Παράταση ζωής ζητάει ο Σαμαράς
Σε μια ύστατη προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να διασφαλίσει έτσι την παράταση του βίου της κυβέρνησης. Το αιτήματα αυτά (χαλάρωση και αναβολή των αποφάσεων) έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην κ. Μέρκελ στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Της επισήμανε ότι οι αλλαγές που ζητάει η «τρόικα» δεν πρόκειται να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, θα προκληθεί πολιτική κρίση και η Ελλάδα ενδεχομένως να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε επίσης τη γερμανίδα καγκελάριο για τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και για τις παρενέργειες που θα προκληθούν σε ενδεχόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η κ. Μέρκελ πείσθηκε από τα επιχειρήματά του, θα φανεί καθαρά από τη στάση που θα τηρήσουν οι επικεφαλής της «τρόικας» όσον αφορά τα επίμαχα ζητήματα, στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν μεθαύριο Τρίτη.
Τα μηνύματα, πάντως, που φθάνουν ως τώρα από τις Βρυξέλλες δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι να απαιτήσουν την τήρηση όλων των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων. Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, τα ζητήματα στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας» θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου. Ζητήματα, όπως οι αλλαγές που θέτουν ως προαπαιτούμενο οι δανειστές στο Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα συνδικαλιστικά, τους πλειστηριασμούς κ.ά. Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, ακόμη κι αν αυτό σημάνει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, αν και είναι κάτι που θα ήθελαν να το αποφύγουν. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες επώδυνες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και η κυβέρνηση άλλο πολιτικό κόστος. Ως προς τις αλλαγές στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία κ.ά.), σημειώνουν ότι ακόμη κι αν υπήρχαν τα περιθώρια, η πολιτική συγκυρία (Προεδρική εκλογή) δεν επιτρέπει την παραμικρή κίνηση προς την κατεύθυνση που ζητάει η «τρόικα». Εκφράζουν, ωστόσο, την άποψη ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε ορισμένες περιορισμένου χαρακτήρα αλλαγές προκειμένου να κατευνασθεί η άλλη πλευρά. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, όμως, θα προσκρούσει στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ, που χωρίς την ψήφο των βουλευτών του κανένα μέτρο δεν περνάει από τη Βουλή. «Ό,τι αλλαγές μπορούσαν να γίνουν, έγιναν. Υπάρχουν όρια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε», είναι το μήνυμα της ηγεσίας του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάψει «κόκκινο» στη μείωση της κατώτατης σύνταξης, αλλά και στις ομαδικές απολύσεις.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ποια στάση θα τηρήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι στην απαίτηση της «τρόικας» για αλλαγές στα συνδικαλιστικά και συγκεκριμένα στις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις. Με το σημερινό καθεστώς η απόφαση λαμβάνεται από την εκάστοτε πλειοψηφία όσων εργαζομένων μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις κάθε κλάδου. Η «τρόικα», θέλοντας να κάνει πιο δύσκολη έως αδύνατη τη λήψη των αποφάσεων, ζητάει νέο καθεστώς, βάσει του οποίου θα ζητείται η ψήφος της πλειοψηφίας του συνόλου των εργαζομένων κάθε οργανισμού ή επιχείρησης. Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει στη συγκεκριμένη αλλαγή, θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, θα έχει υψηλό πολιτικό κόστος και θα διευκολύνει την προσπάθεια που κάνει μήνες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.
Υπάρχουν, πάντως, πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (υπουργοί και βουλευτές) από τη φιλελεύθερη τάση, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συναινέσει στην αλλαγή για τις απεργίες. Προβάλλουν, δε, το σκεπτικό ότι με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί το κύμα ανεξέλεγκτων κινητοποιήσεων για ασήμαντη αφορμή, κάτι που θα διευκολύνει την καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επισημαίνουν ακόμη ότι οι συνδικαλιστές είναι πλήρως απαξιωμένοι στη συνείδηση των πολιτών, καθώς έχουν ταυτιστεί με τα ρουσφέτια, τα σκάνδαλα και τα προκλητικά προνόμια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επιθυμούν διακαώς να ολοκληρωθούν επιτυχώς (με συμφωνία) οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό, διότι, όπως υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα ανοίξει αυτόματα ο δρόμος για την κρίσιμη συζήτηση τόσο για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Εκφράζουν, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι αν όλα αυτά τα ζητήματα εξελιχθούν ομαλά, θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει το κλίμα και η Νέα Δημοκρατία θα ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις.