7 στους 10 βλέπουν τον Τσίπρα νικητή

Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία RASS και δημοσιεύει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες (68%) πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει με άνεση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στην πρόθεση ψήφου προηγείται κατά 3,8%. Η υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίζεται μόνο στην παράσταση νίκης, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία, καθώς το 40,5% θεωρεί ότι τις δυσκολίες που θα προκύψουν στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια μπορεί να τις αντιμετωπίσει καλύτερα μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό (75,6%) των πολιτών που πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς Μνημόνια, στοιχείο που αντικατοπτρίζει την οργή και την αγανάκτηση για τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες είναι ιδιαίτερα αρνητικοί και απογοητευτικοί για την κυβέρνηση, κάτι που αντανακλά το κλίμα το οποίο επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Το μόνο σημείο στο οποίο υπερέχει ο Αντ. Σαμαράς είναι η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αλλά και αυτό έχει περιοριστεί στις 4 μονάδες διαφορά. «Μαύρη τρύπα» αποτελεί για την κυβέρνηση η μη μετάδοση από τη ΝΕΡΙΤ της ομιλίας του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αφού το 78,8% εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του και μόλις το 12,9% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.

Ήττα για την κυβέρνηση συνιστούν και οι απαντήσεις στο ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αφού το 61% πιστεύει ότι παρά τις «διορθώσεις» ο νόμος δεν έγινε δικαιότερος, ενώ αντίθετη άποψη (ότι έγινε δικαιότερος) έχει μόλις το 17,9%.

Πιο αναλυτικά: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (που διενεργήθηκε το διάστημα 18 – 19 Σεπτεμβρίου), στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8% έναντι 22% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τρίτο κόμμα με 6,7% είναι η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 4,7%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2%. Εκτός Βουλής μένουν ο ΛΑΟΣ με 1,3% και η ΔΗΜΑΡ, που έχει υποχωρήσει στο 1%. Ένα 4,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 3,5% θα επιλέξει το λευκό, ενώ 17,4% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι).

Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα «Αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα ερχόταν πρώτο;» το 68,6% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 25,6% η Νέα Δημοκρατία.

Στην ερώτηση «Ποια κυβέρνηση εμπιστεύεστε περισσότερο για τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία τα επόμενα χρόνια;» το 40,5% απαντά μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 32% μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Αποκαλυπτικές του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για το αν «η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς Μνημόνια», όπου το 75,6% λέει ότι συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί, ενώ εκείνοι που πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς Μνημόνια περιορίζονται στο 21,4%.

Υπερέχει ο Τσίπρας…

Σε αμιγώς προσωπικό επίπεδο, καθαρή είναι η επικράτηση του Αλ. Τσίπρα έναντι του Αντ. Σαμαρά στο πεδίο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: Στην ερώτηση «Ποιος είχε καλύτερη παρουσία στη ΔΕΘ;» το 38,9% απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το 29,1% ο πρωθυπουργός, ενώ το 30% λέει κανένας από τους δύο. Στην ερώτηση «Ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς σάς ικανοποίησε περισσότερο με όσα είπε;» το 19,6% απαντά ο κ. Τσίπρας, το 10,7% ο κ. Σαμαράς, το 1,1% ο κ. Βενιζέλος, το 1% ο κ. Καμμένος κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας υπερέχει του κ. Σαμαρά και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, καθώς συγκεντρώνει 42,4% σε θετικές γνώμες έναντι 33,8% του κ. Σαμαρά. Δεύτερος πιο δημοφιλής με 36% είναι ο Στ. Θεοδωράκης, τέταρτος ο Π. Καμμένος με 27,8%, ενώ πολύ χαμηλά, στο 14,7%, βρίσκεται ο Β. Βενιζέλος. Σε καθοδική πορεία κινείται ο -κάποτε δημοφιλέστερος- Φ. Κουβέλης, με 26,2% θετικές γνώμες, χάνοντας και από τον Δ. Κουτσούμπα, που έχει 26,9%. Τελευταίος με 9,1% ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Δεύτερη ευκαιρία δεν δίνει στον Σαμαρά

Όπως προαναφέραμε, το μόνο σημείο στο οποίο ο κ. Σαμαράς υπερέχει του κ. Τσίπρα είναι η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, κάτι που είθισται να συμβαίνει με τον εκάστοτε πρωθυπουργό λόγω του ότι είναι εν ενεργεία.

Το 39,3% επιλέγει τον κ. Σαμαρά, που έχει μικρή απόσταση από τον κ. Τσίπρα, τον οποίο επιλέγει το 35,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 24,4% δεν κρίνει κατάλληλο κανέναν από τους δύο. Παρά ταύτα, περιορισμένο είναι το ποσοστό εκείνων που θα προτιμούσαν να δουν τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό και μετά τις εκλογές.

Στην ερώτηση «Στις επόμενες εκλογές σκέφτεστε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Σαμαρά;» μόλις το 21,6% απαντάει θετικά, ενώ το 35% λέει ότι σκέφτεται να δώσει «μια πρώτη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα».

Υψηλό είναι το ποσοστό (37,5%) εκείνων που απαντούν ότι δεν θα κάνουν τίποτα από τα παραπάνω.

Δείτε τους πίνακες:
σελίδα 10 (δημοσκόπηση)

Ταυτότητα της έρευνας


Περίοδος έρευνας:
Η έρευνα διεξήχθη από 16 έως και 18 Σεπτεμβρίου 2014.
Τύπος έρευνας:
Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.
Πληθυσμός έρευνας:
Όλοι οι έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 1.001 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα +3,1%).

Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WOPOR και του ΣΕΔΕΑ.



Σχολιάστε εδώ