Στο τραπέζι του Μαξίμου ο εκλογικός αιφνιδιασμός

Κι αυτό, σε μια κίνηση αιφνιδιασμού των πολιτικών αντιπάλων και μοναδικό στόχο την ενίσχυση της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της ισχύος της κυβέρνησης. Ο Νοέμβριος προβάλλεται στα πρωθυπουργικά σενάρια ως ο… ιδανικός μήνας. Η προσφυγή στις κάλπες θα (πρέπει να) είναι η κατάληξη, ή μάλλον το επιστέγασμα μιας αλληλουχίας θετικών εξελίξεων, κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας, που κατά την εκτίμηση του πρωθυπουργικού επιτελείου θα συμβάλουν στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Ωστόσο, οι εξελίξεις και τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι οι πιθανότητες αναστροφής του κλίματος τους αμέσως επόμενους μήνες ελαχιστοποιούνται σταδιακά μαζί και οι ευκαιρίες του Αντ. Σαμαρά για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Για την αλλαγή του κλίματος ο κ. Σαμαράς ποντάρει πολλά και στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» κατά τέτοιο τρόπο που θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Δηλαδή, να ολοκληρωθεί ο έλεγχος χωρίς αστερίσκους και το βασικότερο χωρίς νέες διεκδικήσεις από την πλευρά των δανειστών. Παράλληλα να κλείσει ο προϋπολογισμός για το 2015 μαζί και το δημοσιονομικό κενό χωρίς πρόσθετα μέτρα και η «τρόικα» να μην επιμείνει στις απαιτήσεις σε σχέση με τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Η διευθέτηση του χρέους είναι το άλλο μείζον ζήτημα στο οποίο ο κ. Σαμαράς έχει επενδύσει για τη βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος. Ωστόσο, οι πληροφορίες για διάσκεψη στην Ουάσιγκτον στα μέσα Νοεμβρίου διαψεύσθηκαν και κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θ’ ανοίξει η συζήτηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι κι εντός κυβέρνησης που φοβούνται ότι η συζήτηση θα καθυστερήσει πολύ ακόμη, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να μετατεθεί για τις αρχές του 2015, μετά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εξέλιξη του θέματος. Ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Π. Κοέλιο, ανακοίνωσε ότι… επίκειται η πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους χωρίς νέα Μνημόνια και δανεικά (νέα χρηματοδότηση).

Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, για την ακρίβεια μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού με την Άνγκ. Μέρκελ. Με τη γερμανίδα καγκελάριο θα διεκδικήσει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που βάσει της συμφωνίας πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Κάτι ανάλογο έχει εξασφαλίσει ήδη η Γαλλία, οπότε πολύ δύσκολα θα το αρνηθούν στην Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο κι έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της «τρόικας», η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών (έκτακτη εισφορά, φορολογικοί συντελεστές κ.ά.) προς ανακούφιση των πολιτών. Κάτι που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου, θα συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια για την αλλαγή του κλίματος.


Σχολιάστε εδώ