Ασφαλιστικό: Παράταση… για μετά την Προεδρική εκλογή!

Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών που ξεκινούν την προσεχή Τρίτη, το υπουργείο Εργασίας θα εγγυηθεί ότι θα δρομολογηθούν ομαλά η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και οι διοικητικές ενοποιήσεις, που περιγράφονται στη μελέτη του ΚΕΠΕ, όπως και η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου (3863) για καθιέρωση κατώτατης σύνταξης στα 360 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, το ύψος της βασικής σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση που θα ξεκινά χαμηλότερα από τα 330 ευρώ, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη του ΑΕΠ και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να μην ανοίξει τώρα το θέμα των παραμετρικών αλλαγών (όρια ηλικίας) όπως και να μην συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι προβλεπόμενες (και ψηφισμένες) νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών.

Κατώτατη σύνταξη με 20ετία…

Εκεί που η «τρόικα» φαίνεται πως δεν κάνει πίσω είναι η καθιέρωση της 20ετίας για τη λήψη της κατώτατης – βασικής σύνταξης που χορηγείται με 4.500 ένσημα, θέμα το οποίο έχει συζητηθεί ήδη μεταξύ των δύο πλευρών στο Παρίσι. Εκεί οι «τροϊκανοί» είχαν επισημάνει πως «δεν μπορεί η κατώτατη σύνταξη να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τον κατώτατο μισθό γιατί έτσι δεν υπάρχει κίνητρο παραμονής στην αγορά εργασίας». Εφόσον περάσει μια τέτοια διάταξη, ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων οι οποίοι πίστευαν ότι τα επόμενα χρόνια θα λάβουν σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, θα βρεθεί ακόμη και χωρίς σύνταξη, ειδικά σε περίοδο με μεγάλη ανεργία, όπως αυτή που διανύουμε. Επιπλέον, με την καθιέρωση της 20ετίας, η κατώτατη – εγγυημένη σύνταξη που σήμερα είναι 486 ευρώ, ουσιαστικά θα μειωθεί. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η μείωση μπορεί να είναι της τάξης του 20%, καθώς η βάση υπολογισμού της είναι το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο μειώθηκε με νόμο 22% και παραμένει καθηλωμένο στα 26,18 ευρώ, έναντι 33 ευρώ πριν από τον νόμο του 2012.

Νέος νόμος για απεργίες…

Εν όψει της συνάντησης με την «τρόικα» την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θα βρεθεί μαζί με εκπροσώπους των ΓΣΕΕ και ΣΕΒ στη Γενεύη ζητώντας την βοήθεια του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Στο θέμα των απολύσεων το Διεθνές Γραφείο Εργασίας είναι θετικό όσον αφορά την έγκρισή τους μέσω του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) που καθιερώθηκε στις αρχές του χρόνου.

Η «τρόικα» επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας, πέρα από τη θετική γνωμοδότηση του ILO, θα προβάλει και τις σφοδρές αντιδράσεις που συναντά μια τέτοια ρύθμιση και εντός της κυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει πως «δεν περνάει από τη Βουλή τέτοια ρύθμιση». Για να μπορέσει να πετύχει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει τη συναίνεση των συνδικάτων στο θέμα της αλλαγής του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου (1264/1982) για να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και να καθησυχάσει τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα υποστηρίξει αλλαγές που θα αφορούν στον τρόπο λήψης απόφασης για την πραγματοποίηση απεργιών, στις συνδικαλιστικές άδειες, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτές δεν πρόκειται να ακουμπήσουν το «λοκ άουτ», το οποίο έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου, «δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη πλην Βουλγαρίας». Ανοιχτό στη διαπραγμάτευση παραμένει το θέμα της χρηματοδότησης των συνδικάτων.


Σχολιάστε εδώ