Ανακούφιση στην Αγορά από την αποποινικοποίηση των οφειλών στο Δημόσιο

Και το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από αυτό που επιδίωκαν οι κυβερνώντες, που νόμισαν ότι απειλώντας τον οφειλέτη με χειροπέδες θα τον έκαναν να τρέξει να πληρώσει τα χρέη του. Η τακτική αυτή οδήγησε σε αύξηση των λουκέτων και σε δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους, με αποτέλεσμα αντί να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους να μειώνονται κατά ένα δισ. ευρώ τον μήνα.

Τώρα λοιπόν, αφού κατάλαβαν τη ζημιά που έκαναν, ανακοινώθηκε προχθές από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη η αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά βέβαια η αδυναμία αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται με στοιχεία.

Για τη ρύθμιση αυτή έχουν συνεργαστεί οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ. Θα συμπεριληφθεί, δε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την άλλη Δευτέρα. Μία από τις προϋποθέσεις της ρύθμισης είναι ο οφειλέτης να είναι συνεργάσιμος και τα χρέη του να πληρώνονται σύμφωνα με τη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση που προωθείται περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά. Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή στις 8 Ιουλίου 2012 έχει ως εξής:

«Όγδοον, επανεξέταση, με τη συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης, του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων. Εφόσον για τη φοροδιαφυγή θα υπάρχει ξεχωριστή αυστηρή ποινική τιμωρία, η ποινικοποίηση των χρεών λειτουργεί στην πράξη ως προσωποκράτηση. Αυτό αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Είναι κάτι που θα το εξετάσουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και πιστεύουμε να καταλήξουμε στην καλύτερη ρύθμιση».

Αν είχε ισχύσει η ρύθμιση από τότε που είχε εξαγγελθεί, θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση στην Αγορά και το Δημόσιο θα είχε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο. Στερνή μου γνώση, να σʼ είχα πρώτα… Αρκεί, βέβαια, να μη μείνει η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα μόνο στα λόγια…


Σχολιάστε εδώ