«Σφάζει» με το βαμβάκι τον Σαμαρά ο Μόντι
Ο Μόντι έχει γνωρίσει και τους δύο πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, η γνώμη του μετράει. Στην παρουσίασή του την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή» από τον γνωστό δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις ρωτήθηκε πώς κρίνει τον Σαμαρά και τι γνώμη έχει για τον Τσίπρα.
Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένος με όσα είπε για αυτόν. Απέφυγε τα εγκώμια και περιορίστηκε να πει ότι «Στις δύσκολες στιγμές, στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Eurogroup, είδα έναν ήρεμο, ψύχραιμο και σκεπτόμενο άνθρωπο. Ικανό να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που έπρεπε να λάβει, και έλαβε, σκληρές αποφάσεις».
Προηγουμένως είχε αναφερθεί στις μέρες που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αντιμνημονιακός και στη στροφή 180 μοιρών που έκανε μετά, λέγοντας: «Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν πολύ σκληρός έναντι του Μνημονίου. Είχε μια πολύ αποφασιστική, ας το πούμε έτσι, προσέγγιση και δεν ήθελε να αναλάβει μέρος των ευθυνών, κάτι που τελικά έπραξε με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου».
Συμφωνώ με τον Τσίπρα μέχρι ενός σημείου!
Κάθε άλλο παρά ακραίο θεωρεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας τον Αλέξη Τσίπρα, αντίθετα τον χαρακτηρίζει μετριοπαθή, εκτίμηση που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη θέση του Σαμαρά και όλης της κυβέρνησης γενικά. Συγκεκριμένα, όταν ζητήθηκε η άποψή του για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο κ. Μόντι είπε:
«Τον γνώρισα εδώ στην Αθήνα. Όταν συνομιλεί με ξένους, δίνει την αίσθηση ενός μετριοπαθούς ανθρώπου, όχι ακραίου, που σέβεται την οικονομία της αγοράς. Τον πίεσα στη συζήτησή μας για το αν αποδέχεται τα βασικά χαρακτηριστικά της ενιαίας αγοράς, την πολιτική περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κρατικών παρεμβάσεων».
Στην ερώτηση «Πώς αποτιμάτε την παρουσία του στο συνέδριο του Οίκου Αμπροζέτι;» η απάντησή του ήταν:
«Καλωσόρισα τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα για δύο λόγους. Πρώτον, δεν ακούμε συχνά ελληνικές φωνές σε αυτές τις σημαντικές ετήσιες συναντήσεις, παρότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο. Δεύτερον, είναι αναγκαίο πολιτικοί, επιχειρηματίες και οικονομικοί ταγοί που συμμετέχουν να έχουν άμεση πρόσβαση στις απόψεις των διαφόρων ανερχόμενων πολιτικών κινημάτων, που κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες μέσα από διαφορετικές μορφές λαϊκίστικων εξαγγελιών».
Ενώ όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει τις πολιτικές θέσεις του Αλ. Τσίπρα, απάντησε:
«Όλοι τον ακούσαμε με μεγάλη προσοχή. Μέχρι ενός σημείου συμφωνώ μαζί του στην ανάδειξη των κύριων προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα η ΕΕ, όπως είναι η ανεργία. Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι οι λύσεις, παράλληλα με μια πολιτική της ΕΕ που θα ενθαρρύνει ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, βρίσκονται στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων».