Το μεγάλο στοίχημα του Αβραμόπουλου

Στελέχη της Κομισιόν επισημαίνουν ότι «αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα για την επιτυχία του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αποτελεί αφενός πρόκληση, αλλά και αφετέρου αναγνώριση του πολιτικού εκτοπίσματος που έχει ο έλληνας Επίτροπος». Ήδη, από την πρώτη συζήτηση που είχε με τον Γιούνκερ, ο Αβραμόπουλος έβαλε ένα στοίχημα που είναι μονόδρομος και αφορά στην επίτευξη όλων των αντικειμενικών σκοπών που έχει ο νέος θεσμικός και ευρωπαϊκός ρόλος του.

Ο έλληνας Επίτροπος θα είναι υπεύθυνος για θέματα μείζονος εσωτερικής πολιτικής, όπως είναι τα ζητήματα με τους νόμιμους και παράνομους μετανάστες, τον έλεγχο των συνόρων στις χώρες που είναι ενταγμένες στο σύστημα ζώνη του Σένγκεν και την παροχή θεωρήσεων διαβατηρίων εισόδου σ’ αυτό από αλλοδαπούς, την εσωτερική ασφάλεια, το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο λευκής σαρκός, την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσεων και την τρομοκρατία, τον συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομιών των χωρών της Κοινότητας, καθώς και μια σειρά υποθέσεων που εμπίπτουν στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό θα είναι παρών στις εξελίξεις και θα έχει λόγο στη χάραξη της εθνικής πολιτικής. Η επιτυχία στο έργο του κ. Αβραμόπουλου, μάλιστα, θα αποτελέσει εθνικό κεφάλαιο και επιβεβαίωση ότι η ανάληψη ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα αποτελεί δέσμευση ευθύνης και αφορμή για αποτελέσματα που οδηγούν στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, δηλαδή τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής – ομοσπονδιακής πολιτικής σε σημαντικούς τομείς της πολιτικής ζωής.

Έχοντας θητεύσει δύο φορές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Εξωτερικών, ο νέος Επίτροπος θα προωθήσει σημαντικά και ουσιαστικά τους μηχανισμούς θωράκισης των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας και της Κύπρου που αποτελούν σύνορα της ΕΕ. Θα εργαστεί στενά ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά και καθοριστικά η θηλειά της εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, αλλά και να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους, βάσει Οδηγίας που θα καλύπτει και τα 27 κράτη-μέλη. Σε κάθε περίπτωση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πέτυχε αυτό που επιθυμούσε. Δηλαδή ένα καθαρά «πολιτικό» χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να έχει λόγο και παρουσία στις εξελίξεις που το προσεχές διάστημα προβλέπονται ραγδαίες.


Σχολιάστε εδώ