στα ενδότερα των ομάδων

• Είναι εκρηκτικός ο συνδυασμός των στοιχείων που διαθέτει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ουσιαστικά εξηγούν τις επιτυχίες του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί να στάθηκαν όλοι στον ρόλο που έπαιξε ο Μίτσελ για τη νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά τη μεγαλύτερη συμβολή είχε ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ.

• Ποια είναι τα ατού που συνθέτουν την εικόνα του παράγοντα Μαρινάκη; Πρώτα απ’ όλα η γνώση του ποδοσφαίρου, που του δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι κάθε Έλληνα αλλά και απέναντι σε αρκετούς ξένους προέδρους.

• Η γνώση του αντικειμένου που έχει ο διοικητικός ηγέτης τους βοηθάει σημαντικά τους πρωταθλητές Ελλάδας τόσο στο μεταγραφικό παζάρι όσο και στον γενικότερο σχεδιασμό της ομάδας. Ξέρουν οι «ερυθρόλευκοι» πότε να πουλήσουν έναν παίκτη και σε ποια τιμή, όπως γνωρίζουν και ποιον πρέπει να αποκτήσουν και σε ποια χρονική περίοδο για να περιορίσουν το ρίσκο και το οικονομικό κόστος.

• Έπειτα, υπέρ του Μαρινάκη λειτουργεί η υπομονή που δείχνει όταν όλοι θεωρούν ότι προχωράει στη λήψη μιας απόφασης. Αν και γενικά είναι παρορμητικός, όταν πρόκειται για θέματα του Ολυμπιακού και ειδικά αγωνιστικού σχεδιασμού, ο εφοπλιστής δείχνει την απαιτούμενη ψυχραιμία και έτσι πολλαπλασιάζει τα κέρδη της ομάδας του.

• Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησε στην περίπτωση του Μίτσελ, όταν όλοι θεωρούσαν τελειωμένο τον νυν προπονητή των «ερυθρολεύκων» τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο Μαρινάκης, όμως, έκανε υπομονή, χωρίς βέβαια να αποφύγει την έρευνα αγοράς.

• Η νίκη επί της Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες εδραίωσε τον ισπανό τεχνικό στον Πειραιά και δικαίωσε απόλυτα τον πρόεδρο του Ολυμπιακού για τη στήριξη που του παρείχε. Αλλά τα καλύτερα ακολούθησαν με αποκορύφωμα τη νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, πρωταθλήτριας Ισπανίας και φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ της προηγούμενης περιόδου.

• Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τον Μαρινάκη να ξεχωρίζει, είναι η τακτική του να ακούει τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας. Στη διάρκεια της θητείας του έκανε τα χατίρια όλων των τεχνικών που πέρασαν από τον πάγκο του Ολυμπιακού, ακόμα και του Έβαλντ Λίνεν!

• Στο τέλος δικαιώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του Χοσέ Χολέμπας, που για χάρη του πλήρωσε σχεδόν 600.000 ευρώ επειδή τον ήθελε ο Λίνεν και στο τέλος έβγαλε κέρδος από την πώλησή του, χωρίς να συνυπολογίσουμε και τα χρήματα που αποκόμισαν οι Πειραιώτες από την παρουσία του παίκτη στην Εθνική ομάδα.

• Και όλα αυτά ενώ στο μυαλό του Μαρινάκη στριφογύριζε άλλος προπονητής και ο Γερμανός εμφανιζόταν φευγάτος, όμως, του έκαναν το χατίρι και στην πράξη αποδείχθηκε ότι ορθώς έπραξαν. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Λεονάρντο Ζαρντίμ, αν και εκεί που έδωσε ρέστα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τον Μίτσελ.

• Γενικά οι «ερυθρόλευκοι» παραδίδουν μαθήματα διαχείρισης σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την οικονομία της χώρας και όχι μόνο. Με σαφή βελτίωση της οικονομικής θέσης της ΠΑΕ, αφού είναι ξεκάθαρη η βούληση του Μαρινάκη να γίνει αυτάρκης η ομάδα του Πειραιά!

