Προσωπικό κόμμα φτιάχνει ο Βενιζέλος

Ο Βενιζέλος, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ορισμένων συμβούλων του, φαίνεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το κόμμα από όσους τον αμφισβητούν, να σφίξει τα λουριά, ώστε μέσα από ένα προσωποπαγές, έστω και μικρό, κόμμα να μπορεί να έχει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στο μετεκλογικό τοπίο.

Πάντως, εκτός από τον Χρυσοχοΐδη και τους Παπανδρεϊκούς, στο στόχαστρο του επιτελείου του Βενιζέλου βρίσκεται και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Με αφορμή την απουσία του από την Πανελλήνια Συνάντηση για το συνέδριο, ο Λ. Γρηγοράκος δημόσια του άσκησε σφοδρή κριτική – αν και την Κυριακή, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης, συνεργάτες του Βενιζέλου εξηγούσαν ότι ο Ανδρουλάκης είχε μια υποχρέωση που ήταν γνωστή σε όλους (βάφτιση) και γι’ αυτό απουσίαζε. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η Τόνια Αντωνίου ζήτησε από τον Ν. Ανδρουλάκη να παραιτηθεί από γραμματέας καθώς εξελέγη ευρωβουλευτής.

Οι σκληρές εκφράσεις του Βενιζέλου για «παλικαράκια του Μνημονίου» και «απόντες καλικάντζαρους» που αφορούσαν τους Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπανδρέου, δείχνει τις προθέσεις του Βενιζέλου να αφήσει με κάθε τρόπο πίσω του όσους τον αμφισβητούν ή του δημιουργούν εσωκομματικά προβλήματα και να δημιουργήσει ένα έστω και μικρό, αλλά συμπαγές προσωποκεντρικό κόμμα που θα τον κρατήσει «μέσα στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι» και μετά τις εκλογές.

Πάντως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται που το πάει ο Μ. Χρυσοχοΐδης μετά τις δύο σκληρές πολιτικές του κόντρες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέσα σε δύο 24ωρα και κυρίως αναρωτιούνται αν έχει σχέδιο και αν έχει κάνει κάποια συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου. Για την ώρα πάντως υπάρχει επιφυλακτικότητα από αρκετά στελέχη για τον Χρυσοχοΐδη που, ναι μεν λένε, με τις κόντρες και τις επιφυλάξεις του έναντι του Βενιζέλου έχει καταγραφεί ως «δελφίνος», ωστόσο «πολιτικά ακόμα δεν πείθει ότι έχει εναλλακτική πρόταση».

Πάντως ο Βενιζέλος, αποφασιστικά και μεθοδικά, μέρα με τη μέρα, προσπαθεί να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο που θα του επιτρέψει όχι απλά να επιβιώσει κοινοβουλευτικά και πολιτικά από την εκλογική αναμέτρηση, αλλά να έχει ταυτόχρονα ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις και να παραμείνει ο ίδιος πυλώνας των όποιων μετεκλογικών εξελίξεων. Όπως μάλιστα λένε και αρκετά στελέχη, δεν είναι τυχαία και η εμμονή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και πρωτίστως για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Παρά την προσπάθεια του Σαμαρά και της ΝΔ να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο Βενιζέλος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να το κρατά στο τραπέζι της συζήτησης. Το ενδεχόμενο δε για αναλογικότερο σύστημα, δηλαδή άρση του κατώτατου ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μικρότερων κομμάτων, αυξάνοντας την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όμως το ζήτημα, όπως τουλάχιστον το επεξεργάζεται ο Βενιζέλος και το επιτελείο του, πάει πιο μακριά.

Οι αλλαγές που έβαλε αρχικά στο τραπέζι ο Βενιζέλος, οδηγούν πιθανότατα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς το πρώτο κόμμα δύσκολα θα έχει αυτοδυναμία ενώ μια κυβέρνηση συνεργασίας θα απαιτεί συμφωνία πολλών κομμάτων, δεδομένου ότι, εκτός από τα δύο πρώτα κόμματα, τα υπόλοιπα συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10%.

Πάντως ο Βενιζέλος αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επαναφέρει την πρότασή του για αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού νόμου, πιο εξειδικευμένη και πιο επεξεργασμένη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θέσει στο τραπέζι όχι την πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά τη μείωσή τους από 50 σε 30 και ταυτόχρονη κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών (π.χ. Β΄ Αθηνών) και χωρίς κατάργηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή. Ευρύτερες πολιτικές στοχεύσεις φέρεται να υποκρύπτει η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τροποποίηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, πρόταση που τουλάχιστον προς το παρόν απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό.

Το επιτελείο του Βενιζέλου και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εκτιμούν πως με τη μείωση του μπόνους των εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αυτοδυναμία και ή θα σχηματίσει ένα είδος οικουμενικής κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει και το ΠΑΣΟΚ, μέσω της Δημοκρατικής Παράταξης, ή θα πάει για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ. Εκτιμούν ακόμα ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν θα μπορέσει να είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα οι Βενιζέλος και Σαμαράς θα μπορέσουν να ηγούνται των κομμάτων τους για να προετοιμάσουν με περισσότερες αξιώσεις την εκλογική ρεβάνς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του κυρίου Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