Με άγριες διαθέσεις έρχεται η «τρόικα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με «άγριες διαθέσεις» και αυξημένες απαιτήσεις και ότι δεν σκοπεύουν να ανάψουν «πράσινο φως» για τη συνέχεια αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προωθήσει (τηρήσει) όλες τις δεσμεύσεις. Οι εκκρεμότητες είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες και σε ορισμένα ζητήματα μείζονος σημασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές δείχνει αγεφύρωτη. Αν δεν υπάρξουν… γενναίοι συμβιβασμοί (με πολιτικό κόστος φυσικά για την κυβέρνηση) τότε η εμπλοκή θα είναι αναπότρεπτη με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη. Εξ ου και το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν σε δύο γύρους, ο δεύτερος μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εξετάζεται σοβαρά και από τις δύο πλευρές. Με διαφορετική εκδοχή, όπως είναι φυσικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει δεχτεί εισηγήσεις να μην υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» και να μην ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της «τρόικας» και οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν συνέπειες (μη εκταμίευση ολόκληρης της δόσης, αναβολή της συζήτησης για το χρέος), εκτιμάται όμως ότι με τη σθεναρή αυτή στάση θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης, αλλά και το προσωπικό του προφίλ. Στην πλευρά των δανειστών το σενάριο των δύο γύρων στις διαπραγματεύσεις εξετάζεται με άλλη, εντελώς διαφορετική, οπτική. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν πόσο ρευστή είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πολλές οι πιθανότητες η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι σκέφτονται ότι ίσως είναι προτιμότερο να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και στη συνέχεια να περάσουν στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων. Η τάση αυτή στο εσωτερικό των δανειστών ενισχύεται σταθερά το τελευταίο διάστημα καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι σε περίπτωση εθνικών εκλογών θα υπάρξει πολιτική ανατροπή και την εξουσία θα αναλάβει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι μάλιστα αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αν οι διαπραγματεύσεις διακοπούν, η εκκρεμότητα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο πίεσης για τον Αλ. Τσίπρα.

«Αγκάθια»

Τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξήχθησαν αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι οι επιτελείς της «τρόικας» κατέστησαν σαφές ότι ερχόμενοι στην Αθήνα θα θέσουν επί τάπητος θέμα αλλαγών: Στα εργασιακά (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ανταπεργία κ.ά.), στο Ασφαλιστικό (περαιτέρω συγχώνευση επικουρικών ταμείων, μείωση συντάξεων), στα συνδικαλιστικά (αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις). Επίσης θα απαιτήσουν (με νομοθετική ρύθμιση) την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και για την Α’ κατοικία από την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά και νέα μείωση του κατώτατου μισθού. Κι όλα αυτά πέραν των περίπου 500 μνημονιακών δεσμεύσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Ασφαλιστικό και οι πλειστηριασμοί είναι ζητήματα μη διαπραγματεύσιμα και δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τις αλλαγές που ζητάει η «τρόικα». Είναι όμως ανοιχτό στη συζήτηση για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη μείωση της κατώτατης σύνταξης. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση κατατεθεί με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Κατόπιν αυτών καθίσταται σαφές ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις είναι απειροελάχιστες, εκτός κι αν υπάρξει ουσιαστική υπαναχώρηση (υποχώρηση) μιας εκ των δύο πλευρών.


Σχολιάστε εδώ