• Πρόκειται για μεγάλο στόχο, αλλά καταπώς φαίνεται στην πράξη, ο νυν πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ έχει βάλει γερές βάσεις και έτσι μπορεί να υπερηφανεύεται για την τεράστια προσφορά του στον Ολυμπιακό, αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Διότι η διεκδίκηση της 12ης θέσης στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ οφείλεται αποκλειστικά στους Πειραιώτες, που κουβαλούν στις πλάτες τους και τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

• Επιβεβαίωσε ο Χρήστος Πανόπουλος τα ρεπορτάζ που τον ήθελαν να λύνει πρόωρα τη συνεργασία του και με τον Σάκη Τσιώλη, παρά την εξαιρετική γνώμη που είχε για τον καρδιτσιώτη τεχνικό. Επί της ουσίας, βέβαια, ο Θεσσαλός ήταν εκείνος που άφησε στα κρύα του λουτρού τον μεγαλομέτοχο της Ξάνθης, αν και όλοι περίμεναν την απόλυση.

• Το γυαλί έσπασε μετά τη λήξη του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Ξάνθη όταν αρχικά ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Κασναφέρης ρώτησαν τον Τσιώλη γιατί αντικατέστησε τον Παντελή Καπετάνο με τον Δημήτρη Γούτα, με συνέπεια την οπισθοχώρηση της θρακιώτικης ομάδας. Ο καρδιτσιώτης τεχνικός τους είπε ότι δεν έπεφτε λόγος σε κάποιον για το κοουτσάρισμά του.

• Τα λόγια του μεταφέρθηκαν στον Πανόπουλο, ο οποίος τηλεφώνησε στον έμπειρο προπονητή και του ζήτησε εξηγήσεις για την ίδια απόφασή του. Εκεί ο Τσιώλης αντιλήφθηκε πως δεν ταίριαζαν τα χνώτα του με τον μεγαλομέτοχο της Ξάνθης και του είπε ορθά – κοφτά να διακόψουν τη συνεργασία τους εάν υπήρχε διάθεση για παρέμβαση στη δουλειά του.

• Ο Πανόπουλος αρνήθηκε ότι επιθυμούσε να μπλέξει σε περιπέτειες και είπε στον Τσιώλη ότι θα τα συζητούσαν το πρωί της Δευτέρας. Αλλά έπειτα από μερικές ώρες εξαντλήθηκε η υπομονή του και τηλεφώνησε εκ νέου στον Καρδιτσιώτη την ώρα που η αποστολή της Ξάνθης επέστρεφε στη βάση της.

• Στην Εγνατία ενημερώθηκε ο Τσιώλης για τη λύση της συνεργασίας του με τον Πανόπουλο και εκνευρίστηκε επειδή θεώρησε προσβολή τη στάση του εργοδότη του. Απέφυγε, πάντως, ο έμπειρος προπονητής να ρίξει λάδι στη φωτιά και μίλησε απλά για «διαφορά φιλοσοφίας».

• Προσπάθησε, βέβαια, ο Πανόπουλος να τον βγάλει στη σέντρα, με την πρόκληση να βγει και να πει ανοικτά ποια ήταν η διαφορά φιλοσοφίας. Αλλά ο Τσιώλης απέφυγε να απαντήσει τη δεδομένη χρονική περίοδο, διότι στο μυαλό του βρίσκεται ο επόμενος επαγγελματικός σταθμός του.

• Το πρόβλημα για την Ξάνθη ήταν ότι αρχικά αρνήθηκε την πρόταση του μεγαλομετόχου της ο Μαρίνος Ουζουνίδης, πρώτη επιλογή για τη διαδοχή του Τσιώλη. Με τον εβρίτη τεχνικό να βλέπει προς την ίδια κατεύθυνση με τον Καρδιτσιώτη, καθώς δύο πάγκοι στη Σούπερ Λίγκα τρίζουν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

• Σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, πάντως, τα διαζύγια με τους προπονητές βγαίνουν σαφώς πιο δύσκολα. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές το μάρμαρο έχουν πληρώσει μόνο δύο τεχνικοί, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι άλλοι τόσοι βρίσκονται ήδη στην πόρτα της εξόδου.


Σχολιάστε εδώ