Απέκλεισαν τον πρέσβη για να μην ξέρει τι συζήτησαν με τη Μέρκελ

Η υπόθεση προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι ο πρέσβης προέβη σε αυτήν την ενέργεια ένα μόλις 24ωρο μετά τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση στην Αθήνα, απορίες στη γερμανική πρωτεύουσα και συνοδεύθηκε από φήμες, εικασίες για τα πραγματικά αίτια που ανάγκασαν τον κ. Ζωγράφο να πάρει μια τόσο δύσκολη απόφαση. Αρχικά και από κυβερνητικές πηγές ειπώθηκε ότι η παραίτηση συνδέεται με τις αιχμές που είχε προ ημερών διατυπώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας για τη σημαντική καθυστέρηση στην αποπεράτωση του νέου κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Εκδοχή ωστόσο που διαψεύδεται από το περιβάλλον του κ. Ζωγράφου με την επισήμανση ότι αν είχε ενοχληθεί από τα λεγόμενα του κ. Παπούλια θα είχε παραιτηθεί τότε. Άλλωστε, όπως διευκρινίζουν, ο πρέσβης δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση καθότι ανέλαβε το πόστο το 2013. Σημειώνεται ότι, το έργο είχε αναλάβει αρχικά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αλλά μετά την κατάργησή του το ανέλαβε η εταιρεία «Εργοτέλης», μετά από διεθνή διαγωνισμό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι αιτίες της παραίτησης του κ. Ζωγράφου πρέπει να αναζητηθούν στον υποβαθμισμένο ρόλο που είχε τόσο στην προετοιμασία όσο και στην εξέλιξη της συνάντησης Αντ. Σαμαρά και Άνγκ. Μέρκελ. Λέγεται ότι, πρώτον, δεν είχε καμία ενημέρωση για τις υπόγειες διαβουλεύσεις που γίνονται με το κλείσιμο της συνάντησης και δεύτερον ότι δεν κλήθηκε να μετάσχει παρά το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για τετ α τετ. Είθισται στις διμερείς συναντήσεις να μετέχει και ο πρέσβης, αλλά στην περίπτωση αυτή προτιμήθηκαν οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά που είχαν ταξιδέψει από την Αθήνα. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αφού και σε άλλα ταξίδια ο κ. Σαμαράς προτιμά σε τέτοιου είδους συναντήσεις να συνοδεύεται από πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Με βάση άλλες πληροφορίες, το επιτελείο του πρωθυπουργού καταλογίζει στον κ. Ζωγράφο ελλιπή πληροφόρηση του Βερολίνου για την πρόοδο που υπάρχει στην Ελλάδα τόσο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων όσο και βασικών δεικτών της οικονομίας. Εξ ου και γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» που είχε, στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει η ελληνική αποστολή, με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ως αυτός αναφέρεται ο Χρ. Λαζαρίδης.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο κ. Ζωγράφος είχε επισημάνει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για μια συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Ότι το κλίμα δεν προσφέρεται και το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν επρόκειτο να αποσπάσει ουσιαστικές δεσμεύσεις από την καγκελάριο.

Αυτό ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο ο κ. Ζωγράφος αποκλείσθηκε από τις συνομιλίες.

Ένα επιπλέον στοιχείο που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του γεγονότος, αλλά και το πόσο σημαντικοί είναι οι λόγοι της παραίτησης, αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Ζωγράφος έχει συγγενική σχέση (εξάδελφος) με τον κ. Σαμαρά. Που σημαίνει ότι έχουν συμβεί πολλά και σημαντικά που τον ανάγκασαν να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, λίγους μήνες πριν από την οριστική αποχώρησή του από το Διπλωματικό Σώμα.


Σχολιάστε εδώ