Σενάρια για πρόωρες εκλογές συζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη

Σε ό,τι δε αφορά το τελευταίο, αυτές τις μέρες και πάλι στη Χαριλάου Τρικούπη διακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, πιθανόν όπως λένε και μέσα στον Νοέμβριο, αν και δημοσίως ξορκίζουν κάθε τέτοια συζήτηση. Η πολυήμερη απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο εξωτερικό (ΗΠΑ, για τη ΓΣ του ΟΗΕ) πυροδότησε μια νέα εκτεταμένη εσωκομματική κινητικότητα, με μια σειρά στελεχών να είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις, ενώ άπαντες αναμένουν πλέον την επιστροφή του στην Αθήνα ώστε να μετρήσουν τις προθέσεις του και για την περαιτέρω πορεία της παράταξης, αλλά και για το ποιους θα ορίσει να μετάσχουν στην οργανωτική – πολιτική επιτροπή του συνεδρίου.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις διάφορες ομάδες στελεχών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατηρούν κάποιες πολιτικές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως μάλιστα εκτιμούν αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η πρόσφατη παραίτηση (και τυπική πλέον) του Φίλιππου Σαχινίδη από τη θέση του υπεύθυνου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ -γιατί πλέον το τελευταίο διάστημα είχε ουσιαστικά παραγκωνιστεί, με κραυγαλέο παράδειγμα ότι δεν μετείχε στην ομάδα για τις διαβουλεύσεις με την «τρόικα» στο Παρίσι- έδωσε νέα ώθηση στους αμφισβητίες της γραμμής Βενιζέλου που άρχισαν να επανασυσπειρώνονται. Πολλοί δε εκτιμούν ότι με αφορμή το περιβόητο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα υπάρξει νέο κύμα αμφισβήτησης, καθώς πολλά επιφανή στελέχη διαφωνούν πλήρως με τον «παραμερισμό» και την «περιθωριοποίηση» του ΠΑΣΟΚ και τη διάχυσή του στο ευρύτερο σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Κορυφαία στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης προσπαθούν πλέον να πάρουν θέση στις εξελίξεις, με την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να παίρνει αποστάσεις και να διαφωνεί με το «ακαθόριστο και θολό στίγμα» που επιχειρείται να δοθεί από τη Δημοκρατική Παράταξη και θεωρεί ότι δεν έχει καθαρό πολιτικό λόγο και σαφείς κοινωνικές αναφορές. Ο υπουργός Υποδομών ζητάει να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και βάλλει κατά της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ ο Σκανδαλίδης προσπαθεί να «σπρώξει» στην κατεύθυνση μιας συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό, πάντως, του ρευστού τοπίου που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ είναι και η επισήμανση της Έφης Χριστοφιλοπούλου, που θεωρείται από τους συνομιλητές και υποστηρικτές του Βενιζέλου, η οποία, εμμέσως πλην σαφώς σε συνέντευξή της, άνοιξε θέμα ηγεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το από ποιον αρχηγό θα γίνει η σύμπραξη, αυτό θα το δείξει το συνέδριο», υπονοώντας ότι το σώμα του συνεδρίου θα πρέπει να αποφανθεί για την ηγεσία και κατ’ επέκταση και τα όργανα της συμπαράταξης, εφόσον αυτή επιτευχθεί.

Βέβαια, η κ. Χριστοφιλοπούλου φαίνεται ότι είναι υπέρ του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης με όρους και προϋποθέσεις. «Το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης ή πρέπει να είναι ανοικτό προς όλους και να υπάρξει σύμπραξη όλων ή, αλλιώς -κατά τη γνώμη μου-, δεν έχει νόημα να γίνει», είπε και εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει συνεννόηση και συστράτευση όλων μετά από διάλογο, πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, το συνέδριο δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που το περιέγραψε ως «τη σύμπραξη, τη συνένωση, ένα… ελληνικό ”Επινέ”».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης άνοιξε και πάλι τη συζήτηση εντός του ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ τασσόμενος υπέρ της προσέγγισης ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν είναι ο μόνος που τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και πολλά άλλα στελέχη και βουλευτές που ζητούν αλλαγή ρότας και προσέγγισης με την Αριστερά. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίης ότι: «Είναι φανερό ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του ιστορικού συμβιβασμού με τη Δεξιά στο όνομα του πατριωτικού χρέους που το ίδιο ανέλαβε και το πλήρωσε ακριβά. Τώρα οφείλει να προτείνει μία νέα πρόταση που θα ηγεμονεύσει στις επόμενες εξελίξεις και να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη στη βάση αυτής της πρότασης», σημειώνοντας ότι «κάτω από αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει αυτός να κάνει τα αναγκαία βήματα προσγείωσης στην πραγματικότητα και εμείς να διανύσουμε όσο το δυνατό ταχύτερα τον δρόμο της διαμόρφωσης της συμπαράταξης των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς»…

Αναφερόμενος πάντως στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι αν η ψήφος του λαού επιβάλλει ως μονόδρομο κάτι τέτοιο, «οφείλουμε να τη σεβαστούμε». Στην περίπτωση, όπως λέει, να μην καταστούν δυνατές οι ευρύτερες συναινέσεις, «ας μείνει το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση. Δεν χάθηκε και ο κόσμος. Αρκετά υπομένουμε τόσον καιρό με το να μας βρίζουν και να μην κάνουν χωρίς εμάς».

Προέχει το κουταλάκι…

Όμως, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, το επιτελείο του Ε. Βενιζέλου αναζητεί από καιρό το καλύτερο δυνατό σενάριο επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου στην ηγεσία και με ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν συμμετοχή εκ νέου στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας και μοίρασμα κρατικών θέσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος κρατάει αν όχι την κουτάλα, έστω το κουταλάκι της εξουσίας, μπορεί να μοιράζει παιχνίδι και να επιβιώνει».


Σχολιάστε εδώ