Στα χαρακώματα…

Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς «προειδοποίησε» ότι αν ποτέ κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ακολουθήσει μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας τον κατηγόρησε για «ακατάσχετη κινδυνολογία» και «ανευθυνότητα» την οποία και απέδωσε στον πανικό για τις επερχόμενες εξελίξεις. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015 αποτελεί ένα υψηλό εμπόδιο που πολύ δύσκολα θα καταφέρει να υπερπηδήσει η κυβέρνηση. Το θρίλερ με τους 180 συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, την ώρα της ψηφοφορίας. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σαφή επιδείνωση της θέσης της Νέας Δημοκρατίας κι εν όψει της άφιξης της «τρόικας» στην Αθήνα, ο Αντ. Σαμαράς σπεύδει μεθαύριο Τρίτη στο Βερολίνο αναζητώντας ουσιαστική πολιτική στήριξη από την καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, με διαδοχικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό, επιχειρεί να αμβλύνει την ένταση της εκλογολογίας που «μπλοκάρει» το έργο της κυβέρνησης και προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη πιο τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στα ενδότερα του κυβερνητικού εταίρου (ΠΑΣΟΚ) καθώς ο Β. Βενιζέλος κήρυξε τον πόλεμο στους… «καλικάντζαρους» και στα «παλικαράκια του Μνημονίου». Η συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο, την περασμένη Πέμπτη στο Βατικανό, προκάλεσε αίσθηση και πολλές συζητήσεις, καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Ποντίφικας συναντά αρχηγό αριστερού κόμματος.

Συμφέροντα

Σφοδρή εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σαμαράς επιμένει στη θέση του ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία, ενώ σημείωσε ότι όποιος επιθυμεί (και επιδιώκει) κάτι τέτοιο δεν θέλει το συμφέρον της χώρας ή εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ζητάει «εκλογές χθες» προκειμένου να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να μπει τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας. Το… εκλογικό κλίμα φούντωσε περισσότερο η δήλωση του Β. Βενιζέλου για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου με κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Για… συμβιβασμό των κυβερνητικών κομμάτων με την ιδέα της ήττας μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε με την κατάργηση του «μπόνους», με την προϋπόθεση όμως να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές στελεχών του ότι όσοι βουλευτές υπερψηφίσουν τον Πρόεδρο έχουν δεχτεί απειλές κι εκβιασμούς από την κυβέρνηση. Μίλησε για «άθλια συκοφαντία» σε βάρος των βουλευτών και σημείωσε ότι «η τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει». Μετά τον Κ. Καραμανλή και τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη, υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του Κ. Παπούλια τάχθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη.

Εκτίθενται

Αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσαν και οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. (Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στους χαμηλοσυνταξιούχους κ.ά.) Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το κόστος όλων των μέτρων φτάνει τα 11,3 δισ. τα οποία δεν θα προέλθουν από δανεισμό. Κατά το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, το κόστος είναι της τάξης των 27 δισ. και η κυβέρνηση ρωτάει από πού θα προέλθει αυτό το ποσό. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του μίλησε για «εχθρούς των μεταρρυθμίσεων» που «ετοιμάζουν την τελευταία επίθεσή τους» και «κάνουν ό,τι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις και γρήγορες λύσεις, όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση τόσο περισσότερο εκτίθενται».

Μέτωπο

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα ξεκίνησε ήδη και στην κυβέρνηση έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς από την έκβαση των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να κριθεί η πορεία της οικονομίας και οι προοπτικές της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με «άγριες διαθέσεις» και αποφασισμένοι να πετύχουν την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η ατζέντα τους περιλαμβάνει μερικά από τα πλέον καυτά ζητήματα (εργασιακά, Ασφαλιστικό, πλειστηριασμοί κ.ά.), όπου θα απαιτήσουν την προώθηση (με νόμο) συγκεκριμένων αλλαγών με σημαντικό κοινωνικό κόστος. Τις προσεχείς ημέρες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν συναντήσεις με εργοδοτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μέτωπο έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Την ίδια στιγμή θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με το χρέος. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup τονίσθηκε ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς και το κυριότερο πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό. Καθώς ορισμένα σενάρια το μεταθέτουν για την άνοιξη του 2015, ενδεχομένως και αργότερα.

Λόγια του… facebook!

Πολύ κακό για το τίποτα… αποδεικνύονται τελικά οι βαρυσήμαντες καταγγελίες της Κρ. Λαγκάρντ για «απειλές» που υποτίθεται δέχθηκε από έλληνες φοροφυγάδες. Μετά τον «σάλο» που προκλήθηκε, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες «απειλές» έγιναν μέσω… facebook! Είχε προηγηθεί η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου προς την επικεφαλής του ΔΝΤ με την οποία ζητούσε περισσότερα στοιχεία προκειμένου να γίνουν οι νόμιμες ενέργειες. Ενώ η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, αλλά και για τις καταγγελίες του Αλ. Τσίπρα ότι και ίδιος είχε δεχθεί παρόμοιες απειλές.


Σχολιάστε εδώ