Χρειάζονται 200 βουλευτές για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών

Κατ’ αρχάς, προκαλείται η απορία αν ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, με ενεργό ανάμειξη στην πολιτική, ο οποίος έχει μετάσχει σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ότι για να ισχύσουν στις επόμενες εκλογές αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να ψηφισθούν από τη Βουλή με πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών. Χρειάζεται, δηλαδή, να συναινέσουν 200 βουλευτές, αριθμός που δεν τον διαθέτει σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυτό φαίνεται να το ξέχασε ο κ. Βενιζέλος και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει σε φιάσκο η απόπειρά του. Πέραν του ότι η… ιδέα του δεν άρεσε στον συγκυβερνήτη του, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα τού άναψε κόκκινο φως, καθώς δεν συμφωνεί με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ακόμη κι αν, όπως ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην προγραμματική συμφωνία για την κυβερνητική συνεργασία υπήρχε δέσμευση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η απόφαση για κατάργηση του μπόνους θα ήταν μια κίνηση ηττοπάθειας, που θα αύξανε τις διαρροές προς την αντιπολίτευση.

Βέβαια, ο κ. Βενιζέλος, όταν το ΠΑΣΟΚ διεκδικούσε την εξουσία το 2009, δεν βγήκε να ζητήσει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών…


Σχολιάστε εδώ