Oι γαλάζιες κουμπαριές, το «φυτώριο» της ΟΝΝΕΔ και η αγωνία Σαμαρά

Κάποιοι θεωρούσαν ότι η εποχή των κουμπάρων πέρασε ανεπιστρεπτί με την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την ενεργή πολιτική δράση. Όπως όμως ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν εκεί, απέναντι από τον Σαμαρά, έτσι βρίσκονταν απέναντί του κάθε λογής κουμπάροι που τον έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, έτοιμοι να τον παγιδεύσουν σε οποιοδήποτε «ατύχημα» για το οποίο φυσικά θα φταίει κάποιος άλλος.

Η μάστιγα της κουμπαριάς στη Νέα Δημοκρατία οφείλεται στο έθιμο που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από την εποχή που ανήκε ακόμα στην Ένωση Κέντρου κι άκουγε τις συμβουλές του Γεωργίου Παπανδρέου. Όπως ο αδελφός της γιαγιάς του Κατίγκως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις κουμπαριές αδιακρίτως κέρδιζε συμπάθειες, πολιτικούς φίλους και ευρεία εκλογική βάση. Την ίδια συμβουλή έδινε ο «Γέρος» τόσο στον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και στον εγγονό του Γιωργάκη.

Οι παλιοί πολιτικοί συντάκτες θυμούνται πως τον Μάιο του 1978, όταν ο επίτιμος συμφώνησε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τη διάλυση του κόμματος των Νεοφιλελεύθερων που είχε ιδρύσει και την ένταξη εκείνου και του Παύλου Βαρδινογιάννη στη Νέα Δημοκρατία, είχε χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα τη δύναμη που είχαν οι κουμπαριές του όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το άγνωστο κόμμα του Μητσοτάκη εξασφάλισε το 70% των ψήφων στα Χανιά επειδή κινητοποιήθηκαν οι κουμπάροι!

Όταν μάλιστα ο συγχωρεμένος Λούης Δάνος, της «Ελευθεροτυπίας», είχε προσπαθήσει να ζητήσει ένα σχόλιο από τον «Ψηλό» για την απόφασή του να συμπράξει πολιτικά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε εισπράξει μια όχι και τόσο τυχαία απάντηση: «Όταν έχει τελειώσει κάτι Λούη, λέμε μια μαντινάδα στη Χαλέπα. Χύθηκε η μαγεριά μας, πάει η κουμπαριά μας. Ανήκω πια στη Νέα Δημοκρατία».

Δεν θα αναλύσουμε τι συνέβη στη συνέχεια και πώς το χανιώτικο λόμπι της ΝΔ καθόρισε τις εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Αβέρωφ ή πώς δεν επέτρεψε στους «βαρόνους» να συμπροεδρεύσουν με τον κ. Μητσοτάκη ως το 1989. Ψάχνοντας όμως σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες που θα μπορούσαν να αποτελούν δημοσιεύσεις στις στήλες με τα «Κοινωνικά» των εφημερίδων θα διαπιστώσουμε ότι οι κουμπαριές έγιναν έθιμο για τη σύσφιξη εσωκομματικών σχέσεων και την ενίσχυση της πολιτικής πορείας ορισμένων μέσα στη ΝΔ.

Ο πρωταθλητής στις κουμπαριές

Ήδη από την εποχή Μητσοτάκη, η ΟΝΝΕΔ μετατράπηκε σε φυτώριο κουμπάρων από το οποίο αναδείχθηκαν μεγάλα στελέχη της κομματικής ιεραρχίας. Κουμπαριές έχει κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Εκτός από τις διάσημες κουμπαριές του Καραμανλή με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν (που πάντρεψε την κόρη του Εσρά) υπάρχουν κι άλλες με ιδιαίτερη πολιτική χροιά και μια σειρά περίεργων ισορροπιών που επηρεάζουν τη σταθερότητα στη ΝΔ. Η γνωριμία από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ και η κουμπαριά του Καραμανλή με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη απασχολεί πολλούς από εκείνους που θέλουν να παίξουν ρόλο και να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα στο κόμμα, αν ο Σαμαράς κάνει οποιοδήποτε στραβοπάτημα. Το πράγμα γίνεται λίγο πιο σύνθετο αν σκεφτεί κανείς ότι ο κουμπάρος του κουμπάρου έχει δημιουργήσει μια ακόμα κουμπαριά με εσωκομματικό ενδιαφέρον.

Από την εποχή της ΟΝΝΕΔ ο Στυλιανίδης ήταν κολλητός με τον Λαρισαίο Χρήστο Ζώη και του βάφτισε το παιδί. Όπως είναι γνωστό, ο Ζώης διαφώνησε με το Μνημόνιο κι αποχώρησε από «τη ΝΔ του Σαμαρά» με τον Πάνο Καμμένο. Όταν ήταν υπουργός ο Στυλιανίδης, η κουμπαριά με τον Ζώη ψυχράθηκε. Όπως λέγεται στο εντευκτήριο της Βουλής, μετά τον ανασχηματισμό, μεσολάβησε ο Νίκος Νικολόπουλος και επικοινώνησαν πάλι οι Ζώης και Στυλιανίδης. Δεν είναι τυχαίο ότι το δίδυμο Ζώη – Νικολόπουλου δηλώνουν πλέον ακραιφνείς «καραμανλικοί». Στο κουβάρι με τις κουμπαριές που έχει κάνει ο Καραμανλής υπάρχουν τα ονόματα των οικογενειών του Προκόπη Παυλόπουλου, του Λευτέρη Ζαγορίτη, της Ντόρας Βυζοβίτου, του πρώην διοικητή της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκου, αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι, υπάλληλοι της Βουλής και άλλοι.

