Δικαιοσύνη α λα καρτ θέλει η κυβέρνηση

Ότι υπονομεύει τη χώρα την ώρα που πέτυχε πλεόνασμα, που βγαίνει από την ύφεση, την ώρα που αρχίζει η ανάπτυξη και ο εφιάλτης γίνεται παρελθόν.

Είναι μόνιμα επαναλαμβανόμενο το σίριαλ αυτό. Τελευταίο επεισόδιο, η… αμετροέπεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε δεκτή την προσφυγή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Γενικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και άλλων φορέων και ανέστειλε τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Αμέσως βγήκαν τα γνωστά κυβερνητικά και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και άρχισαν να λαλούν ότι οι δικαστές, αντί να αποδίδουν δικαιοσύνη, νομοθετούν και ασκούν πολιτική. Ίδια ακριβώς ήταν η επιχειρηματολογία και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους ένστολους -στρατιωτικούς και αστυνομικούς- και έκρινε ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν το 2012. Απόφαση που δεν την υλοποίησε, όμως, η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την Παρασκευή το ΣτΕ να βγάλει νέα απόφαση, που υποχρεώνει το Δημόσιο σε εφαρμογή εντός διμήνου, αλλιώς οι προσφεύγοντες μπορούν να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά των υπευθύνων, ακόμη και σε κατασχέσεις.

Εντελώς διαφορετική ήταν η στάση της κυβέρνησης όταν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 668/2012 απόφασή της αποδεχόταν το Μνημόνιο και τη λήψη μέτρων λόγω δημοσιονομικού συμφέροντος της χώρας, μέχρι την επίτευξη πλεονάσματος (το έθετε ως όρο), απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν υποβάλει πολλοί φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ κ.ά.

Με το ίδιο σκεπτικό το ΣτΕ με την 1972/2012 απόφασή του έκανε δεκτό το «χαράτσι»-ΕΕΤΗΔΕ, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, υπό τον όρο ξανά «μέχρι η χώρα να έχει πλεόνασμα».

Τότε η κυβέρνηση πανηγύριζε. Όπως και με την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που είχαν υποβληθεί για το PSI (το «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και των μικροομολογιούχων, που έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής).

Τότε οι δικαστές έκριναν σωστά, δεν έκαναν πολιτική. Κάνουν όποτε οι αποφάσεις τους είναι αντίθετες με την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιλογές της, χαλώντας τον ύπνο των κυβερνώντων και των προστατών τους.

Δεν ενοχλεί την εξουσία μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ενοχλεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί βάζει εμπόδια στο γενικό ξεπούλημα των φιλέτων της χώρας μας. Οι δικαστές του δεν βάζουν την τζίφρα τους σε ό,τι πουλάει η κυβέρνηση μέσα από το παράρτημά της, το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, πριν από δύο βδομάδες μπλόκαρε τη σύμβαση του… «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, σύμβαση που αποτελεί τον προθάλαμο για τη σκανδαλώδη παράδοση της ιδιοκτησίας του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους για ένα κομμάτι ψωμί!

Και προχθές μπλόκαρε το άλλο μεγάλο ξεπούλημα, τη σύμβαση για το Ελληνικό, με την οποία παραχωρούνται 7.500 στρέμματα πάνω στη θάλασσα, το φιλέτο της Αθήνας, για 300 εκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για δύο γενναίες αποφάσεις, που έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση, και όχι μόνο, από τη στιγμή που έχει δεσμευθεί απέναντι στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες.

Αν ενοχλούν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν ενοχλούν επειδή ασκούν πολιτική, αλλά επειδή εφαρμόζουν τους νόμους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα της χώρας και του λαού.

Αν οι κυβερνώντες θέλουν να μην μπλέκονται στα πόδια τους οι δικαστές, έχουν τη λύση στα χέρια τους: Να καταργήσουν το Σύνταγμα, που επιβάλλει τον έλεγχο των συμβάσεων, των διοικητικών πράξεων και όλων των αποφάσεων των υπουργών και του πρωθυπουργού. Έτσι θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και λόγο δεν θα δίνουν. Μόνο που τότε ΔΕΝ θα μιλάμε για Δημοκρατικό Πολίτευμα.

Κακά τα ψέματα, ενοχλεί την κυβέρνηση και εκείνα τα αρπακτικά το ότι υπάρχει και εδώ ο μυλωνάς του Πότσδαμ, που είπε στον καγκελάριο Βίσμαρκ όταν πήγε να του πάρει τον μύλο ότι υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο…

Όπως επίσης και το να ισχύει αυτό που τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τη νέα δικαστική ηγεσία: «Ο ελληνικός λαός αισθάνεται ότι έχει δικαστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματά του».

Και κάτι ακόμη για την κυβέρνηση, που θα είναι καλό για την ίδια να μην το ξεχνάει: Η απόφαση του ΣτΕ για το Μνημόνιο και για το «χαράτσι» προσομοιάζει με ψήφο ανοχής, ενώ για τους ένστολους και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με ψήφο δυσπιστίας…


Σχολιάστε εδώ