Πώς ο Αβραμόπουλος κέρδισε τον Γιούνκερ!

Όπως έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές, η καλή διάθεση του κ. Αβραμόπουλου οφείλεται στα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε η συζήτηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην έδρα της Κομισιόν, στο Μπερλεμόντ των Βρυξελλών, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη λειτουργία του σώματος στην επόμενη πενταετία και -όπως αναμενόταν- για το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί η Ελλάδα.

Όπως διέρρευσε το Μέγαρο Μαξίμου, από την αρχή των συζητήσεων, η Αθήνα είχε ενδιαφερθεί για το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης, αλλά το γεγονός της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τις Εσωτερικές Υποθέσεις πιστώνεται στους διπλωματικούς χειρισμούς του νέου Επιτρόπου. Αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν ακόμα, φαίνεται ότι χάρη στον κ. Αβραμόπουλο ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η χώρα μας και παρουσίασε στον κ. Γιούνκερ σημαντικά στοιχεία για την παράνομη μετανάστευση.

Η αύξηση της ροής παράνομων μεταναστών από τη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 214% συγκριτικά με πέρυσι ενώ ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν εξεπλάγη όταν έμαθε από τον κ. Αβραμόπουλο πως, μόνο το Σαββατοκύριακο που πέρασε, 650 λαθρομετανάστες επεχείρησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω των Δωδεκανήσων! Επίσης, χάρη στην εμπειρία που αποκόμισε από τις θέσεις του υπουργού Άμυνας (σε δύο θητείες) και Εξωτερικών ήταν άριστα καταρτισμένος περί όσων αναφέρονται στη Συνθήκη Σένγκεν και στο πλαίσιο λειτουργίας της Frontex.

Εκείνο πάντως που έχει σημασία είναι πως η παρουσία της Ελλάδας, με τη νέα σύνθεση, είναι εμφανώς αναβαθμισμένη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πλέον λόγω της κρισιμότητας των θεμάτων που θα χειρίζεται ο έλληνας Επίτροπος η θέση της ισχυροποιείται.


Σχολιάστε εδώ