Πιστός στην τακτική της κουμπαριάς ήταν ανέκαθεν και ο Δημήτρης Σιούφας.

Τη γραμμή της κουμπαριάς που χάραξε η γενιά που γκρίζαρε σεμνά και ταπεινά με κουφέτα και δαντέλες ακολουθεί η γενιά που απέρχεται από την ΟΝΝΕΔ, το φυτώριο όπως προείπαμε. Τον χορό σέρνουν ο γραμματέας του κόμματος και πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος στεφάνωσε τον κολλητό του και πρώην γραμματέα της ΟΝΝΕΔ, τον βουλευτή Πειραιά Κώστα Κατσαφάδο με τη Νόρα Μιχαλολιάκου, κόρη του δημάρχου που θα ξαναεκλεγόταν στον Πειραιά από τον πρώτο γύρο, αλλά τελικά έχασε με ερυθρόλευκα γκολ από τα αποδυτήρια. Αυτή η κουμπαριά κι αν έχει εσωκομματικές διαστάσεις, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν και σε βεντέτα όσο η κ. Μιχαλολιάκου θα ασκεί κριτική στον κ. Παπαμιμίκο κι όσο εκείνος δεν θα απαντά επιδεικτικά στα τηλεφωνήματα του Πειραιώτη κουμπάρου του.

Στο εσωκομματικό πεδίο αξίζει να πούμε ότι προτάσεις για κουμπαριές δέχεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά μετά το κακό προηγούμενο με την Μίκα Ιατρίδου που πήγε στο κόμμα Καμμένου και παρεξηγήθηκαν μεταξύ τους επιλέγει μόνο κοινωνικές σχέσεις με εκλεκτούς και επιφανείς ψηφοφόρους της Α’ Αθηνών. Λέγεται ότι η κ. Κεφαλογιάννη θέλει να παίξει ρόλο στη μετά Σαμαρά εποχή γι’ αυτό και προσέχει τις παρέες της.

Συνιστώσα κουμπάρων Καρατζαφέρη

Ας κλείσουμε με τη συνιστώσα των κουμπάρων του Γιώργου Καρατζαφέρη που έχουν λόγο στις εσωκομματικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει βαφτίσει τον γιο του Μάκη Βορίδη ενώ αποκατέστησε τα πολιτικά τέκνα του, τους Άδωνη Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη, παντρεύοντάς τους. Ταλέντο στις κουμπαριές αναδεικνύεται ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να ανοίγει εσωκομματικής φύσης κουβέντες με τον κ. Στυλιανίδη.

Ο κ. Βορίδης πάντρεψε τον γιο του βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη, σε μια «γαμο-βάφτιση» που έγινε στον Πλαταμώνα και θύμιζε υπερπαραγωγή του National Geographic. Εκεί λοιπόν ακούστηκαν οι ψίθυροι ότι ο υπουργός Υγείας είναι ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Αντώνη Σαμαρά, θα είναι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εκτιμά ο Καραμανλής και δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει ο Καρατζαφέρης στην παράταξη.

Αυτά συμβαίνουν στην παράταξη των… «κουμπάρων». Όποιος ενδιαφέρεται για γάμο ή βάφτιση θα βρει διαθέσιμο στέλεχος αναλόγως με τα κουκιά που θα του υποσχεθεί. Από πολιτικές προτάσεις, σοβαρότητα και πραγματική δουλειά για τη συσπείρωση της Κεντροδεξιάς, όμως, δεν υπάρχουν προθέσεις και διαθέσεις. Κάποιοι πρόλαβαν και τα είπαν εγκαίρως στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ. Τώρα ο κ. Σαμαράς τα αντιμετωπίζει έχοντας τον χρόνο αντίπαλό του. Σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε αποσύνθεση, όποιες κουμπαριές κι αν επιστρατευτούν, δεν πρόκειται να βελτιώσουν μια κατάσταση μπροστά στην οποία η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ θα ωχριά. Ίσως γι’ αυτό κατέβηκε προβληματισμένος από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Έβλεπε απέναντί του απρόθυμους κουμπάρους στα σχέδια διεύρυνσης του κόμματος.

Το διαπίστωσε λίγο αργότερα όταν σε ομάδες του facebook οι κουμπάροι αναπολούσαν εποχές, όπως τότε που ο Σάββας Τσιτουρίδης με τους κουμπάρους του έδιναν «τροφή» στους δημοσιογράφους που λοιδορούν και ρεπορτάζ στις «εφημερίδες της διαπλοκής»…


Σχολιάστε εδώ