Μπλόκο της Ελβετίας στη λίστα Λαγκάρντ

Έχουμε και τους Ελβετούς, που αρνούνται να δώσουν λεπτομερή στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών των 2.062 Ελλήνων της περιβόητης πια λίστας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας, με εγκύκλιο που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2013 προς όλους τους Εισαγγελείς της χώρας, η οποία κοινοποιήθηκε και σε όλες τις ελβετικές τράπεζες, ζήτησε να μην ικανοποιούν κανένα αίτημα σχετικά με παροχή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι προϊόν εγκλήματος, έχουν δηλαδή υποκλαπεί. Και ως γνωστόν, οι 2.062 της λίστας Λαγκάρντ, όπως και χιλιάδες άλλοι λογαριασμοί που αφορούσαν υπηκόους διαφόρων κρατών, είχαν κλαπεί από τον υπάλληλο της τράπεζας HSBC ονόματι Φαλτσιάνι. Με τον τρόπο αυτό η Ελβετία προστατεύει τα συμφέροντά της ως χώρα που δίνει άσυλο στους όπου Γης φοροφυγάδες, και όχι μόνο.

Θα μπορούσε, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση να είχε παρέμβει στην ελβετική, πλην όμως το απέφυγε, για τους ίδιους λόγους για τους οποίους οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ πάνε σαν τον κάβουρα… Θα ήταν εντελώς άλλοι οι ρυθμοί αν το υπουργείο Οικονομικών είχε διαθέσει στην αρμόδια Διεύθυνση του ΣΔΟΕ τους 200 υπαλλήλους που είχε ζητήσει. Οι… σκοπιμότητες, όμως, δεν το επέτρεπαν… Και ο λόγος, κατά τους γνωρίζοντες, είναι ότι αν αρχίσει ο ενδελεχής έλεγχος θα βρεθούν πίσω από τα ονόματα-βιτρίνα πολλοί επώνυμοι, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί. Και ο Τσίπρας κάτι πρέπει να ξέρει, γι’ αυτό και επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΔΟΕ.

Η ύπαρξη κρυμμένου θησαυρού στη λίστα Λαγκάρντ αποδεικνύεται από το ότι μόνο από τις 25 υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί προκύπτουν φόροι τουλάχιστον 12.000.000 ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι με τις υπόλοιπες 2.037 υποθέσεις ασχολούνται μόνο 35 υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν και άλλες υποθέσεις παράλληλα!

Να σημειώσουμε ότι την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ με τους 2.062 έλληνες φοροφυγάδες είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο των Χριστουγέννων του 2010 , όπως φαίνεται από τη φωτοτυπία εκείνης της πρώτης σελίδας που παραθέτουμε.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών -του οποίου προΐστατο η σημερινή γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ- παρέδωσε επίσημο αντίγραφο της λίστας στον τότε πρέσβη μας στο Παρίσι, ο οποίος στη συνέχεια με ειδικό απεσταλμένο την παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και από κει και πέρα για έναν χρόνο χάθηκαν τα ίχνη της. Για την απόκρυψη αυτή έχει ασκηθεί δίωξη κατά των τότε γενικών γραμματέων του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, οι οποίοι προχθές απολογήθηκαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς εγγύηση ή άλλους περιοριστικούς όρους, ενώ αντίθετα μετά την απολογία του ο Παπακωνσταντίνου αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