Έρχεται ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» στη ΔΗΜΑΡ!

Όπως πληροφορείται το «Π», η ηγεσία αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο και ταυτόχρονα θα «ανοίξει τον δρόμο» για την προσέγγιση με την Κουμουνδούρου. Βασικές προϋποθέσεις, ωστόσο, όπως μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, είναι: «Πρώτον, η οργανωτική αυτοτέλεια και δεύτερον και σημαντικότερο, η κοινοβουλευτική επιβίωση της ΔΗΜΑΡ», διότι διαφορετικά το κόμμα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις επικίνδυνες ατραπούς.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης -ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο-, επιχειρεί για την ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ και όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα από την Καλαμάτα, «το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει με μια συγκυρία όπου η κοινωνία εξακολουθεί να καταβάλλει το βαρύ τίμημα της κρίσης». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, μπορεί να επιτευχθεί συνάντηση των δυνάμεων» που συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση και υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε ανεδαφικές και δογματικές απόψεις, μετακινείται σε ρεαλιστικότερες και μετριοπαθέστερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Ακόμη, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι βιώνει την αμφισημία να συμμετέχει στις ασκούμενες πολιτικές και ταυτοχρόνως να θέλει να εμφανίζεται αντιπολιτευόμενη δύναμη. Υπογράμμισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ μεταβάλει τη στάση του, μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης», σχολιάζοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό του που επισημαίνουν αυτή ακριβώς την ανάγκη. Όσο για το… σίριαλ της Προεδρικής εκλογής, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα εκδηλώσει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο -και σε συνάρτηση με τις ασκούμενες πολιτικές- τη θέση της και επανέλαβε ότι δεν τον αφορά η Προεδρολογία. «Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και με ενδιαφέρει να είμαι παρών στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», ξεκαθάρισε.

Ζυμώσεις εν όψει συνεδρίου

Με την ανθρωπογεωγραφία του επικείμενου συνεδρίου να παραμένει άγνωστη και με το δεδομένο, όπως προαναφέρθηκε, πως ο κ. Κουβέλης θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν στελέχη που πράγματι τον θέλουν για πρόεδρο, αν και συμφωνούν με τη γραμμή του Αριστερού Δικτύου που αποκλείει τη συνεργασία με την Κεντροαριστερά και ζητά κυβέρνηση της Αριστεράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η προεδρική πλειοψηφία έχει απολέσει δυνάμεις, συγκριτικά με άλλες εποχές. Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, άλλωστε, ήταν 17 τα μέλη του οργάνου, που με κείμενό τους αποστασιοποιήθηκαν από την πλειοψηφία και ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να κλείσει την «Προεδρολογία», ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως ότι δεν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος και επιπλέον ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συναινέσει σε καμία υποψηφιότητα. Στην ομάδα αυτή, μάλιστα, ανήκει και η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί στη συζήτηση για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ.

Την περασμένη βδομάδα, δε, μέσα από ραδιοφωνική του συνέντευξη, έδειξε ότι δεν ανήκει στους… συμμάχους του κ. Κουβέλη, λέγοντας πως αν βρισκόταν στη θέση του, δεν θα κατέβαινε υποψήφιος. Αμφισβήτησε ακόμη τη σκοπιμότητα ενός συνεδρίου με προδιαγεγραμμένη ατζέντα και αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για «δημοκρατικοφάνεια» στηριζόμενη στο δόγμα: «ό,τι πει το συνέδριο». Στο ίδιο σχεδόν μήκος κύματος, απούσα από το συνέδριο θα είναι η βουλευτής Νίκη Φούντα. «Σε ένα πληγωμένο κόμμα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα και δεν χρειάζονται ανούσια συνέδρια», δήλωσε η ίδια στο «Π», εξηγώντας πως δεν έχει πάρει προσώρας την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά δεν θέλει και να παραστεί σε μια συνεδρίαση για να ξαναπεί τα ίδια και τα ίδια. Ως εκ τούτου, έχει ενημερώσει τόσο τον γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη όσο και τον γραμματέα της ΚΕ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Τέλος, ο Σπύρος Λυκούδης και οι Μεταρρυθμιστές βρίσκονται «επί ποδός πολέμου». Θα περιμένουν για λόγους δεοντολογίας να ολοκληρωθεί το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και μετά θα οριστικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες τους, σχηματίζοντας μάλλον έναν πολιτικό φορέα που θα επιδιώξει να παίξει καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα γύρω από την Κεντροαριστερά.


Σχολιάστε εδώ