Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Είναι κατηγορηματικός όταν συνομιλητές του τον ρωτούν τι θα κάνει αν ενταθούν οι πιέσεις να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πιέσεις που προέρχονται από πολλές πλευρές, ακόμη και από εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια μετά την αποχώρησή του -τα χρόνια της μοναξιάς, θα λέγαμε- και τι δεν έχουν πει εναντίον του, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη και της κυβέρνησης και όλης της παράταξης:

– Δεν με ενδιαφέρει…

Δεν κρύβει ότι τα σχετικά πρωτοσέλιδα, οι συνεχείς συζητήσεις στα ΜΜΕ αλλά και οι προτάσεις στελεχών, ακόμη και υπουργών, που τον επισκέπτονται στο λιτό γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, ανάμεσα στην αμερικανική πρεσβεία και στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ, τον ενοχλούν. Παρότι, όμως, αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει, δεν έχει καμία διάθεση ούτε και… βουλιμία για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και πέρα από τις γνωστές αναφορές περί «κουρασμένου» και «ξεκούραστου», ο Καραμανλής, με βάση όλα αυτά που βίωσε από μέσα στα πεντέμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του, πιστεύει ακράδαντα ότι για να κυβερνηθεί η χώρα χρειάζονται μεγάλες τομές, ακόμη και αλλαγή της σημερινής μορφής του πολιτεύματος. Όπως λένε συνομιλητές του, η άποψή του είναι ότι χρειάζεται μετάβαση από την Προεδρευομένη Δημοκρατία σε Προεδρική τύπου Γαλλίας.

«Όχι» και στην επιστροφή στη ΝΔ

Δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε εκείνοι που ζουν με την αγωνία της διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ από τον Καραμανλή, που φοβούνται ότι θα θελήσει να ξαναπάρει στα χέρια του το κόμμα. Τέτοιοι σχεδιασμοί, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, είναι μακριά από τις προθέσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι όλο και αυξάνονται οι αναφορές – πιέσεις – εκκλήσεις από πολλούς βουλευτές και σημαντικά στελέχη της παράταξης, νυν και πρώην, αλλά και από προσωπικότητες του κεντροδεξιού χώρου, για να αναλάβει ξανά το τιμόνι του κόμματος. Κάθε τέτοια κουβέντα, όμως, την κόβει πριν ακόμη ξεκινήσει. Και στο θέμα αυτό είναι κατηγορηματικός: Το κεφάλαιο «πρόεδρος της ΝΔ» έχει κλείσει για μένα. Και σε αντίθεση με όποιες σκέψεις κάνουν στο Μαξίμου, τις οποίες καλλιεργούν γνωστοί… παράγοντες για ίδιον όφελος, με στόχο να αποκοπεί κάθε γέφυρα -κάτι που το έχουν καταφέρει, αφού πράγματι δεν έχει επιχειρηθεί καμία επαφή από την πλευρά του Σαμαρά προς τον Καραμανλή πέραν της συνεύρεσης σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου και πάλι οι δυο τρεις κουβέντες είναι τυπικές-, ο πρώην πρωθυπουργός σε κρίσιμες ψηφοφορίες για τα Μνημόνια απέτρεψε πάρα πολλούς βουλευτές από το να καταψηφίσουν. Και αν δεν παρενέβαινε, θα δημιουργείτο μεγάλη κυβερνητική κρίση. Φροντίζει, μάλιστα, ο Καραμανλής να είναι πάντα παρών στις ψηφοφορίες για να μην μπορεί να πει κανείς ότι υπονομεύει τον Σαμαρά, παρότι διαφωνεί με τη σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και δεν κρύβει την ανησυχία του για το ότι αυτή η πολιτική δεν βγαίνει.


Σχολιάστε εδώ