Παίρνουν θέσεις μάχης ομοσπονδίες και λίγκες

Ο υφυπουργός Αθλητισμού και οι συνεργάτες του, βέβαια, έχουν ζητήσει από τα θεσμικά όργανα όλων των αθλημάτων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να εξεταστούν και να διαπιστωθεί στην πράξη εάν μπορούν να αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο που στις περισσότερες μεγάλες ομοσπονδίες, αλλά και στις λίγκες ακούγονται ήδη οι πρώτες ενστάσεις που αποτελούν και μια προαναγγελία συγκρούσεων. Εκεί, βέβαια, που η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι είναι στην ΕΠΟ, διότι εδώ και 20 χρόνια η ναυαρχίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου επικαλείται παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο κάθε φορά που η Πολιτεία επιχειρεί να νομοθετήσει.

Ο μπαμπούλας της ΦΙΦΑ

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στο πάρκο Γουδί, το νομοσχέδιο επιχειρεί να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής διαιτησίας με την αναβάθμιση της ΟΔΠΕ, δηλαδή της Ομοσπονδίας Διαιτητών, που απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια από τους παράγοντες της ΕΠΟ. Για τον Γιώργο Σαρρή και τους συνεργάτες του λογίζεται η συγκεκριμένη λεπτομέρεια ως «αιτία πολέμου» και όπως ακούστηκε και στη συνεδρίαση του ΔΣ της Παρασκευής, «πρέπει να ενημερωθεί η ΦΙΦΑ, αλλά και η ΟΥΕΦΑ». Θέλουν, δηλαδή, να παίξουν το χαρτί του μπαμπούλα και της απειλής για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, εάν παραβιαστεί το αυτοδιοίκητο, όπως το καθορίζουν στην ΕΠΟ.

«Μας ζητούν σκέψεις και προτάσεις, αλλά μαθαίνουμε ότι έχουν ήδη προχωρήσει και, μάλιστα, με διάθεση να παρέμβουν στο αυτοδιοίκητο και να το καταργήσουν. Κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε. Ούτε, βέβαια, η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ», λένε στην ΕΠΟ.

Τι ψάχνουν οι λίγκες

Από την πλευρά τους, οι λίγκες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη διαγραφή κάθε αντικειμενικής ευθύνης των παραγόντων για τις πράξεις οπαδών.

Είναι ένα πάγιο αίτημα που αποτυπώθηκε πρώτη φορά όταν άρχισαν οι αθλητικοί Εισαγγελείς και οι πειθαρχικές επιτροπές να συμπεριλαμβάνουν στα κατηγορητήριά τους και τους προέδρους των ομάδων, ειδικά έπειτα από σοβαρά επεισόδια. Θέλουν, λοιπόν, τα προεδρεία των επαγγελματικών ενώσεων να προστατέψουν τα μέλη τους, ειδικά τους προέδρους των μεγάλων ομάδων που πολλές φορές οι οπαδοί τους προκαλούν και τα περισσότερα προβλήματα.

Σε αναμονή και η ΕΟΕ

Ένα άλλο ανοικτό μέτωπο αφορά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο Γιάννης Ανδριανός έχει βάλει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή εκπροσώπους από κάθε αθλητικό χώρο. Αλλά όπως λένε στη λεωφόρο Κηφισίας, ο εκπρόσωπος της ΕΟΕ δεν έχει προσκληθεί για να πάρει μέρος σε κάποια από τις συνεδριάσεις της νομοπαρασκευαστικής. Με συνέπεια να αγνοεί ακόμα και ο Σπύρος Καπράλος τις προθέσεις της Πολιτείας ακόμα και σε πάγια αιτήματα του αθλητικού κινήματος.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο Οκτώβριος θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στον αθλητικό χώρο. Με τον υφυπουργό Αθλητισμού, πάντως, να στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει ένα νέο πλαίσιο υγιούς λειτουργίας όλων των φορέων στον αθλητισμό.


Σχολιάστε εδώ