Βατικανό και Ευρωπαϊκή Αριστερά
Η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό και η συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο φαίνεται να εξέπληξε πολλούς. Άλλους ευχάριστα και άλλους δυσάρεστα. Πολλοί αναρωτήθηκαν τι γυρεύει ένας αριστερός ηγέτης στο Βατικανό, πνευματικό κέντρο των απανταχού καθολικών και σε τι αποσκοπούσε η συνάντηση με τον Πάπα. Το πλέον αφελές σχόλιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποσκοπούσε -όπως και με την επίσκεψη στο Άγιον Όρος- σε διεθνή προβολή, αυτοαναιρείται με το απλό σκεπτικό ότι ο Πάπας με το παγκόσμιο κύρος που διαθέτει δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια. Άρα οι λόγοι της επίσκεψης πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Κατ’ αρχάς η συνάντηση διευθετήθηκε όχι διά της διπλωματικής οδού, ως συνήθως συμβαίνει, αλλά με τη μεσολάβηση, κυρίως, της οργάνωσης Transform Europe στις τάξεις της οποίας συμπεριλαμβάνονται και καθολικοί παράγοντες. Η συνάντηση είχε ζητηθεί πριν από τη διεξαγωγή των τελευταίων ευρωεκλογών, αλλά οι ιθύνοντες του Βατικανού την απέφυγαν για να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι ευνοούν κάποια παράταξη ή υποψηφιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η παραπάνω οργάνωση, όπως το δηλώνει και η ίδια η λέξη, στοχεύει -όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ- στην ανατροπή των πολιτικών που έχουν οδηγήσει σε οικονομική κρίση η οποία πλήττει κυρίως τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά και στην ανατροπή των πολιτικών που έχουν εκτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε, δηλαδή μια πραγματική πολιτική, οικονομική και αμυντική ένωση. Η αγωνία της πτώχευσης των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί που έχουν μεταφερθεί και στην καρδιά της Ευρώπης, η αναταραχή σε ολόκληρο τον χώρο της Μέσης Ανατολής, που απειλεί με εκρίζωση όλων των χριστιανών της περιοχής διακατέχει και το Βατικανό και ιδιαίτερα τον σημερινό Πάπα, ο οποίος, προερχόμενος από την Αργεντινή, έχει αυξημένη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Που φυσικά θα κυριάρχησαν κατά την ιστορική συνάντηση με τον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης. Το Βατικανό αποτελεί τον αρχαιότερο θρησκευτικο-πολιτικό θεσμό του δυτικού κόσμου και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα εκατομμύρια πιστών, αλλά και κυβερνήσεις συντηρητικής αντίληψης. Εξάλλου, με πληθώρα ιδρυμάτων όπως σχολείων, νοσοκομείων κ.ά. μετέχει ενεργά στην καθημερινή ζωή των πιστών. Επιπλέον δεν είναι αδιάφορο και αμέτοχο στις εξελίξεις της διεθνούς πολιτικής. Ο Πάπας Παύλος Β’ είχε αντιταχθεί ανοιχτά στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, γεγονός που είχε προκαλέσει τη δημόσια αντίδραση της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Το γεγονός είχε δυσαρεστήσει τους καθολικούς της χώρας και ο Πρόεδρος Μπους ο νεότερος αναγκάστηκε -λόγω και των επικείμενων τότε Προεδρικών εκλογών- να πραγματοποιήσει προσχηματική ανταποδοτική επίσκεψη στη Ρώμη με πραγματικό όμως στόχο τη συνάντηση με τον Πάπα.
Η συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είχε, όσο και αν προσπάθησαν να το διαψεύσουν, πρωτίστως πολιτική σημασία. Από καιρό ο κ. Τσίπρας έχει καταστεί σύμβολο και σημείο αναφοράς για τον αγώνα αλλαγής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαλλαγμένης από τη γερμανική ηγεμονία και τη νεοφιλελεύθερη οικονομία που έχει επιβληθεί και απειλεί να εκτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους οραματισμούς των ιδρυτών της και τις προσδοκίες των λαών της Ευρώπης. Το Βατικανό συμμερίζεται τους στόχους αυτούς. Αξιοσημείωτο ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βατικανό ήτανε ad hoc και όχι ως συμβαίνει με τους έλληνες πολιτικούς ηγέτες, με την ευκαιρία πραγματοποίησης επίσημης επίσκεψης στην Ιταλία. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στο Βατικανό για να συζητήσει για το Άγιο Πνεύμα ούτε και για τον Αντώνιο Γκράμσι.