Νέες μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ…

Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται, θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ οικονομική ενίσχυση 40 εκατομμυρίων θα διατεθεί στο Μετοχικό Ταμείο.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα υπάρξει στήριξη του ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό ταμείο), στο οποίο υπήρξε περικοπή των συντάξεων κατά 5,2% τον Ιούλιο ενώ υπάρχουν πιέσεις από τους δανειστές για νέες, με άλλοθι τα δραματικά ελλείμματα.

Όσον αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, στόχος είναι να καταβληθούν 10.000 εφάπαξ μέχρι το τέλος του έτους, που θα αφορούν συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 35.000 αιτήσεις και καταβάλλεται το βοήθημα σε όσες συνταξιοδοτικές πράξεις έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο τον Μάιο του 2013. Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό του ποσού ισχύουν δύο «ταχύτητες»:

1. Όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, δεν θα έχουν νέα αλλαγή. Το βοήθημα που θα πάρουν διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, στα 29.000 ευρώ, καθώς μια σειρά ρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην περικοπή του κατά 38%.

2. Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι -που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά- θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται με νέο τρόπο.


Σχολιάστε εδώ