Η Μέρκελ αποφασίζει για… το ψαλίδι στις συντάξεις!

Στη μεθαυριανή του συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει πολιτική λύση στη διαφαινόμενη μετωπική σύγκρουση με την «τρόικα». Την ίδια ώρα, ο Γκ. Χαρδούβελης «σπάει» την κυβερνητική γραμμή του «όχι» σε νέο δάνειο και Μνημόνιο, δηλώνοντας ότι «όλα είναι ανοικτά». Εν όψει της επικείμενης καθόδου της «τρόικας» στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο θυμίζει τερματοφύλακα που περιμένει το χτύπημα πέναλτι, καθώς το Eurogroup έχει δώσει ρητή εντολή στους εκπροσώπους των δανειστών να ελέγξουν με αυστηρότητα τη συμμόρφωση της Αθήνας με το Μνημόνιο. Έτσι:

• Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ πίσω στην εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων και παραδέχεται ότι σχεδόν οι μισές παραμένουν «στα χαρτιά», χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για πολιτικούς και για τεχνικούς λόγους, να τις εκπληρώσει εγκαίρως ή, έστω, με μικρή χρονική υστέρηση.

• Τον Νοέμβριο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα βασίζεται στα αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης. Όποια μη αναμενόμενα ελλείμματα εντοπισθούν, θα πρέπει να κλείσουν με παραμετρικές αλλαγές (στα όρια ηλικίας και τις συντάξεις), εκ των οποίων πρώτες θα είναι οι καταργήσεις όλων των ειδικών καθεστώτων πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης η «τρόικα» επιμένει στις αλλαγές στα εργασιακά, κυρίως στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με τρόπο που θα δυσκολεύει την κήρυξη απεργιών και θα απονευρώνει τα συνδικάτα.

• Στα δημοσιονομικά είναι πλέον φανερό ότι εάν η «τρόικα» δεν αλλάξει τις προβλέψεις της για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, η συζήτηση θα πρέπει να στραφεί στην επιβολή πρόσθετων μέτρων, κάτι που θεωρείται πολιτικά απαγορευτικό για την κυβέρνηση, που έχει ως πρώτο στόχο να εγκριθεί ένα, έστω «αναιμικό», πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι ποια «αντίδωρα» θα προσφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός στη γερμανική πλευρά, ώστε να βρει ευήκοον ους της Άνγκ. Μέρκελ για τα αιτήματά του. Ως γνωστόν, τέτοιες διαπραγματεύσεις κορυφής γίνονται σε αυστηρό πλαίσιο «δούναι-λαβείν» και τίποτα δεν παρέχεται χωρίς ανταλλάγματα.


Σχολιάστε εδώ