Διασπά την Εκκλησία ο Βαρθολομαίος!
Αυτό που μας έλειπε ήταν μια νάρκη στα θεμέλια της Εκκλησίας μας, στον πυλώνα που σε κρίσιμες στιγμές έχει στηρίξει την πατρίδα και τον Ελληνισμό ολόκληρο ώστε να κρατηθούν στη ζωή, με την Εκκλησία να είναι ο πρώτος θεσμός που εμπιστεύονται οι πολίτες για να ακουμπήσουν επάνω του, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Αυτήν τη νάρκη, όσο κι αν είναι απίστευτο για όλους μας, τη βάζει ο ηγέτης της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με τη ματαιόδοξη απαίτησή του να κοπούν από τον κορμό της Ελλαδικής Εκκλησίας οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, όπως αποκαλούνται. Ουσιαστικά ζητάει τη διάσπαση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τον ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη, που θα φέρει σκληρότατη σύγκρουση ανάμεσα στο Φανάρι και στην Ελλαδική Εκκλησία και θα οδηγήσει σε διχασμό τον ελληνικό λαό, όλοι το καταλαβαίνουν… (Μένουμε εδώ… Προς το παρόν…)
Κήρυξε πόλεμο από τη Θράκη!
Ο Παναγιώτατος δεν κρύβει την πρόθεσή του να πάρει υπό τη δικαιοδοσία του τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Την επανέλαβε και προχθές κατά την επίσκεψή του στον Ίασμο (Θράκη), όπου δήλωσε ωμά: Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών μάς ανήκουν! Και πρόσθεσε: «Αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Οι Ιερώτατοι Ιεράρχαι (των Νέων Χωρών) έχωσι πλήρη συνείδησιν του γεγονότος ότι ανήκουν δικαιωματικώς εις την Ιεραρχίαν της πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως». Και κατά τρόπο απαράδεκτο, που δεν συνάδει προς ιερωμένο, και μάλιστα τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, που πρέπει να ενώνει και όχι να κηρύττει τον πόλεμο, σε γλώσσα που παραπέμπει σε τελεσίγραφο, απευθυνόμενος προς αδελφούς, προς την Εκκλησία της Ελλάδος, τόνισε: «Εις ουδένα επιτρέπομεν να αμφισβητήση τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί των περί ων πρόκειται Μητροπόλεων, αι οποίαι αποτελούν την ενδοχώραν αυτού»! Και προ του ενδεχομένου να μην ερμηνευθεί σωστά το μήνυμα που έστειλε από τη Θράκη προς την Αγία Φιλοθέη, την έδρα του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Βαρθολομαίος φρόντισε να γίνει σαφέστερος, κλείνοντας με τη φράση: «Δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων»!
Θέλει Αυτόνομη Εκκλησία τις 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών!
Οι βλέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανείς. Και ενδεχομένως να έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη συναίνεση της Άγκυρας στην υποψηφιότητά του, συναίνεση που αποτελεί προϋπόθεση για την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιδίωξή του είναι να… αυτονομηθούν οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Να είναι σε καθεστώς ημιαυτονομίας -περίπου σαν την Εκκλησία της Κρήτης-, υπό την κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως!
Επιδιώκει, όπως μας έλεγαν συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, να τραβηχτεί μια κίτρινη γραμμή στα σύνορα των νομών στους οποίους υπάγονται οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, σαν να πρόκειται, δηλαδή, για άλλο κράτος.
Ξεχάστε το, η απάντηση του Ιερώνυμου
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε στον Ιερώνυμο από τον Βαρθολομαίο το θέμα του χωρισμού -ουσιαστικά από την Ελλαδική Εκκλησία- των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών, η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Όχι, αυτό δεν γίνεται, ξεχάστε το». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όμως, επέμεινε και μάλιστα αποκάλυψε στον Αρχιεπίσκοπο ότι είχε και το οκέι της Άννας Διαμαντοπούλου, στην οποία είχε θέσει το θέμα όταν ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Και εκείνη τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα έφερνε σχετική ρύθμιση στη Βουλή, στον νόμο περί «Εκκλησιαστικής Διοικήσεως των Εν τις Νέες Χώρες της Ελλάδος Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου», στον οποίο θα ενσωμάτωνε την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της 4ης Σεπτεμβρίου 1928. Όταν η πρώην υπουργός ρωτήθηκε από μέλη της Ιεράς Συνόδου αν έχει υποσχεθεί στον Πατριάρχη αυτήν την αλλαγή, που θα διευκολύνει την απόσπαση των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών από τον κορμό της Ελλαδικής Εκκλησίας, απάντησε ότι επρόκειτο για μια αόριστη υπόσχεση και όχι για κάτι συγκεκριμένο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχετική συζήτηση είχε ο Πατριάρχης και με τον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο και η απάντησή του ήταν θετική!
«Όχι» και από Σεραφείμ και Χριστόδουλο
Ανάλογες προσπάθειες είχε κάνει ο Βαρθολομαίος και επί των ημερών των Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστόδουλου. Και από τους δύο, όμως, είχε εισπράξει ένα μεγάλο «όχι». Μάλιστα, όταν οι πιέσεις από το Φανάρι προς τον Σεραφείμ έγιναν ασφυκτικές, του διεμήνυσε με το γνωστό ύφος του:
– Κουμάντο στην Εκκλησία της Ελλάδος κάνω εγώ!
