Σκηνικό ακραίας πόλωσης

Το κυριότερο: Να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς σύμφωνα με όλες τις -μέχρι τώρα- ενδείξεις στις εκλογές θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τους σχεδιασμούς που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το επόμενο διάστημα ο Σαμαράς θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και θα στηλιτεύσει τη στάση του σε μια σειρά ζητήματα. Παράλληλα θα απευθυνθεί προς τους πολίτες προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Με την ελπίδα ότι οι πολίτες, που στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, θα μεταφέρουν την πίεσή τους στα κόμματα αλλά και μεμονωμένα στους βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα καταγγέλλει σταθερά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρώντας να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου επιδιώκει την πολιτική αποσταθεροποίηση, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει. Θα κατηγορήσει προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα ότι… παίζει με τους θεσμούς και το Σύνταγμα και ότι βάζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Ο Σαμαράς θα επιμείνει στην ανάγκη να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα επικαλούμενος και την αναταραχή που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή (Συρία, Λιβύη κ.ά.). Κάτι ανάλογο έκανε και στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και για τη θέση του περί εξόδου της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να αξιοποιήσει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές προκειμένου να διεγείρει στους πολίτες το αίσθημα του φόβου. Η κινδυνολογία θα επεκταθεί φυσικά και σε οικονομικό επίπεδο στη βάση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή κι αν τώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «να χαθούν όλα όσα με κόπους και θυσίες πετύχαμε τα τελευταία χρόνια». Στην προσπάθειά τους αυτή θα χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κατάργηση του Μνημονίου, η σύγκρουση με τους δανειστές κ.ά. που είναι πιθανό να προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπουργοί και βουλευτές θα «προειδοποιούν» για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν από μια τέτοια εξέλιξη στην πορεία της οικονομίας, αλλά και γενικότερα για τις προοπτικές της χώρας. Στη διάρκεια της… προεκλογικής περιόδου (μέχρι την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας) η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα ασκήσουν σκληρή κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα… συνήθη ζητήματα. Τη στάση της έναντι του φαινομένου της τρομοκρατίας στη βάση ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται ως μάρτυρες υπεράσπισης δολοφόνων ή κατηγορούμενων για τρομοκρατικές ενέργειες. Ενώ, θα επανέλθει -το έκανε και στην ομιλία του στη ΔΕΘ- και στην περίπτωση των κουκουλοφόρων υπενθυμίζοντας ότι μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε να καταδικάσει τη δράση τους. Η κριτική της κυβέρνησης θα επεκταθεί και στον… «εναγκαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ με τις «ασύδοτες συντεχνίες» που «δρουν» στο Δημόσιο, αλλά και τη στήριξη που παρέχει στις κινητοποιήσεις στον χώρο των ΑΕΙ. Εν ολίγοις θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως… παράγοντα διάλυσης και αποσταθεροποίησης.

Με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου ν’ ακολουθήσει τακτική «άγριας πόλωσης» φαίνεται να διαφωνούν αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντί δηλαδή να υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει, ή έστω να αμβλύνει τη στάση του, να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Κουμουνδούρου έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι αν στη χώρα επικρατήσει κλίμα πόλωσης αυτό, αντί να διευκολύνει, θα δυσκολέψει τις κινήσεις του Σαμαρά στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βουλευτές που έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση, τελικώς να υπαναχωρήσουν υπό το βάρος της έντασης που θα υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.


Σχολιάστε εδώ