Πόσο πληρώσαμε τη βόλτα στο Παρίσι;

Έχουμε και λέμε, με βάση όσα μπορέσαμε να ανακαλύψουμε:

• Ο κ. Χαρδούβελης πήρε μαζί του τον πρόεδρο του ΣΟΕ Χρ. Στεφανάδη, τον γενικό του γραμματέα Τ. Αναστασάτο, την προσωπική ιδιαιτέρα του Νατάσα Ρόβα, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Μ. Μαματζάκη, τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ΣΤ. Παπαδόπουλο και τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου.

• Ο κ. Δένδιας είχε πάρει τη Βίκυ Λοΐζου, έμπειρη, λένε, στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», και τον νομικό του σύμβουλο Αντ. Παπαδήμα.

• Τον κ. Βρούτση συνόδευαν η γενική του γραμματέας Άννα Στρατινάκη, την οποία κληρονόμησε από τη Λούκα Κατσέλη (τότε που εφάρμοζε εντελώς άλλη πολιτική από αυτήν που ακολουθεί ο διάδοχός της) και ο διευθυντής του γραφείου του Παν. Τουφεξής.

• Ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον σύμβουλό του Θαν. Μπακόλα και όλο και κάποιους άλλους θα είχε μαζί του που δεν μπορέσαμε να τους μάθουμε.

• Τον κ. Αθανασίου συνόδευαν οι δικαστικοί Τάκης Λυμπερόπουλος και Ιω. Χαμηλοθώρης και η Ελένη Κεφαλή, συν-ιδιαιτέρα.

• Άγνωστο είναι αν είχαν κάποιους μαζί τους και ποιους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

• Άγνωστο παραμένει και ποιοι ακολούθησαν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, για να ξέρει από πρώτο χέρι ο Σαμαράς τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες και πόσο θερμά ακολούθησαν οι υπουργοί τις εντολές του.

• Για την ίδια δουλειά μετείχαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ στην… εθνική αποστολή οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυρ. Πιερρακάκης, το μάτι και το αυτί του Βενιζέλου.

• Βέβαια, στους παραπάνω, πέραν όσων δεν έγιναν γνωστοί –και εδώ να σημειώσουμε ότι θα έπρεπε ο κάθε υπουργός να ανακοινώσει ποιοι μετείχαν στο δικό του team, αφού κανείς δεν πιστεύει, π.χ., ότι ο Κυριάκος πήγε στο Παρίσι μόνο με τον σύμβουλό του ή ότι οι δύο συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν είχαν κανέναν μαζί τους–, θα πρέπει να προστεθούν και οι αστυνομικοί της προσωπικής τους ασφάλειας, που τους συνοδεύουν όπου κι αν πάνε, εντός και εκτός Ελλάδας.

Λίστα με ποιους πήγαν οι υπουργοί και με τα έξοδα

Στη Βουλή καλεί τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε, να γνωστοποιήσουν:

«– Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των συμβούλων, υπαλλήλων, διοικητικών γραμματέων, αστυνομικών και πάσης φύσεως συνεργατών των υπουργών που σας συνοδεύουν;

– Σε ποιο ύψος ανέρχονται τα εν γένει έξοδα όλων των παραπάνω συνοδών σας καθʼ όλο το διάστημα της παραμονής σας στο εξεταστικό κέντρο των Παρισίων;».

Τους καλεί επίσης:

«– Να κατατεθούν στη Βουλή τα ακριβή ποσά κάθε υπουργικής αντιπροσωπείας για αμοιβές εκτός έδρας, πληρωμή αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, έξοδα παραστάσεως, έξοδα μετακινήσεων και λοιπά έξοδα που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Πήγαν να εκλιπαρήσουν την «τρόικα»…

Ούτε ο Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε τόσο σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης για τη φαεινή ιδέα Σαμαρά – Βενιζέλου να μετακομίσουν οι υπουργοί στο Παρίσι και να γίνουν εκεί οι διαπραγματεύσεις, ώστε να… χάψει το πόπολο ότι διώξαμε την «τρόικα», όσο η «Εστία», μια καταγεγραμμένη εφημερίδα της Δεξιάς, από παλιά αλλά και σήμερα, αποδεκτή από όλους τους χώρους για τις απόψεις της, την αντικειμενικότητά της και το ήθος της γραφής της. Γιʼ αυτό και προκάλεσαν έκπληξη οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε, χαρακτηρίζοντας «εθνικό κατάντημα» τη μετάβαση του υπουργικού κλιμακίου στη γαλλική πρωτεύουσα και λέγοντας ότι πήγαν να εκλιπαρήσουν την «τρόικα»: «Να τους επιτρέψη να λάβουν το ένα ή το άλλο μέτρο».

Με τίτλο την Τετάρτη «Γελοιοποιείται το θέμα “τρόικα”», το κύριο θέμα της κατέληγε ως εξής:

«Έτσι φθάσαμε στην απίστευτη γελοιότητα να μεταβαίνουν πέντε υπουργοί της Ελληνικής Κυβερνήσεως στο Παρίσι για να διαπραγματευθούν με τους “τροϊκανούς” τα μέτρα που θα λάβη ή δεν θα λάβη η ελληνική Κυβέρνησις. Για το πόσες θα είναι οι δόσεις κάποιων φόρων, πόσοι θα απολυθούν από το δημόσιο, τι θα ισχύση στα εργασιακά και άλλα συναφή. Αντί να χαράσσεται μία ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική στην Αθήνα, απλώς προτείνονται επί μέρους μέτρα τα οποία εγκρίνει ή δεν εγκρίνει η “τρόικα” στο Παρίσι. Πρόκειται για έσχατο εθνικό κατάντημα».


Σχολιάστε εδώ