Πολυτραυματίας…
ΒΑΡΥΤΑΤΑ τραυματισμένη βγαίνει η κυβέρνηση από την υπόθεση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η τροπολογία με τις (υποτιθέμενες) διορθώσεις εγκρίθηκε μεν από τη Βουλή, ωστόσο η «πληγή» παραμένει ανοιχτή και είναι βαρύ το (πολιτικό) τίμημα κυρίως για τη Νέα Δημοκρατία. Λάθη και αστοχίες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα άνευ προηγουμένου «αλαλούμ», με τους κυβερνητικούς βουλευτές να διαμαρτύρονται με τον πλέον έντονο τρόπο. Αφού οι διορθώσεις που έγιναν αντί να αμβλύνουν έκαναν ακόμη πιο επαχθείς τις ρυθμίσεις. Το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας πρωτίστως, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, είναι εξαιρετικά τεταμένο με τους βουλευτές να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ενώ ταυτόχρονα ζητούν από τον πρωθυπουργό «να πάρει κεφάλια» για τα διαδοχικά λάθη που έγιναν με τον ΕΝΦΙΑ. Ενδεικτικό είναι ότι στην ψηφοφορία αντικαταστάθηκαν τέσσερις βουλευτές που είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν κι άλλοι τέσσερις που δήλωσαν «προσωπικό κώλυμα» ή απουσίαζαν εκτός Ελλάδος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τις τελικές ρυθμίσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει ότι όταν αναλάβει την εξουσία θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αντικαταστήσει με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οι αποσπασματικές διορθώσεις δεν αίρουν τις στρεβλώσεις ενός άδικου νόμου, σημείωσε η ΔΗΜΑΡ.
Βαρύ κλίμα
Η αναστάτωση με τον ΕΝΦΙΑ ήρθε να επιδεινώσει περαιτέρω το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας λόγω των «φτωχών εξαγγελιών» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κι αυτό διότι, το προηγούμενο διάστημα, είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για «γενναίο πακέτο» φιλολαϊκών μέτρων. Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν για να ανακουφίσουν τους πολίτες και για να αλλάξουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Από την κυβέρνηση απαντούν ότι ο κ. Σαμαράς κινήθηκε στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού και υπόσχονται… περισσότερες φοροελαφρύνσεις όταν κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 και δοθεί το «πράσινο φως» από την «τρόικα». Στην κυβέρνηση ανησυχούν και για το κατά πόσο θα επηρεάσουν το κλίμα οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και πώς όλα αυτά θα αποτυπωθούν στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.
Αισιόδοξος
Παρά τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες που απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς την κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς εξακολουθεί να προβάλλει το αισιόδοξο σενάριο. Μετά τη συνάντησή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Π. Κοέλιο, ανέφερε ότι επίκειται η πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και ότι αυτό θα γίνει χωρίς άλλα Μνημόνια και δανεικά. Υποστήριξε ακόμη ότι η χώρα κάνει στροφή προς την ανάκαμψη, σημείωσε όμως ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στην έντονη αντίδρασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «με απαράμιλλη κυνικότητα δεν σταματά να αναμασά τα περί εξόδου από το Μνημόνιο». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που «θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και όχι μαριονέτες που χορεύουν στους ρυθμούς των ισχυρών». Αλλαγή πλεύσης ζήτησε κι ο Π. Καμμένος τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Μέρκελ».
Φρένο
Αντιπαράθεση κορυφής είχαμε και για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό «πολιτική αυτοκτονία» που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα. Παράλληλα επιτέθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι αδιαφορεί για τις συνέπειες και βάζει τις κομματικές επιδιώξεις της πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του προεξόφλησε ότι εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές του 2015 διότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι, λένε από την Κουμουνδούρου, θα μπει φρένο στη καταστροφική πορεία που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Εκλογές στις αρχές του νέου έτους θέλει κι ο Π. Καμμένος που επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μακραίνει…
Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κλίμα ήρθαν να φορτίσουν υπαινιγμοί, αλλά και καταγγελίες, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσω κρατικών υπηρεσιών (ΣΔΟΕ κ.ά.) η κυβέρνηση «εκβιάζει» και «απειλεί» βουλευτές για να αποσπάσει την ψήφο τους. Απαντώντας η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για αθλιότητες και συκοφαντίες, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «βρώμικο εκβιασμό» των βουλευτών και μίλησε για εκφασισμό της πολιτικής ζωής. Κατά τα λοιπά, η ονοματολογία συνεχίσθηκε και στον κατάλογο (που διαρκώς μεγαλώνει…) προστέθηκαν οι Κ. Καραμανλής, Π. Μολυβιάτης, Γ. Μπουτάρης, Θ. Πάγκαλος, Δ. Κρεμαστινός κ.ά. Μια αποστροφή του Β. Βενιζέλου στη ΔΕΘ «γιατί όχι Πρόεδρος από την Κεντροδεξιά» προκάλεσε ένα «κυνήγι μαγισσών» καθώς πολλοί βάλθηκαν να ψάχνουν τα ενδεδειγμένα πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Νέα δεδομένα στην υπόθεση δημιουργούν τόσο το ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ όσο και η διαμάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Το διαλύουν…
Σε… τροχιά διάλυσης μπήκε η ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρηση του Σπ. Λυκούδη και μερίδας στελεχών (της Μεταρρυθμιστικής Τάσης) που συνοδεύθηκε με αποδοκιμασία (καταγγελία) της πολιτικής του Φ. Κουβέλη. Ο κ. Λυκούδης αρνήθηκε να παραδώσει τη βουλευτική έδρα, ενώ δήλωσε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών ο Φ. Κουβέλης επιχείρησε «άνοιγμα» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο τόπος χρειάζεται μια νέα προοδευτική πλειοψηφία -εξαιρουμένης της Νέας Δημοκρατίας- που θα αναλάβει την διακυβέρνηση. Παράλληλα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.