Χωρίς σχόλιο…

Η Μπιλγκίτς ανέφερε πως παρακολούθησαν στενά την προεργασία και την ψήφιση του νόμου αυτού, σημειώνοντας: «Πιστεύεται πως η ψήφιση του εν λόγω νόμου θα δώσει την δυνατότητα τιμωρίας δράσεων και ρητορικών που συνιστούν διακρίσεις και εξοβελίζουν τους ομογενείς μας της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης -που βιώνουν στην Ελλάδα αδικίες οι οποίες φάνηκαν και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ- και αυτών Ρόδου και Κω»… Άξιος ο μισθός της…

***

Άσκηση Τσαβούς

Τα σχολεία άνοιξαν και ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς αποφάσισε να στείλει ένα ενακαιρίστικο (που θα έλεγε και η γιαγιά μου) μήνυμα για τους μαθητές της μειονότητας, όπου αφού χαρακτήρισε «χαρμόσυνο» το εκπαιδευτικό έτος 2014-2015, στη συνέχεια έβαλε τον ίδιο… δίσκο, λέγοντας ότι: «Δυστυχώς, στην εκπαίδευση της τουρκικής (για να μην ξεχνιόμαστε) μειονότητας Δυτικής Θράκης, στα υπάρχοντα προβλήματα προστίθενται και νέα. Μας θλίβει ιδιαίτερα ότι, στον 21ο αιώνα και στην εποχή της επιστήμης και της επικοινωνίας, παλεύει με τόσο πρωτόγονα προβλήματα. Περιμένουμε από την πατρίδα μας, την Ελλάδα, την επείγουσα λύση αυτών των προβλημάτων».

***

Άσκηση Καραγιουσούφ

Μια ακόμα άσκηση για τους μαθητές μπορεί να βγει και από τη συνάντηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Παιδείας, κατά την επίσκεψή του τελευταίου στη Θράκη στα τέλη Αυγούστου.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο βουλευτής Αϊχάν Καραγιουσούφ αναφέρθηκε στα σχολεία που κλείνουν σημειώνοντας πως «πρέπει έναντι των σχολείων που κλείνουν, στα σχολεία που έχουν παραπάνω μαθητές, να υπάρξουν… νέες τάξεις και σχολεία»…

***

Είχε τον λόγο του…

Βέβαια, ο Καραγιουσούφ είχε το λόγο του που ανέπτυξε αυτό το… σουρεαλιστικό επιχείρημα και δεν είναι άλλος από το ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να μεταφέρει το αίτημα μερίδας της μειονότητας για το χτίσιμο σχολείου στη συνοικία Χάρμανλικ. Μάλιστα, ο βουλευτής παρέδωσε στον υπουργό και τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από μειονοτικούς μέσω facebook, υπό τον τίτλο: «Ζητάμε σχολείο στο Χάρμανλικ»…

***

Το «παιδί»

Την περασμένη εβδομάδα, από αυτήν εδώ τη στήλη, γράφαμε, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στο περιθώριο της σύσκεψης του ΝΑΤΟ, ότι παρά τα νταηλίκια του νέου προέδρου… «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και πως χρειάζεται «ένα «παιδί» κι ένα… τεντωμένο δάχτυλο για να αποκαλυφθεί η «γύμνια» του».

Σ’ αυτή λοιπόν τη συνάντηση, το ρόλο του «παιδιού με τον τεντωμένο δείκτη» θα πρέπει να πούμε πως τον έπαιξε αξιοπρεπώς ο πρωθυπουργός.

Ακολουθώντας την αντίθετη ακριβώς στάση από αυτήν του συνομιλητή του -υπαγορευμένη από την ανώτατη θεσμική του ιδιότητα- ο Σαμαράς κατάφερε να θέσει αυτά που ήθελε ή μπορούσε να πει και ανάγκασε τον Ερντογάν να αφήσει τα «μαϊμουτζιλίκια».

Όχι, δε θα τον συγχαρούμε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι έπραξε το καθήκον του. Ούτε και θα πανηγυρίσουμε επειδή αυτή η συνάντηση πήγε -έστω και θεωρητικά- καλύτερα από την προηγούμενη με το θρυλικό πλέον «καζάν καζάν». Ήταν μια καλή στιγμή. Δε χρειάζεται να την «τεντώσουμε», ούτε όμως και να την απαξιώσουμε.

***


Σχολιάστε εδώ