Με μπηχτές στα γαλάζια «τζάκια» αναζητεί σωσίβιο ο Σαμαράς

Τα 40χρονα της ΝΔ θα τιμηθούν αρχικά στη Χαλκιδική, εκεί απ’ όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε το 1979 το στίγμα των προθέσεών του για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και τον πλήρη εξευρωπαϊσμό της. Μόνο που η συγκυρία είναι τελείως διαφορετική. Η χώρα βρίσκεται μεν στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη, αλλά θεωρείται όμηρος της οικονομικοπολιτικής ελίτ του Βερολίνου που ελέγχει ολόκληρη την ΕΕ μέσω του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων BDI και της Άνγκελα Μέρκελ.

Το διακύβευμα για τη ΝΔ αφορά δύο στόχους, αν θα επιτύχει την αμφίπλευρη διεύρυνση ώστε να τονώσει το κεντροδεξιό κοινωνικό αποτύπωμά της και αν θα καταφέρει να απεκδυθεί τα σάβανα της εσωστρέφειας και της πολυδιάσπασης σε ομάδες. Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, χειρότερη κι από την ανάλογη εποχή του 2009.

Καιροφυλακτεί ο επίτιμος

Κάθε ημέρα που περνά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς νιώθει όλο και περισσότερο ξένος στο κόμμα που ηγείται αφού έχει καταφέρει να περιχαρακωθεί από τους ανθρώπους που τον εμπιστεύθηκαν αλλά και να εντείνει τις κινήσεις όσων ελπίζουν σε βελτίωση της πολιτικής θέσης τους όταν έρθει η ώρα της διαδοχής του. Ισχυροί παράγοντες των εξελίξεων, αλλά πάντα στη σκιά και στη σιωπή αντίστοιχα, ήταν και παραμένουν οι Κων. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής.

Ο επίτιμος δεν έχει κρύψει την πικρία του για τη στάση που τηρεί ο πρωθυπουργός έναντι της κόρης του Ντόρας Μπακογιάννη, όσο κι αν η παραμονή του μικρού γιου του, του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση μπορεί να συνδυαστεί και με μια πιθανή αναβάθμιση (σ.σ.: ίσως και στο υπουργείο Άμυνας) αν συνεχίσουν οι περίεργες ζυμώσεις από τους «μητσοτακικούς». Θα βρεθεί απέναντι στον κ. Σαμαρά στις 4 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών να του θυμίσει ότι όσος καιρός κι αν περάσει, δεν ξεχνά το 1993. Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο κ. Καραμανλής (που έχει γίνει και συχνός συνομιλητής της κ. Μπακογιάννη). Ο πρώην πρωθυπουργός συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και κουμπαριές, ακούει, αφουγκράζεται κι ετοιμάζεται να δεχθεί όποια πρόσκληση κι αν λάβει από τη βάση, θυμίζοντας στον κ. Σαμαρά την παρουσία του.

Μετά τη βάφτιση στην Κέλλη Φλωρίνης στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε ο πρώην πρωθυπουργός και η σύζυγός του Νατάσα βάφτισαν το νεαρότερο μέλος της οικογένειας του τοπικού προέδρου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κέλλης Αθανάσιου Τάσκα, ο Καραμανλής επανεμφανίστηκε. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο πρώην πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, που πάντρευε τον γιο του στη Θεσσαλονίκη.

Οι ζυμώσεις Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη

Πήγε και ζυμώθηκε όχι μόνο με τον κ. Αναστασιάδη αλλά και με τους κ. Δάνη Τζαμτζή, Απόστολο Τζιτζικώστα, Γιώργο Ορφανό, Σταύρο Καλαφάτη, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Κώστα Γκιουλέκα.

Οι πηγές μας λένε ότι έγινε έντονος κοινωνικός σχολιασμός σχετικά με τις εξελίξεις και την εικόνα της κυβέρνησης και ο κ. Καραμανλής δεν απάντησε στις ερωτήσεις γιατί δεν δέχεται να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γιατί δεν παρεμβαίνει. Αρκέστηκε να πει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «είναι πάντα στη διάθεση του Αντώνη».

