Αυτοσχεδιάζουν οι υπουργοί με θεατή το Μαξίμου
Τα φαινόμενα παρουσιάζουν μια διαρκή, σταθερή κλιμάκωση σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και υπουργοί εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους για το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στο εσωτερικό τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. Πόσω μάλλον που η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο είναι υποχρεωμένη να βαδίσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, έχοντας από τη μια την «τρόικα» να απαιτεί πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και από την άλλη την κοινωνία να ζητάει επιτακτικά μέτρα ανακούφισης.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο του Υπουργικού Συμβουλίου, ο συντονισμός είναι ανύπαρκτος, οι υπουργοί αυτονομούνται, αυθαιρετούν και αυτοσχεδιάζουν. Με συνέπεια να λαμβάνονται μέτρα (αποφάσεις) που στην πορεία ανακαλούνται ή… διορθώνονται, ενώ έχουν ήδη προκαλέσει τη δυσφορία (οργή) των πολιτών που παρακολουθούν με έκπληξη το κυβερνητικό «αλαλούμ». Σε αρκετές περιπτώσεις προωθούνται ρυθμίσεις χωρίς να έχουν προϋπολογιστεί οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία και χωρίς να έχει προβλεφθεί η ένταση των αντιδράσεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα υποχρεώνονται στη συνέχεια να τρέχουν «να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα»!
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα ελάχιστων μόνο ημερών είχαμε τέσσερις διαδοχικές αστοχίες που επέφεραν ισχυρό πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης και έθεσαν σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη και πιο σημαντική έχει να κάνει με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που -μετά από λάθη επί λαθών- ψηφίσθηκαν μεν από τη Βουλή οι διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά το θέμα παραμένει ανοιχτό. Θα παραμείνει -είναι σίγουρο- και τους επόμενους μήνες καθώς οι διορθώσεις θα υλοποιηθούν σταδιακά και οι πολίτες θα περιμένουν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για να διαπιστώσουν πόσο είναι το τελικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν στην εφορία. Το βέβαιο είναι ότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν πραγματικά από τις μειώσεις φόρου που αποφασίσθηκαν. Προκαλεί ισχυρή εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν απέφυγε και αυτή τη φορά τα «φάλτσα» στα οποία είχε υποπέσει την πρώτη φορά κατά την παρουσίαση του νόμου, ενώ δεν διόρθωσε και τις αδικίες που αυτός περιείχε. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ολόκληρες επιτροπές (ομάδες) στο υπουργείο Οικονομικών μελετούσαν επί μέρες τον νόμο για να καταλήξουν υποτίθεται στις αναγκαίες διορθώσεις. Το τελικό κείμενο που παρουσίασαν ήταν ακόμη πιο επαχθές από το αρχικό. Η εξέγερση των κυβερνητικών βουλευτών ήρθε ως… φυσική εξέλιξη.
Αντιδράσεις οργής, όχι μόνον των βουλευτών, αλλά και των πολιτών, πυροδότησε η απόφαση του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη να μειώσει δραστικά τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων σε ετήσια βάση. Είχε ενημερώσει προηγούμενα το Μέγαρο Μαξίμου για την απόφασή του αυτή ή κινήθηκε αυτοβούλως; Κι αν ναι, πώς είναι δυνατόν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά να μην αντιλήφθηκαν τις διαστάσεις και τις προεκτάσεις του ζητήματος; Συνεννοήθηκε νωρίτερα ο κ. Βορίδης με κάποιον από τους εμπλεκόμενους υπουργούς ή ενήργησε με το σκεπτικό «δικό του είναι το υπουργείο και μπορεί να αποφασίζει κατά το δοκούν;» Όπως και να ‘χει, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών που διαμαρτύρονται ότι ο κ. Βορίδης «παίζει με την υγεία τους». Το επιχείρημα του τελευταίου ότι ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό αν δεν ακυρώνεται λόγω της βιαιότητας της απόφασής του. Επιπλέον οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έχει μπει σε τροχιά κατάρρευσης, αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες, και δεν παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες περίθαλψης.
Το τρίτο «επίτευγμα» της κυβέρνησης το τελευταίο αυτό διάστημα εγγράφεται στο ενεργητικό του υπουργείου Οικονομικών και έχει να κάνει με την απόφασή του να κατάσχονται τα χρήματα που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και προέρχονται από επιδοτήσεις για την αποπληρωμή χρεών τους προς το Δημόσιο. Η απόφαση πυροδότησε ένα «τσουνάμι» διαμαρτυριών. Περισσότεροι από 60 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν με επιτακτικό τρόπο να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση βάλλοντας κατά του υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά κατά του Γκ. Χαρδούβελη. Ο τελευταίος βρίσκεται στο στόχαστρο των γαλάζιων βουλευτών για μια σειρά ζητήματα και στο εξής η συμβίωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη κι επίπονη.
Από την… ακολουθία των αστοχιών δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Κατ’ εντολήν παραγόντων του πρωθυπουργικού γραφείου ελήφθη η απόφαση να μη μεταδοθούν από την κρατική ΝΕΡΙΤ οι δραστηριότητες του Αλ. Τσίπρα (ομιλία – συνέντευξη Τύπου) στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η υπόθεση πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και την παραίτηση των διοικούντων (Μακρυδημήτρης, Μορώνης). Από την κυβέρνηση υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμιά ανάμιξη και ευθύνη στην απόφαση αυτή και ότι οι παραιτηθέντες αποχώρησαν από τις θέσεις τους χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, ούτε καν τον προϊστάμενο υπουργό. Εξηγήσεις που δεν έπεισαν πολλούς, καθώς είναι απίθανο μια τόσο σοβαρή απόφαση να ελήφθη σε επίπεδο ΝΕΡΙΤ χωρίς να ζητηθεί η γνώμη ή έστω η «άδεια» της κυβέρνησης. Πέραν των άλλων οι εξελίξεις αυτές επανέφεραν με ιδιαίτερη ένταση στο προσκήνιο τα γεγονότα του Ιουνίου του 2013 όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ ρίχνοντας «μαύρο» στην ενημέρωση.