Αναζητείται πρόσωπο που θα μαζέψει τους 180
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση πρέπει να είναι μεν καταξιωμένο, αλλά -το κυριότερο- χρειάζεται να έχει την αποδοχή της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Κάτι τέτοιο, λένε, θα δημιουργήσει ένα «ρεύμα συμπάθειας» που θα επηρεάσει αποφασιστικά τη στάση των βουλευτών -ιδίως των ανεξάρτητων- στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Υπάρχει τέτοιο πρόσωπο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Μετά τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και την απαξίωση, καθόλου άδικα, που υπάρχει, είναι γεγονός ότι ο χώρος της πολιτικής δεν προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις. Ο Κ. Καραμανλής, που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η «απάντηση» στο «πρόβλημα», έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό. Ενώ ο Φ. Κουβέλης, που μέχρι λίγους μήνες εθεωρείτο το… απόλυτο φαβορί, έπειτα από σειρά πολιτικές και ιδεολογικές παλινωδίες έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του και τείνει προς την τελική απαξίωση.
Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, μέσα στην κυβέρνηση που -λόγω και της… έλλειψης προσφοράς σε πρόσωπα- πιστεύουν ότι τα πάντα θα κριθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στη χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ουσιαστικά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου. Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει με επιτυχία -κι όχι περαιτέρω παραχωρήσεις- τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» και έχει διασφαλίσει τη ρύθμιση του χρέους, τότε θα μπορέσει από θέση ισχύος να αναζητήσει τους 180 βουλευτές. Θα διευκολύνει και όσους βουλευτές -πέραν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- δεν επιθυμούν την προσφυγή στις κάλπες, δίνοντάς τους επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τη θετική ψήφο τους. «Σε αντίθετη περίπτωση, αν τα πράγματα με την «τρόικα» και το χρέος πάνε στραβά ή μείνουν σε εκκρεμότητα, κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις ψήφους 180 βουλευτών», επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Την άποψη αυτή φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» θα κλείσουν χωρίς απρόοπτα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, τονίζει ότι η χώρα θα έχει απεμπλακεί από το ΔΝΤ, τα Μνημόνια και την «τρόικα», ενώ «στις αρχές του 2015 θα είναι μια άλλη χώρα», λέει χαρακτηριστικά. Θεωρεί λοιπόν ότι ύστερα από μια τέτοια αλληλουχία θετικών εξελίξεων, το κλίμα θα βελτιωθεί σημαντικά κι αυτό θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν και οι πρόωρες εκλογές.