Μάζεψε όλο το χαρτί ο Τσίπρας

Στην Κουμουνδούρου -που κρατούσαν ως την τελευταία ώρα μυστική τη συνάντηση με τον Ποντίφικα- αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνιακή πτυχή της εν λόγω συνάντησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση αυτή έδειξε ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας αρχηγός με εμβέλεια εκτός συνόρων, που μπορεί να συζητάει με όλους τους κορυφαίους «παίκτες» του διεθνούς πολιτικού σκηνικού, αφού, όπως είναι σε όλους γνωστό, το Βατικανό δεν είναι απλώς η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα αλλά είναι και ένα κέντρο το οποίο γνωρίζει από τη μακραίωνη εμπειρία του με ποιον αλλά και πότε συζητάει και συναντιέται.

«Ευλογημένος ο ερχόμενος»…

…έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν το μήνυμα της συνάντησης με τον Πάπα, παραπέμποντας στη γνωστή ευαγγελική ρήση και υπογραμμίζοντας με νόημα ότι ο Προκαθήμενος των εκατομμυρίων καθολικών, που εκ της θέσης του παίζει σημαντικό ρόλο διεθνώς, δεν επέλεξε αβασάνιστα να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εν δυνάμει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν ιδιαίτερα θετικά την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε είχαν απήχηση στους ψηφοφόρους και μάλιστα στο δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ κομμάτι των συνταξιούχων. Επιβεβαιώνοντας τα όσα έγραψε το «ΠΑΡΟΝ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε τη χορήγηση 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ, με προφανή επιδίωξη να «ακουμπήσει» τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, η οποία ήταν και η μόνη στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πίσω δημοσκοπικά από τη ΝΔ.

Αποτέλεσμα της επιτυχούς παρουσίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν -όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου- και η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε στον, διόλου φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 6%. Τα έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η εν λόγω -όχι και μικρή- διαφορά είναι η αφετηρία, αφού όσο περνάει ο καιρός και θα φαίνονται καθημερινά τα αδιέξοδα της πολιτικής της συγκυβέρνησης, αυτή θα διευρύνεται και θα δημιουργούνται πλέον οι όροι αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ έδωσε ένα περίγραμμα της τακτικής που θα ακολουθήσει στην πορεία προς τις εκλογές, αφού ξεκάθαρα δήλωσε ότι το δίλημμα θα είναι «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», «συνέχιση της σημερινής πολιτικής ή άλλη προοπτική», δηλώσεις που προϊδεάζουν για ένα προεκλογικό κλίμα που θα είναι ιδιαίτερα πολωτικό και θα συμπιέσει σοβαρά τα μικρότερα κόμματα, ακόμα και το ΚΚΕ, το οποίο, όπως είναι γνωστό, στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου το 2012 έχασε τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία προς την κυβέρνηση έχει πλέον δρομολογηθεί, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, και με βάση αυτή την ανάλυση ερμηνεύουν την απαράδεκτη -όπως τονίζουν- αναφορά του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα στερέψουν από ευρώ, αφού οι καταθέτες θα σπεύσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους!

Στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν ψηλά αυτό το θέμα, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, αν και εκτιμούν ότι η κινδυνολογία πλέον δεν πιάνει όσο έπιασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όταν αρκετοί ψηφοφόροι -ιδιαίτερα ηλικιωμένοι- φοβήθηκαν από την προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και το ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας από το ευρώ και έτσι οδηγήθηκαν στο «μαντρί» βγάζοντας πρώτο κόμμα τη ΝΔ.

Πλέον, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει αλλάξει όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην Ευρώπη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται ως «ο κακός δαίμονας», αλλά ως το κόμμα που θα κυβερνήσει το επόμενο χρονικό διάστημα την Ελλάδα, εξ ου και οι επαφές που φροντίζουν διάφοροι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και όχι μόνο- να αποκτήσουν με τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να έχουν ανοιχτούς διαύλους με τους Ευρωπαίους, αφού ως μελλοντική κυβέρνηση ξέρουν ότι θα με αυτούς θα έχουν να διαπραγματευθούν. Σε αυτό το πλαίσιο στρατηγικής εντάσσεται και η -μη ανακοινωθείσα- συνάντηση των Δραγασάκη και Σταθάκη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Άσμουσεν, την επομένη μάλιστα των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμούν ότι οι διεθνείς επαφές του κόμματος και η αποδοχή του Αλ. Τσίπρα από σοβαρούς παράγοντες του εξωτερικού αποδυναμώνουν την -αμήχανη έτσι και αλλιώς- προπαγάνδα της συγκυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα, η κυβέρνηση του οποίου -ούτε λίγο ούτε πολύ- θα καταστρέψει τη χώρα.


Σχολιάστε εδώ