Η αυτοδυναμία όλο και πιο κοντά
Οι δηλώσεις Σαμαρά στο καφενείο (!) της Βουλής ότι δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια οι κραυγές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη ότι θα βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό πριν του «τα φάει» ο ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύονται στην Κουμουνδούρου ως ένδειξη πρόδηλου πανικού, ο οποίος οδηγεί σε δηλώσεις σαν τις παραπάνω, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την πορεία της χώρας.
Μετά το φιάσκο, τονίζουν, της συνάντησης Σαμαρά- Μέρκελ -που προκάλεσε ακόμα και την παραίτηση του πρέσβη της χώρας στη Γερμανία-, η συγκυβέρνηση δεν διστάζει να παίζει με το μέλλον της χώρας προκειμένου να κρατηθεί όσο μπορεί στην εξουσία. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν βάσιμα ότι οι δηλώσεις Σαμαρά- Γεωργιάδη προϊδεάζουν για μια πρωτοφανή πόλωση στην πορεία προς τις εκλογές, όπου θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «βρώμικα όπλα» και γιʼ αυτό οι Γ. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης επισκέφθηκαν τον νέο πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και τον προειδοποίησαν -ως «επερχόμενοι»- ότι εκ του θεσμικού του ρόλου, ως εποπτεύοντος του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να παρέμβει και να αποδοκιμάσει τις επικίνδυνες απόψεις που ουσιαστικά προτρέπουν σε απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Διαφορετικά, θα έχει σοβαρές ευθύνες για ό,τι προκύψει.
Στην Κουμουνδούρου, επίσημα μεν, αναφέρουν ότι τέτοιου είδους τρομοκρατικές δηλώσεις περί του ευρώ μπορεί να έπιασαν τόπο στις εκλογές του Ιουνίου το 2012, τρομοκρατώντας κυρίως ηλικιωμένους ψηφοφόρους, αλλά σήμερα δεν μπορούν να περάσουν, ωστόσο φροντίζουν να οργανώσουν την άμυνά τους στην επικείμενη τρομοκράτηση των ψηφοφόρων και σε αυτά τα πλαίσια μεταξύ άλλων εντάσσονται οι συχνές το τελευταίο διάστημα διεθνείς επαφές.
Όπως τόνιζαν στελέχη του κόμματος, με αυτές τις επαφές ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει μια εικόνα αξιόπιστου συνομιλητή με τον σκληρό πυρήνα του διεθνούς σκηνικού και ως εκ τούτου δεν μπορεί να περάσει εύκολα η εικόνα που προωθεί η συγκυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι από υπερασπιστής της τρομοκρατίας έως υπονομευτής του ευρώ και της ελληνικής οικονομίας.
Η αισιοδοξία των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος πηγάζει από την ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και εκείνων που δεν έχουν καν ανακοινωθεί .
Με βάση τα παραπάνω, το γραφείο Τύπου του κόμματος έσπευσε να αποστείλει στους δημοσιογράφους «non paper» σύμφωνα με το οποίο ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι όλο και πιο κοντά.
Για να στηρίξουν τον εν λόγω ισχυρισμό, στελέχη του κόμματος ισχυρίζονται ότι με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έως και 142 έδρες στη Βουλή, κάτι που θα αλλάξει προς τα πάνω στην προεκλογική περίοδο, η οποία όπως όλοι αναγνωρίζουν θα είναι εξαιρετικά πολωτική συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα, ενώ θα έχουν τοποθετηθεί και οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων είναι υπολογίσιμο και κρίσιμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον στόχο της αυτοδυναμίας τον περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και ο λαός έχει ευθύνη με την ψήφο του, αφού άλλη θα είναι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ εάν έχει ένα ποσοστό κάτω από το 30% και άλλη εάν έχει, για παράδειγμα, 35%.
Οι έμπειροι, περί τα δημοσκοπικά, επιτελείς του κόμματος έχουν πέσει με «τα μούτρα» στη μελέτη των δημοσκοπήσεων και με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο, επεξεργάζονται όλα τα υπαρκτά σενάρια.
Όπως έγραψε και «Η εφημερίδα των Συντακτών», που εν γένει απηχεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, η αυτοδυναμία εξαρτάται από δύο παράγοντες: Το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το άθροισμα των ποσοστών που θα πάρουν τα κόμματα που δεν θα ξεπεράσουν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής, αφού όσο περισσότερα θα είναι τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό που πρέπει να έχει το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές τα κόμματα που δεν πέρασαν το 3% συγκέντρωσαν περίπου 17%, κάτι που με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 33,5% κατακτά αυτοδυναμία στη Βουλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του Ιουνίου του 2012, τα εκτός Βουλής κόμματα πήραν 6%, κάτι που εκτινάσσει το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 38%.
Τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν ότι στις επικείμενες εκλογές το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής θα είναι πολύ πάνω από το 6% του 2012 με δεδομένη την ουσιαστική διάλυση της ΔΗΜΑΡ, την κρίση στους ΑΝΕΛ και τα οριακά -σε περίπτωση ακραίας πόλωσης- ποσοστά του ΚΚΕ.