ΔΙΑΤΙ να το ΚΡΥΨΩΜΕΝ άλλωστε…

Μαύρα γενέθλια…

Όλη την εβδομάδα που πέρασε δεν έβλεπες στα πολιτικά στέκια, και πρωτίστως στη Βουλή, να υπάρχει ενδιαφέρον για τη χθεσινή γαλάζια σύναξη στη Χαλκιδική για τον εορτασμό των σαράντα χρόνων που κλείνει η ΝΔ. Δεν |άκουγες να γίνεται κουβέντα μεταξύ των βουλευτών. Το κλίμα κάθε άλλο παρά ενθουσιώδες ήταν. Αντίθετα, ήταν βαρύ και ασήκωτο λόγω των απανωτών δημοσκοπήσεων, από τις οποίες φαίνεται ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που ίδρυσε ο «Εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το προσκλητήριο για επανένωση της παράταξης απέδωσε ψιλοπράγματα… Το κλίμα, με τα μαύρα σύννεφα που σκιάζουν την κυβέρνηση και το αύριο του κόμματος, δεν προσφερόταν για πανηγυρισμούς.

*

Ποιος Καρατζαφέρης…

Πολλά, και μάλιστα κορυφαία, στελέχη της ΝΔ όχι απλώς διαφωνούσαν αλλά ήταν έξαλλα με την επικέντρωση του προσκλητηρίου από την ηγεσία στην επιστροφή στο μαντρί του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Και αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο που έλεγαν ότι περισσότερο θα έκανε ζημιά η επιστροφή του παρά θα ωφελούσε, και μάλιστα με τους όρους που έβαζε και με τις αντιρρήσεις που είχαν εκφρασθεί από κύκλους προσκείμενους στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η θέση των στελεχών που διαφωνούν με την επανένταξη του Καρατζαφέρη ήταν και είναι να γίνει άνοιγμα προς βουλευτές της ΝΔ που έχουν αποχωρήσει, όπως τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Γιώργο Κασαπίδη, τον Νταβρή και άλλους, που θα έπρεπε να παρευρεθούν και στον εορτασμό των γενεθλίων. Και το κέρδος θα ήταν άμεσο: Περισσότεροι βουλευτές στην αγωνιώδη προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι 180 που χρειάζονται όχι μόνο για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για να αποφευχθούν πρόωρες κάλπες.

*

Σκληρή κριτική για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ασκούν στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας το είπε και δημόσια. Η βασική κατηγορία που προσάπτουν στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να προβάλλουν τα θετικά της κυβέρνησης κι έχουν «υποταχθεί» στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Μουρούτης, που μέχρι να ορκιστεί πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς «έδινε μάχες» σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους πιθανούς (και απίθανους) τρόπους, έχει για αδιευκρίνιστο λόγο πλήρως αδρανοποιηθεί. Ο Δ. Σταμάτης έχει μεταβληθεί σε… τροχονόμο παραπόνων, διαμαρτυριών βουλευτών και στελεχών, όταν βρίσκεται σε «ειδική αποστολή». Από την άλλη ο Χρ. Λαζαρίδης ζει τη… δόξα του σκιώδους υπουργού Οικονομικών. Όσο για την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφ. Βούλτεψη αρκείται στο να αντιδικεί δημόσια και καθʼ εκάστην με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τις αρμοδιότητες, αλλά και ούτε και τις δυνατότητες για κάτι περισσότερο έχει.

*

Δεν υπάρχει οδός…

Η… διαφαινόμενη ήττα στις εκλογές, αναπότρεπτη με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι το μόνο κακό που απειλεί τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων, που συμμερίζονται και ορισμένοι (ψύχραιμοι…) στη Λ. Συγγρού, η ήττα θα συνοδευτεί με… κοινοβουλευτική κατάρρευση! Αφού, με εξαίρεση τις τρεις περιφέρειες της Αττικής και τις δύο της Θεσσαλονίκης, σε όλες τις άλλες η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει από έναν –μόνο– βουλευτή. Εξ ου και στα κεντρικά γραφεία έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπου κάθε περιφέρεια θα «σπάσει» σε δύο, τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες μονοεδρικές. Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζουν να αυξήσουν τον αριθμό των εδρών. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια… Για την οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται η ψήφος 180 βουλευτών για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές. Τέτοιος αριθμός όμως είναι απλησίαστος.


Σχολιάστε εδώ