Καταργούν το μπόνους των 50 εδρών για να κλείσουν τον δρόμο στον Τσίπρα
Γεγονός που πέραν των άλλων αποκαλύπτει τη… βεβαιότητά τους για την επερχόμενη ήττα στις εκλογές.
Με την κατάργηση του μπόνους, αφενός οι 50 έδρες που θα έπαιρνε το πρώτο κόμμα θα μοιρασθούν σε όλα τα κόμματα, αφετέρου θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι οι έδρες που θα πάρει θα είναι πολύ λιγότερες και θα χρειαστεί τη συνεργασία δύο ή και τριών κομμάτων προκειμένου να συγκεντρώσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πράγμα πολύ δύσκολο αν όχι ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα. Στο πίσω μέρος τους μυαλού τους μπορεί να έχουν, στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού. Αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα να στραφεί αναγκαστικά και να ζητήσει την συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας.
Το… πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να αντιδράσει αρνητικά σε μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αφού ο κ. Τσίπρας στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης του «μπόνους». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα καταγγείλει τον κ. Σαμαρά ότι η κίνησή του αυτή εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες προκειμένου έτσι να τον εκθέσει έναντι του ελληνικού λαού. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε μια τέτοια πρωτοβουλία, δεδομένου ότι με την κατάργηση του μπόνους αυξάνεται ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Και ως γνωστόν δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα στη χώρα έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες και τα δεδομένα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
«Αν είναι τόσο δύσκολο τώρα να συγκυβερνούν δύο κόμματα, φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί αν είναι τρία ή και τέσσερα», παρατηρούσε γαλάζιος βουλευτής. Όσον αφορά τώρα το σχέδιο για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (Β΄ Αθηνών, Αττικής) στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατραπούν οι ισορροπίες και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού, ως πρώτο κόμμα, και στις δυο περιφέρειες θα πάρει έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών. Αν όμως δημιουργηθούν πολλές μικρότερες περιφέρειες η κατάσταση θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό κι από αυτό να ωφεληθεί το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα.