«Κατακρημνίζεται» δημοσκοπικά η ΔΗΜΑΡ
H ηγεσία του κόμματος, όπως πληροφορείται το «Π», μελετά τα αρνητικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων με προσοχή και παρά το γεγονός ότι διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία τους, δεν παύει να παραδέχεται ότι στους κόλπους του κόμματος επικρατεί διάχυτος προβληματισμός. «Η κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη», ήταν το μήνυμα που μας μετέφερε με βαρύθυμο ύφος πηγαδάκι βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που συζητούσε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, πράγμα που ενισχύει την εικόνα διάλυσης που εκπέμπει το κόμμα. Ο Φώτης Κουβέλης ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ απευθυνόμενος στη βάση του κόμματος θα προβεί και σε αυτοκριτική. «Μια αυτοκριτική η οποία έχει γίνει επανειλημμένως και στο συνέδριο αλλά και σε άλλα σώματα», όπως ο ίδιος είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.
Σε επίπεδο συμμαχιών, πάντως, η «πυξίδα» δείχνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαδρομή από την Αγίου Κωνσταντίνου προς την Κουμουνδούρου να περνά από το συνέδριο του Οκτωβρίου και να έχει ως τελευταίο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, η ΔΗΜΑΡ τέθηκε σε πορεία σύγκλισης με την αξιωματική αντιπολίτευση, ανακαλύπτοντας τις θετικές παρεμβάσεις στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος. Παρά τον σάλο που προκάλεσε η κοστολόγηση των όσων εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, η ΔΗΜΑΡ άσκησε κριτική μόνο για το θέμα του ΕΣΠΑ, το οποίο χαρακτήρισε περίπτωση μονομερούς ενέργειας που προσανατολίζεται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τα λοιπά δεν ανέβασε αντιπολιτευτικούς τόνους. Άλλωστε, η Αγίου Κωνσταντίνου διαπιστώνει μια στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό και επικεντρώνει στα 12 σημεία τα οποία περιελάμβανε ο Φώτης Κουβέλης στην επιστολή διαλόγου που απέστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την αναζήτηση συγκλίσεων για την προοδευτική διακυβέρνησης της χώρας.
Εξάλλου, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ήταν αυτός που υπογράμμισε με ικανοποίηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε πλέον για ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης για το χρέος. «Στις παρεμβάσεις του δεν υπήρχε αναφορά σε μονομερείς ενέργειες της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Χατζησωκράτης, αναδεικνύοντας ένα από τα βασικά σημεία τα οποία έθετε στον διάλογο μεταξύ των δύο κομμάτων η ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως, έκανε λόγο για στρογγύλεμα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη σχέση κράτους – Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας μίλησε για «τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας» και προανήγγειλε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει στον διάλογο εφ’ όλης της ύλης επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν πλέον τεθεί δημόσια.
Κλείνει προς το «όχι»
Την ίδια ώρα, ανοιγοκλείνει το θέμα της πιθανής υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η τελευταία δημόσια παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για το θέμα κλίνει προς το «όχι», καθώς ο ίδιος υπονόησε ότι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του (2-5 Οκτωβρίου) θα ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται: «Αυτό που σήμερα με σαφήνεια σας λέω είναι το πώς θεωρεί ο Φώτης Κουβέλης την παρουσία του στην πολιτική ζωή. Θα το επαναλάβω στο συνέδριο και θα το κάνω πιο λιανά για όσους δεν θέλουν να καταλάβουν», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.
Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη, είχε αφήσει νωρίτερα να διαφανεί πως υπό κατάλληλες προϋποθέσεις ενδεχομένως και να δεχόταν να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διακοσμητικό πρόσωπο. Τι λέει ο συνταγματικός νομοθέτης, αντιλαμβανόμενος τη θεσμική σημασία του ρόλου του; Δημιουργεί, με τις προϋποθέσεις που θέτει, όπως οι αυξημένες πλειοψηφίες, ένα πλαίσιο πολιτικών συναινέσεων, χωρίς τη συνδρομή των οποίων η προεδρική εκλογή γίνεται αδύνατη. Θεωρώ ότι η προεδρική εκλογή συναρτάται με τις ασκούμενες πολιτικές. Με την έννοια ότι δεν μπορεί να αναμένουμε πολιτικές συνεννοήσεις, συναινέσεις και συμπτώσεις, αν αυτές οι πολιτικές διευρύνουν την κοινωνική και την πολιτική πόλωση», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Κουβέλης -μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Γ. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Α. Ξηροτύρη)- μίλησε πιο ξεκάθαρα για το προεδρικό αξίωμα και σημείωσε ότι εφόσον οι σύνεδροι στο συνέδριο κρίνουν πως ο ίδιος είναι κατάλληλος για να συνεχίσει ως πρόεδρος, τότε θα θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα.