Ποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες πήραν τα 23 δισ. ευρώ δανεικά και αγύριστα

Την ώρα που ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δηλώνει ότι το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από την τραπεζική χρηματοδότηση, όχι μόνο σήμερα αλλά και την εποχή της κρίσης των τραπεζών, όταν το 50% δεν πήγαινε καν στις τράπεζες γιατί ήξερε εκ των προτέρων ότι δεν θα είχε καμία τύχη, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας αποκαλύπτει ότι οι πόρτες των τραπεζών ήταν ολάνοιχτες για μεγαλοεπιχειρηματίες και γινόταν πάρτι αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήταν από εκείνα που λέει ο λαός μας «δανεικά και αγύριστα», όπως επιβεβαιώνεται από το ότι έχουν ενταχθεί στα «κόκκινα» δάνεια.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Σούρλας ζητάει με επιστολή του από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να ερευνηθεί ποιοι πήραν τα συγκεκριμένα δάνεια, ποιοι τα χορήγησαν, με ποιες εγγυήσεις, και σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση ήταν τότε και σήμερα οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Σούρλας πρέπει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και αυτό ενδεχομένως ήταν ο λόγος για τον οποίο το περασμένο Σάββατο, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, αναφέρθηκε σε απειλές που έχει δεχθεί, σημειώνοντας επίσης ότι ο Στουρνάρας είναι… απρόθυμος να δώσει τα στοιχεία που του ζητάει. Και πώς να μην είναι απρόθυμος όταν την εποχή που ήταν πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας δεν αποκλείεται να είχε δώσει και εκείνος δάνεια από αυτά που χαρακτηρίζονται σήμερα «κόκκινα»;

Να σημειώσουμε ότι οι ραδιοφωνικές καταγγελίες πήραν έκταση μετά τις σχετικές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλή και ο κ. Σούρλας με ανακοίνωσή του προσπάθησε να τις… μετριάσει. Η ουσία για το φαγοπότι των 23 δισ. ευρώ, όμως, είναι αδιαμφισβήτητη -η επιστολή του κ. Σούρλα είναι δεδομένη- και με το δίκιο του ο κ. Κουρουμπλής ζητάει την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου:

• Να διερευνηθεί: α) Ποιοι επιχειρηματίες-δανειολήπτες των συγκεκριμένων δανείων που κρίνονται ανείσπρακτα έχουν καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και στις άλλες λίστες. β) Εάν έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. γ) Εάν έχουν καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους.

• Για την ουσιαστική προστασία του δημοσίου συμφέροντος, να ερευνηθούν όλα τα ονόματα των ως άνω δανειοληπτών, των μελών των διοικήσεων των επιχειρήσεών τους και των μελών των οικογενειών τους που έχουν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

• Να ερευνηθεί το «πόθεν έσχες» των ΔΣ και των στελεχών των τραπεζών που ενέκριναν τα παραπάνω ακάλυπτα δάνεια, καθώς και των μελών των οικογενειών τους πριν και μετά τις ως άνω επισφαλείς εγκρίσεις των 23 δισ. ευρώ ανείσπρακτων επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων.

• Να ερευνηθούν οι απειλές που δέχθηκε ο κ. Γ. Σούρλας, καθώς και η απροθυμία του κ. Ι. Στουρνάρα να συμβάλει στο υποβληθέν προς αυτόν αίτημα.

Ο Μπακατσέλος πρώτος στο Πραιτώριο…

Ήδη έγινε η αρχή με τον μεγαλοεπιχειρηματία της Θεσσαλονίκης και σημαντικό πολιτικό παράγοντα της συμπρωτεύουσας Αλέκο Μπακατσέλο, ο οποίος σε οριακές πολιτικά στιγμές είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δάνεια εκατομμυρίων που είχε πάρει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο κ. Μπακατσέλος είναι από παλιά στενός φίλος του Μητσοτάκη και η κόρη του έχει παντρευτεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Σχολιάστε εδώ