Σωσίβιο από τη Μέρκελ ζητάει ο Σαμαράς

Ο φάκελος που θα μεταφέρει δεν θα περιέχει μόνο στοιχεία και διαγράμματα για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν την κόπωση της κοινωνίας, αλλά και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να υπογραμμίσει στην κ. Μέρκελ την ανάγκη να στηριχθεί η σημερινή κυβέρνηση ούτως ώστε να υπερβεί με επιτυχία τον σκόπελο της Προεδρικής εκλογής και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της για τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις (δεσμεύσεις) της γερμανίδας καγκελάριου σε μια σειρά ζητήματα όπως οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» και η ρύθμιση του χρέους.

Το ταξίδι στο Βερολίνο κατέστη αναγκαίο -όπως λένε οι πληροφορίες- λόγω της διαφαινόμενης εμπλοκής στις συζητήσεις με την «τρόικα» αλλά και της απροθυμίας των δανειστών, ιδίως των Ευρωπαίων, να ανοίξουν το θέμα του χρέους. Για την ακρίβεια, θα ζητήσει μια πιο ήπια στάση από την πλευρά της «τρόικας», να μην επιμείνει, δηλαδή, σε μέτρα που θα προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση και παράλληλα να λάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει σταδιακά στη μείωση της φορολογίας. Όσο για το ζήτημα του χρέους, θα επιδιώξει μια σαφή δέσμευση ως προς τον χρόνο έναρξης των συζητήσεων κι αυτό να είναι το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την καγκελαρία, πάντως, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα της συνάντησης, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το θέμα του χρέους δεν πρόκειται να συζητηθεί διότι η συνάντηση είναι διμερής, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι το θέμα θα συζητηθεί, αλλά η κ. Μέρκελ δεν θέλει να εμφανισθεί προς τα έξω ότι είναι εκείνη που αποφασίζει για τόσο σημαντικά ζητήματα. Από τις απαντήσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις των επόμενων μηνών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αν τα μηνύματα είναι θετικά, η κυβέρνηση θα πάρει βαθιά πολιτική ανάσα, ενώ ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να διαχειριστεί από σαφώς καλύτερη θέση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή, να διαμορφώσει το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για να καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφο 180 βουλευτών και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Αν όμως οι απαντήσεις που θα πάρει από τη γερμανίδα καγκελάριο είναι αρνητικές ή έστω μη ικανοποιητικές, τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την κυβέρνηση. Η απογοήτευση θα ενταθεί, η ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα κλιμακωθεί, η ηττοπάθεια θα αρχίσει να διαπερνά τα κυβερνητικά κόμματα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα δυσκολέψει πολύ -αν δεν καταστεί αδύνατη- και η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει από τη χειρότερη δυνατή θέση στις εκλογές.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ακόμη και μέσα στα όρια του Μεγάρου Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων από στενούς του συνεργάτες, αν τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν είναι θετικά, να επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης με την «τρόικα». Να αρνηθεί μέχρι τέλους να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, που έχουν να κάνουν με αντικοινωνικά μέτρα, ακόμη κι αν αυτό σημάνει το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό μη υπολογίζοντας τις συνέπειες, αφού το ποσό που απομένει να πάρει η χώρα μας από το πακέτο είναι μικρό, μόλις 4 δισ., τα οποία μπορούν να αναζητηθούν από τις αγορές με τα έντοκα γραμμάτια. Αντιλαμβάνονται ότι μια σύγκρουση με την «τρόικα» πιθανότατα θα μεταθέσει και τον χρόνο έναρξης των συζητήσεων για το χρέος, αλλά «ουδέν κακόν, αμιγές καλού», όπως τονίζουν. Στη βάση ότι οι πολίτες θα αποτιμήσουν θετικά τη σθεναρή στάση του πρωθυπουργού, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.


Σχολιάστε εδώ