Γράφει… o ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΗΣ

• Κόσμος πάει κι έρχεται στο γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη. Η αιτία; Ο προαλειφόμενος για επόμενος υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει βιογραφικά για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα. Βιογραφικά ανθρώπων της αγοράς, όπως πληροφορούμαστε, οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν ρόλο σε τράπεζες, ΔΕΚΟ ή ως γενικοί γραμματείς οργανισμών. Το πρόβλημα πάντως του κ. Δραγασάκη έχει να κάνει κυρίως με ένα θέμα: την υπερπροσφορά που υπάρχει από πρώην πράσινα στελέχη.

• Κάτι περίεργο συμβαίνει εκεί στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Για την ακρίβεια, για τρίτη φορά ο φορέας με τα πολλά λεφτά προκηρύσσει το έργο της ανάπτυξης του Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης, με καταληκτική ημερομηνία για τις προσφορές την 29η Οκτωβρίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,675 εκατ. ευρώ και στην «ποδιά» του σφάζονται πολλές εταιρείες. Μόνο μία όμως έχει την «αγάπη» του Μαξίμου.

• Υπάρχει ανησυχία ότι σε φόβο και τρόμο κατά της χώρας μας μπορεί να εξελιχθεί ο λετονός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο 45χρονος δεξιός πολιτικός θεωρείται πολύ σκληρός και είναι εκείνος που οδήγησε την πρώην σοβιετική χώρα, ως πρωθυπουργός της τότε, σε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Όμως συνολικά τα προβλήματα για τη χώρα μας αναμένεται να είναι από μια σειρά Επιτρόπων που προέρχονται από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συνηθίζουν να είναι ιδιαίτερα σκληρές προς τις δυτικές γειτόνισσές τους.

• Έντονο μαθαίνουμε πως είναι το ενδιαφέρον του τέως προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου σχετικά με τα πεπραγμένα του φορέα των βιομηχάνων αλλά και για τα της πολιτικής. Μετά λοιπόν την αρχική του επικέντρωση στο ίδρυμα ΝΕΟΝ, που επικεντρώνεται στον πολιτισμό και την υψηλή τέχνη, ο τέως βιομήχανος πραγματοποιεί σειρά επαφών με πολιτικά πρόσωπα κυρίαρχα από τον χώρο του αριστερού φιλελευθερισμού. Ο ίδιος πιστεύει πως σύντομα θα υπάρξει άνοιγμα του διαλόγου καθώς τα προβλήματα της χώρας υπερβαίνουν το υπάρχον πολιτικό σκηνικό.

• Στις ΗΠΑ μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης. Θα έχει σειρά επαφών με ξένα funds αλλά και με ελληνοαμερικάνους επενδυτές.

• Διπλή έξοδο στις αγορές προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Στόχος του είναι να κατορθώσει να δείξει, από τις αρχές κιόλας του 2015, πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και πως μπορεί εντός του επόμενου έτους να τα καταφέρει μόνη της στις διεθνείς αγορές. Για την ιστορία πάντως να πούμε πως αντίθετος στο εγχείρημα είναι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου καθώς πιστεύει σε μια λογική βήμα βήμα. Πάντως, την ώρα που συμβαίνουν αυτά, ο κ. Παπασταύρου έχει επιδιώξει μια λογική προσέγγισης του υπουργού Οικονομικών ο οποίος δεν φαίνεται να έχει ερείσματα μέσα στο Μαξίμου.

• Μεγάλες ανακατατάξεις ετοιμάζει μεγάλη συστημική τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από τα μεγάλα της στελέχη να μειώσουν για τέταρτη συνεχόμενη φορά τον μισθό τους με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η γκρίνια. Γκρίνια η οποία οδηγεί μια μεγάλη ομάδα εξ αυτών εκτός σχήματος. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

• Μειώσεις τιμών στο γάλα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η βιομηχανία γάλακτος από την Ολλανδία Friesland Campina Hellas. Αυτό που δεν είπε η εταιρεία είναι οι ανατιμήσεις που έκανε στις αρχές του έτους και κινήθηκαν στο +10%. Κατά τα άλλα κάποιοι μας πουλάνε κουτόχορτο.

• Κλιμακωτές κατασχέσεις μελετά το υπουργείο Εργασίας για όσους ιδιώτες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ακόμα και μετά τις ευκαιρίες που οι νέες δόσεις θα δώσουν. Οι κατασχέσεις θα αφορούν αρχικά ενοίκια που τυχόν λαμβάνουν οι οφειλέτες, κατόπιν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και σε τρίτη φάση τα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία όπως σπίτια ή έδρες επιχειρήσεων. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως αυτή η προοπτική έχει ήδη περάσει από τον κ. Βρούτση, ο οποίος, αν και έχει συμφωνήσει, δεν έχει ανοίξει ακόμα μύτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ήδη έχει δοθεί σχετική εντολή για να προχωρήσει ο σχεδιασμός όλων αυτών από τον υπουργό Εργασίας στον γενικό γραμματέα που χειρίζεται την υπόθεση, τον κ. Παναγιώτη Κοκκόρη.

• Σαφώς στη λογική όσων αμφισβητούν την ελληνικότητα του τάφου της Αμφίπολης εμείς δεν θα μπούμε. Όμως κάνει εντύπωση ο εσπευσμένος διαγωνισμός της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το έργο «Δίκτυο εικονικής περιήγησης στο Αρχαίο Βασίλειο των Μακεδόνων». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 631.500 ευρώ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών την 17η Νοεμβρίου. Μήπως κάποιοι βιάζονται να κάνουν business με άξονα τη Μακεδονία, τώρα που «πουλάει»;

• Μπορεί ένα πολιτικό ίδρυμα να σαρώνει στο ΕΣΠΑ και τα κονδύλια της ανάπτυξης; Μπορεί, εάν σε αυτό για χρόνια έχει θητεύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ίδρυμα έχει σχέση με τον χώρο των συνταγματολόγων και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