Πολλές ήταν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που ασκήθηκαν και στον διάδοχο του Σεραφείμ, τον Μακαριστό Χριστόδουλο. Και όταν είδαν ότι δεν υποχωρούσε, του επέβαλαν, για άσχετη υπόθεση, την ποινή της ακοινωνησίας, που του κόστισε σε τέτοιο βαθμό θρησκευτικά και ψυχολογικά, που ίσως να επέσπευσε την πορεία προς το τέλος…
Στα Ιωάννινα η πρώτη σύγκρουση
Το τελεσίγραφο από τον Ίασμο ήταν η οργισμένη αντίδραση του Πατριάρχη για τη μεγάλη ήττα που υπέστη στην απόπειρα κατάληψης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, με τον εκλεκτό του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο να παίρνει μόλις 7 ψήφους, παρά την επιστράτευση των γνωστών προθύμων, έναντι 46 του υποστηριζόμενου από τον Αρχιεπίσκοπο, του αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη.
Κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών, που ανέρχονται σε 36 -δηλαδή οι 29 (αν δεχθούμε ότι οι 7 ήταν αυτοί που ψήφισαν τον Αμφιλόχιο)-, δεν ψήφισε τον εκλεκτό του Πατριάρχη!
Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος είχε προειδοποιήσει τον Βαρθολομαίο να μην αντιπαραταχθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν να πληγεί η προσωπικότητά του και γενικά η εικόνα του. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν στην Αλβανία -όπου ήταν και οι δύο προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου για τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Ορθοδόξου Κέντρου, ενός ακόμη πολύ σημαντικού έργου για τη Χριστιανοσύνη-, ο Ιερώνυμος του επισήμανε ότι είναι λάθος να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλαδικής Εκκλησίας και να θέλει να βγάζει Μητροπολίτες για να επηρεάζει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα, προ της επιμονής του Βαρθολομαίου για τα Ιωάννινα, του αντιπρότεινε την εκλογή είτε του Αμφιλόχιου είτε άλλου εκλεκτού του σε Μητρόπολη των Δωδεκανήσων, καθώς η εκεί Εκκλησία υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά εκείνος δεν δέχθηκε την προσφορά γιατί η επιδίωξή του δεν είναι να τακτοποιήσει κάποιον ευνοούμενό του σε μια Μητρόπολη. Στόχος του είναι η κατάληψη μιας από τις σημαντικότερες Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.
Η Θεσσαλονίκη ο επόμενος στόχος!
Γι’ αυτό και παρά τη μεγάλη ήττα του στα Ιωάννινα, θα επιχειρήσει να κερδίσει την καίρια Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, όποτε αποφασίσει να αποχωρήσει ο Σεβασμιώτατος Άνθιμος, κάτι που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του. Και μάλιστα με τις δημόσια εκπεφρασμένες αδιαπραγμάτευτες θέσεις του για τα εθνικά θέματα -Σκοπιανό, Θράκη, Τουρκία-, που κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις φιλοτουρκικές θέσεις του Πατριάρχη.
Ήθελε να δει τους μουφτήδες!
Μια άλλη παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε εν όψει της επίσκεψης του Βαρθολομαίου στη Θράκη, καθώς στο πρόγραμμά του προβλεπόταν συνάντηση με τους μουφτήδες. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα προκαλούνταν πολλές αντιδράσεις σε βάρος του κ. Βαρθολομαίου και σε αυτήν την επίσκεψη δεν θα τον συνόδευαν οι τοπικοί Μητροπολίτες. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων πήγε με εντολή του Αρχιεπισκόπου στο Φανάρι και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν. Και έτσι, ακυρώθηκε η επίσκεψη του Βαρθολομαίου στους μουφτήδες, που θα ήταν ένα μεγάλο ολίσθημά του.
Ποιες είναι οι 36 Μητροπόλεις
Οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, με τις οποίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης πάει να διασπάσει την Ελλαδική Εκκλησία, είναι οι εξής:
Θεσσαλονίκης: Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά. Σερρών: Σερρών και Νιγρίτης, Σιδηροκάστρου, Ζιχνών και Νευροκοπίου. Λέσβου: Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, Μηθύμνης, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Χαλκιδικής: Κασσανδρείας, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Έβρου: Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος. Κοζάνης: Σερβίων και Κοζάνης, Σισανίου και Σιατίστης. Ιωαννίνων: Ιωαννίνων, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Κιλκίς: Πολυανής και Κιλκισίου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Καβάλας: Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Ελευθερουπόλεως. Ροδόπης: Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ξάνθης: Ξάνθης και Περιθεωρίου. Δράμας: Δράμας. Πέλλας: Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Ημαθίας: Βεροίας και Ναούσης. Πιερίας: Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Γρεβενών: Γρεβενών. Λάρισας: Ελασσώνος. Καστοριάς: Καστορίας. Φλώρινας: Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Θεσπρωτίας: Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Πρέβεζας: Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Χίου: Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Και Σάμου: Σάμου και Ικαρίας.