Η Τουρκία προσφέρει στα Σκόπια στέγη στις πρεσβείες της!
Μετά την επίσκεψη Γκρούεφσκι στην Άγκυρα, όμως, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα προσφέρει στέγη και υποδομή για την εκπροσώπηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εντός των δικών της πρεσβειών σε διάφορα σημεία του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο η σκοπιανή προπαγάνδα θα φθάνει σε όλο και περισσότερες χώρες και κυβερνήσεις και μάλιστα σε πολλές από αυτές με την «πλάτη» της Τουρκίας, η οποία, σημειωτέον, έχει απλώσει τα προξενεία και τις πρεσβείες της στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, σε χώρες που μπορεί να έχει χρόνια να περάσει, έστω και για διακοπές, έλληνας διπλωμάτης.
Έχοντας ζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία ελλήνων διπλωματών, που ποτέ δεν πίστεψαν την υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ και πολλές φορές εκθέτουν τη χώρα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και με ξένους διπλωμάτες, μόνο ικανοποίηση και θαυμασμό προκαλεί το δημοσίευμα σκοπιανής ιστοσελίδας που έφερε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα που αποδέσμευσε το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών. Συμφώνα με αυτά, ήδη το 1981, ο πρέσβης μας στην Καμπέρα Α. Βαγενάς, σε συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους του αυστραλιανού ΥΠΕΞ, ζήτησε να μη χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδονία» για τη διασπορά της τότε ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, μεταφέροντας και το κλίμα αναστάτωσης που είχε προκληθεί στην ελληνική κοινότητα από τη χρήση της ονομασίας αυτής…
Σε έναν από τους πιο πιστούς φίλους της Τουρκίας και του Ερντογάν έχει αναδειχθεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα και είχε συναντήσεις με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου. Ο κ. Γκρούεφσκι δεν έκρυψε ότι εκτός από πολιτική στήριξη, περιμένει και επενδύσεις από την Τουρκία, μια και η οικονομία της ΠΓΔΜ δεν διανύει τις καλύτερες στιγμές της.
Πάντως και ο κ. Γκρούεφσκι και ο Πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να εισπράττουν ένθερμες δηλώσεις, αλλά δύσκολα θα προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της χώρας τους και για άλλους λόγους, που δεν έχουν σχέση με το θέμα της ονομασίας. Έτσι, για να δικαιολογηθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η διακυβέρνηση του VMRO-DOMNE, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανακάλυψε και πάλι την… Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του σε σκοπιανό περιοδικό, παραδέχεται ότι παρά τη Διάσκεψη που έγινε στο Βερολίνο και τη στήριξη που υπάρχει και από τη Γερμάνια, δεν υπάρχει λύση, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας γιατί είναι εύθραυστη η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και εάν καταρρεύσει η κυβέρνηση, θα υπάρξουν συνέπειες για την Ευρωζώνη… Και έτσι θεωρεί ότι καθάρισε ο κ. Γκρούεφσκι.
Στην ίδια συνέντευξη, όμως, λέει και κάτι ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, υπονοώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενώ δημοσίως λέει ότι θέλει τη λύση, στην πραγματικότητα δεν την επιθυμεί και γι’ αυτό θέτει προϋποθέσεις στα Σκόπια που καμία «μακεδονική» κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί…
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, μάλιστα, διατύπωσε μια δική του θεωρία βάσει της οποίας το πρόβλημα υπάρχει επειδή στην Ελλάδα δεν έχει ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό και έχουν απομείνει οι πολιτικές ελίτ του Ψυχρού Πολέμου. Ας τον πληροφορήσουμε πάντως ότι ακόμη και ο σχεδόν σαραντάρης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσφάτως επανέλαβε τη γνωστή εθνική πια θέση για το θέμα των Σκοπίων. Ίσως ο σταλινισμός που συνεχίζει να διαπνέει τη σκοπιανή ηγεσία, μια και το VMRO είναι ο γνήσιος απόγονος του σταλινισμού στη γειτονική χώρα, δεν τους αφήνει να δουν καθαρά…
****
— Οι Αμερικανοί κάθε άλλο παρά είναι αδιάφοροι για τα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία, εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βορειοηπειρωτικό λόμπι είναι ιδιαίτερα ισχυρό και έχει συνήγορο έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στις ΗΠΑ, τον πρώην διοικητή της CIA, βορειοηπειρώτη στην καταγωγή, Τζον Τένετ.
— Έτσι, καθόλου δεν εξέπληξε η πρωτοβουλία της αμερικανικής πρεσβείας να οργανώσει περιοδεία και στη Χειμάρα του αρμόδιου τμηματάρχη για θέματα Δ. Βαλκανίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μάλιστα να καλέσει σε γεύμα μαζί του και τον έλληνα γενικό πρόξενο Αργυροκάστρου Νικόλαο Κοτροκόη.
— Μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών από την Αλβανία έχουν ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με οργανωτή τον Σύλλογο Αλβανών Δασκάλων στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος και οι γονείς είναι σε επαφή με τα Τίρανα ζητώντας βιβλία, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ζητούν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα για τη διδασκαλία της αλβανικής και σε δημόσια σχολεία για όσους μαθητές το επιθυμούν.
— Χωρίς αμφιβολία, είναι σημαντικό να διδάσκονται την αλβανική γλώσσα τα παιδιά των μεταναστών γιατί έτσι παραμένει ανοικτός ο δρόμος επιστροφής τους στην πατρίδα τους, ενώ εάν μεγαλώσουν γνωρίζοντας μόνο ελληνικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.
Πρέπει να διευκολυνθούν τα μαθήματα αυτά από τοπικούς φορείς, δήμους και περιφέρειες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα για ένταξη της αλβανικής στο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων, καθώς κάτι τέτοιο θα παρέπεμπε σε καθεστώς «μειονότητας» ή αναγνωρισμένης «εθνικής κοινότητας»…
— Στην Αλβανία, πάντως, οι Τσάμηδες τα έχουν βάλει με την κυβέρνηση Ράμα, μια και υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με τη διεθνή πρακτική για το θέμα των τοπωνυμίων και να καταγράφει πλέον τις ελληνικές πόλεις στα διαβατήρια των αλβανών πολιτών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με τη διεθνή ονομασία τους και όχι φυσικά με την αλβανική, όπως έκαναν μέχρι τώρα. Το κόμμα των Τσάμηδων προτίθεται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας ειδικά οι περιοχές της Θεσπρωτίας, στις οποίες και εστιάζεται ο αλυτρωτισμός τους, να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα αλβανικά τοπωνύμια…
— Για να μην ανησυχείτε, σας ενημερώνουμε ότι η κ. Φωτεινή Τομαή (Κωνσταντοπούλου) επανήλθε στη θέση της μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να εμπλακεί στην πολιτική με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.
— Δημοσιεύτηκε και η συνταξιοδότηση, λόγω 35ετίας, των Ευάγγελου Δαμιανάκη, του Γρηγόρη Παπαδόπουλου, ο οποίος αποτέλεσε πραγματικό υπόδειγμα κρατικού υπαλλήλου, παραμένοντας στην υπηρεσία του παρά την τραγική περιπέτεια της υγείας του μετά το δυστύχημα με το Φάλκον και ο Νικόλαος Βαμβουνάκης, που από την Αθήνα, πλέον, θα μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστος τον μοναχικό αγώνα του για τη διαφάνεια στον αμαρτωλό τομέα της ΥΔΑΣ και των ΜΚΟ.