν για τις δηλώσεις που έκανε ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μεχμέτ Γκιορμέζ για την Αγιά Σοφιά αλλά και για την Ελλάδα.

Ο Μ. Γκιορμέζ έριξε το «δόλωμα» λέγοντας ότι θα πρέπει να λειτουργεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά είναι θέμα της πολιτικής να το αποφασίσει και έκρυψε τη «φάκα».

Έτσι, κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να πάνε μαζί στην… Αθήνα για να ανοίξουν το τζαμί, ώστε να μη νοικιάζουν γήπεδα οι μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν και αμέσως μετά πέταξε και τη «βόμβα».

— Ο τούρκος ανώτερος θρησκευτικός λειτουργός δήλωσε ότι η Αγιά Σοφιά είναι «ένας ισλαμικός χώρος προσευχής με πολύ μεγάλη συμβολική αξία για όλο τον κόσμο και δεν είναι μουσείο, ούτε είναι εκκλησία. Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος προσευχής του Πορθητή και μάλιστα όλων των μουσουλμάνων»…

— Τις διαθέσεις του Τ. Ερντογάν και του ισλαμικού κινήματος, του οποίου ηγείται, τις γνωρίζουμε καλά. Η ερώτησή μας είναι εάν έγινε διάβημα για τις δηλώσεις αυτές, εάν έχει ενημερωθεί η ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και ο ΟΗΕ για τις προθέσεις αυτές…

— Υπάρχει μια υπερβολική ανοχή έναντι της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα, η οποία δεν είναι κατανοητή. Η συνταγή της «μη έντασης» από την Άγκυρα έχει υιοθετηθεί και από άλλους στο παρελθόν και ποτέ δεν απέδωσε, ενώ συνήθως είχε μεγάλο κόστος…

Απούσα πάλι η Ελλάδα!

Στη Νέα Υόρκη έγινε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχαν 14 χώρες -και γειτονικές και ευρωπαϊκές- που έχουν άμεσο και ζωηρό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη και την προσπάθεια αντιμετώπισης της ισλαμικής απειλής και του εμφυλίου πολέμου. Η μόνη γειτονική χώρα που απουσίαζε ήταν η… Ελλάδα. Ακόμη μια επιτυχία του Β. Βενιζέλου…

— Στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Β. Βενιζέλος αλλά και ο Γ. Παπανδρέου, απέφυγαν να συμπέσουν οι δρόμοι τους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι εάν ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πρώην κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει «τακτοποιηθεί» σε σημαντική θέση της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συμμετείχε σε αρκετά πάνελ του ΟΗΕ, στο ίδιο κτίριο που βρίσκονταν και ο Β. Βενιζέλος. Ο λόγος για τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, που, απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει, λειτουργεί περισσότερο ως «ευρωπαίος» αξιωματούχος, λησμονώντας το πώς και το γιατί βρέθηκε στη θέση αυτή…

Τους έβαλε στη θέση τους…

Πήραν το μήνυμα από την Ουάσινγκτον, αλλά τους έπεσε βαρύ στα Σκόπια.
Ο νέος αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, στη διάρκεια της ακρόασής του στην Αμερικάνικη Γερουσία, όταν ρωτήθηκε για τον πληθυσμό στην ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν μόνο οι Σλάβοι και οι Αλβανοί, αλλά υπάρχουν Τούρκοι, Ρομά και άλλοι». Μια αναφορά απολύτως ακριβής.

— Όμως αυτή η αναφορά ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στα Σκόπια, όπου ακόμη και διάβημα έγινε προς την αμερικανική πρεσβεία, καθώς οι Σκοπιανοί θεώρησαν ότι η δήλωση του αμερικανού πρέσβη συνιστά δήλωση… απο-αναγνώρισης του «μακεδονικού λαού» και συνεπώς «μακεδονικής ταυτότητας». Ο κ. Μπέιλι σίγουρα τον πρώτο καιρό θα είχε να ακούσει πολλά φθάνοντας στα Σκόπια, αλλά πριν στραφούν εναντίον του οι άνθρωποι του κ. Γκρούεφσκι, γιατί δεν ρωτούν τους Αλβανούς του Τετόβου αν νιώθουν περισσότερο «μακεδόνες» ή Αλβανοί..

— Ανησυχεί η σκοπιανή ηγεσία για τα μηνύματα που εισπράττει από τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Τα Τίρανα δεν έχουν κρύψει ότι διεκδικούν ρόλο «προστάτη» για αλβανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Εξάλλου είναι και η μόνη χώρα η οποία είναι του «χεριού» της Αλβανίας. Όσο προχωράει μάλιστα και η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Αλβανίας, όλο και πιο πολύ τα Τίρανα θέλουν να διαχωρίζονται από τα Σκόπια και να υπενθυμίζουν ότι θα έχουν και οι Αλβανοί πλέον διαπραγματευτικά «όπλα» για να στηρίξουν τα δικαιώματα των Αλβανών του Τετόβου…

— Αλλαγές στη σύνθεση του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ.

Αναπληρωματικό μέλος ορίζεται ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος, σε αντικατάσταση του Ι. Θ. Οικονόμου, τακτικό μέλος ορίζεται ο Παντελής Καρκαμπάσης, σε αντικατάσταση του Μιχάλη Χρηστίδη, με αναπληρωτή τον Πέτρο Μαυροειδή, σε αντικατάσταση του Ιωάννη Οικονομίδη.

Εκπρόσωπος του Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΝΥ ορίζεται η Άρτεμις Παπαθανασιου με αναπληρωτή τον Γεώργιο Καριψιάδη και αναπληρωτής Εισηγητής, κατά την εξέταση θεμάτων της ΕΝΥ στο Πειθαρχικό, ορίζεται ο Παναγιώτης Μυλωνόπουλος, σε αντικατάσταση της Αικατερίνης Σαμώνη-Ράντου.

— Αλλαγές όμως έγιναν και σε άμισθα προξενεία του εξωτερικού.

Ο Ζήσης Αντωνιάδης, από υποπρόξενος, αναβαθμίστηκε σε επίτιμο πρόξενο στο Νιούκαστλ της Αυστραλίας, επίτιμος πρόξενος στο Λουγκάνο της Ελβετίας διορίστηκε ο Αλέξανδρος Παπαδάτος-Μπέης, ενώ επίτιμος γενικός πρόξενος στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα της Βολιβίας διορίστηκε ο Γεώργιος-Ιωάννης Γαρουφαλιάς.


Σχολιάστε εδώ