Φανατικός υποστηρικτής του δημοψηφίσματος ήταν ο Βενιζέλος!

Ο Χάρης Καστανίδης αφιερώνει σε εκείνη τη συζήτηση ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με αποκαλύψεις από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Αποκαλυπτικό για τη θέση του κ. Βενιζέλου είναι το παρακάτω απόσπασμα:

«Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών σκέπασε την αίθουσα της Γερουσίας. Μπορούσες να καταλάβεις ένα αίσθημα ανακούφισης και λύτρωσης που γλιστρούσε μέσα από τα βλέμματα και τις παλάμες των ανθρώπων, που είχαν αποκάμει από το βάρος που κουβαλούσαν. Ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις βουλευτών που έγειραν ο ένας προς το μέρος του άλλου μουρμουρίζοντας με ύφος που έσταζε χολή. Ανήκαν στον κύκλο της ομάδας για την οποία μίλησα ήδη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαδέχθηκε τον Παπανδρέου στο βήμα και επιδοκίμασε τις θέσεις του.

Ο Β. Βενιζέλος «αιχμαλώτισε» μέσα σε λίγες λέξεις τη σημασία της στιγμής και την ατμόσφαιρα της αίθουσας: «Η χώρα δεν αντέχει να βιώνει το δράμα. Πρέπει να επέλθει κάθαρση. Το δημοψήφισμα είναι μια λυτρωτική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση».

Μπορεί να μην έπεισε μερικούς φίλους του που μουρμούριζαν, αλλά ο ίδιος, χωρίς αμφιβολία, έδινε έναν τόνο αποφασιστικής δέσμευσης. Όσα είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα, τα επανέλαβε λίγο αργότερα στο δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Τρεις υπουργοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους: ο Α. Λοβέρδος, η Ά. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Ραγκούσης.

Το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Η Δημοκρατία ακυρώθηκε στην πράξη. Το δικαίωμα αυτοκαθορισμού ποδοπατήθηκε».


Σχολιάστε εδώ