Από κοντά, αλλά πιο φειδωλοί και χωρίς συμμετοχή σε συζητήσεις, ήταν ο κουμπάρος του κ. Καραμανλή και πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Βάκης Φραντζής, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Έκπληξη και συζητήσεις προκάλεσε η εμφάνιση των «τριών Ποντίων», δηλαδή των Ιβάν Σαββίδη, Δημήτρη Μελισσανίδη και Σάββα Καλεντερίδη. Πιο απομονωμένοι βρέθηκαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ίσως επειδή ο πρώτος θεωρείται άνθρωπος του Σαμαρά και ο δεύτερος του Κωστή Χατζηδάκη. Σημειώθηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι της στιγμής.

Πάντως, οι συχνότερες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Καραμανλή (ακόμα και σε ταβέρνες ή εστιατόρια της Αθήνας) δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από πρόσωπα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Γιʼ αυτό και ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τον Δημήτρη Σταμάτη να έρθει σε επαφή με όλους τους «ατίθασους» της ΚΟ ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ενότητα στο κόμμα. Η αποστολή είναι δύσκολη και εξελίσσεται σε παζλ με πολλά και μικρά κομμάτια.

Τα γαλάζια τους… όνειρα

Στα κομμάτια αυτά πρέπει να συμπληρώσει κανείς ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει επίσης να λάβει υπ’ όψιν του το νέο εσωκομματικό τοπίο. Μπορεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να αναλαμβάνει καθήκοντα Επιτρόπου στην Κομισιόν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο «υπʼ αριθμόν 1 πιθανός διάδοχος» δεν θα έχει παρουσία.

Παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ, διατηρεί κι ενισχύει το γραφείο του στην Αθήνα, έχει διαμηνύσει σε κάθε κατεύθυνση ότι θα είναι παρών και το αποδεικνύει. Από τις Βρυξέλλες αντέδρασε για (σκόπιμη;) παρανόηση σε άρθρο που ανέφερε ότι ο γραμματέας κ. Παπαμιμίκος κατέλαβε το γραφείο του κ. Αβραμόπουλου στη ΝΔ.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος αντέδρασε αστραπιαία και έγινε επανόρθωση, προς μεγάλη στεναχώρια κάποιων που παίζουν με μισές αλήθειες μέσα στο κόμμα.

Απέναντι στον πρωθυπουργό θα βρεθούν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, που θέλει να έχει λόγο και ρόλο στην επόμενη ημέρα της ΝΔ, αλλά και ο «ανερχόμενος» (και «καλός φίλος» ορισμένων δημοσιογράφων) Βασίλης Κικίλιας.

Πηγές από το Μαξίμου λένε ότι με τις ομιλίες του ο πρωθυπουργός θα στείλει μηνύματα στα «τζάκια» της ΝΔ και θα τους προϊδεάσει για αλλαγές. Πρέπει ωστόσο να υπολογίσει ότι θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο ακροατήριο και «διαδόχους» που τον περιμένουν στη γωνία.

Αν η συνάντηση της Τρίτης με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε πάει καλύτερα, ίσως ο κ. Σαμαράς να μην ήταν αναγκαίο να κάνει ομιλίες που θα θυμίζουν μονόπρακτο. Ύστερα απ’ όσα συνέβησαν την εβδομάδα που πέρασε όμως, ακόμα και με την απερισκεψία του «τηλεμονομάχου» Άδωνη Γεωργιάδη και με τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται απειλητικότερος, μάλλον ο πρωθυπουργός θα πρέπει νʼ αρχίσει με τη ρήση του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες»…

Ακόμα κι αυτό δεν είναι παρηγοριά σε μια παράταξη που δεν ξέρει αν θέλει να γίνει «Νέα Ελλάδα» και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρχει με τη μορφή που της έδωσε ο Κων. Καραμανλής ως το 2021 (που βαυκαλίζονται ο πρωθυπουργός, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ίσως και ο Φαήλος Κρανιδιώτης).


Σχολιάστε εδώ