Πού το πάει ο Παπανδρέου

Όπως λένε πλέον τα περισσότερα στελέχη αλλά και βουλευτές, «κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει και για πόσο ακόμα θα σέρνεται αυτή η κατάσταση, που λειτουργεί διαλυτικά και για το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ αλλά και για την κυβέρνηση».

Ο Ευ. Βενιζέλος, το προφίλ του οποίου δέχτηκε πλήγμα από τα όσα διαδραματίστηκαν στο Ζάππειο, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, προσπαθεί να συνεχίσει τα ενωτικά ανοίγματα, ώστε να διατηρήσει την επιρροή που έχει σε ένα πολύ μικρό κομμάτι πλέον του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ και να επιβιώσει πολιτικά για όσο μπορεί ακόμα. Για τον λόγο αυτό απέρριψε και εισηγήσεις για διαγραφή του Γ. Παπανδρέου μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο Ζάππειο, επιλέγοντας την ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με σκληρές αιχμές εναντίον του, αλλά χωρίς να τον κατονομάζει.

Στο επιτελείο του Βενιζέλου υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Παπανδρέου μπορεί να διατηρεί την επιρροή του σε ένα παραδοσιακό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, αλλά χάνει πόντους όχι μόνο λόγω αυτών που συνέβησαν αλλά και γιατί απουσιάζει διαρκώς και από τη Βουλή και από την Ελλάδα γενικότερα και κυρίως επειδή δεν κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για τα γεγονότα που οδήγησαν την Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί κλίμα πανικού, καθώς όλα τα επιτελικά στελέχη του Βενιζέλου φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι, αν και ο Γ. Παπανδρέου δεν διαθέτει την εμβέλεια που είχε στο παρελθόν, μπορεί ακόμα να ασκεί επιρροή σε βουλευτές, κάτι που τον καθιστά κρίσιμο παράγοντα στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αν τραβηχτεί κι άλλο το σκοινί της εσωκομματικής αντιπαράθεσης μπορεί να σπάσει, με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, ο Βενιζέλος φαίνεται να διατηρεί τους ενωτικούς τόνους και να αποφεύγει για την ώρα να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, καθώς υπάρχει πολύ κακό κλίμα για την κυβέρνηση και τον ίδιο λόγω της φοροκαταιγίδας και των άλλων σκληρών μέτρων, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα και στις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς, ένα «εσωτερικό μακελειό» στο ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε πιθανότατα σε κατάρρευση και τον ίδιο αλλά και την κυβέρνηση.

Ουδείς, πάντως, μπορεί να αποκλείσει ότι η τελική σύγκρουση είναι πιθανό να επέλθει κατά τη διαδικασία ίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης μέσω του επικείμενου συνεδρίου, για το οποίο ο Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλά ίδρυσης νέου σχήματος, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η πλευρά Παπανδρέου, που επιμένει να θέλει το «κέλυφος του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, όπως λένε έμπειρα στελέχη, η ρήξη μπορεί να επέλθει και κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα τι χαρτί θα θελήσει να παίξει σε εκείνη τη συγκυρία ο Γιώργος Παπανδρέου».

Τα σενάρια για τον Γ. Παπανδρέου

Η πλευρά του Γ. Παπανδρέου, παρά τα σαφή μηνύματα που ο ίδιος έστειλε με την ομιλία του στο Ζάππειο (περί νέας αρχής και ανάληψης των ευθυνών του προς αυτήν την κατεύθυνση κ.ά.), αποφεύγει για την ώρα να δώσει ένα ακριβές στίγμα για το πού το πάει. Συνεργάτες του απλώς επιμένουν πως «το κείμενο της ομιλίας του στο Ζάππειο είναι σαφές και πλήρες».

Πάντως, το ότι η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, με τον συμβολικό τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», που εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ζάππειο, θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις (Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο κ.α.), στις οποίες θα παραστεί και θα μιλήσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ανατροφοδοτεί τα σενάρια για προσπάθεια ολικής επαναφοράς του στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, και μάλιστα με ρόλο.

Πέραν τούτων, και μόνο με την εκδήλωση του Ζαππείου έχουν επανέλθει τα σενάρια γύρω από το τι επιδιώκει ο Παπανδρέου, και μάλιστα με έμφαση στο προσκήνιο:

• Ένα σενάριο, το οποίο ενισχύεται διαρκώς, είναι πως ο Παπανδρέου άρχισε ήδη την κούρσα για να ηγηθεί ενός πολιτικού φορέα (του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ ή ενός νέου φορέα, με κεντροαριστερό – σοσιαλιστικό προσανατολισμό) προκειμένου να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού.

• Ένα άλλο σενάριο είναι ότι δημιουργεί εσωκομματικές εντάσεις για να εξαναγκάσει τον Βενιζέλο να πραγματοποιήσει ένα κανονικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Παπανδρέου θα δηλώσει ηχηρά «παρών» και θα αναμετρηθεί με τον Βενιζέλο για την ηγεσία.

• Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, ο Παπανδρέου δημιουργεί ένταση προκειμένου να έλθει σε έναν νέο συμβιβασμό με τον Βενιζέλο, κάτι που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να αναλάβει πρωτοβουλίες.

• Επίσης, υπάρχει και το σενάριο ότι ο Παπανδρέου επιθυμεί, τουλάχιστον σε αυτήν τη συγκυρία, να κάνει μια μικρή επίδειξη δύναμης στα λεγόμενα διαπλεκόμενα, που θεωρεί ότι τον έριξαν από την πρωθυπουργία, παίζοντας με την εύθραυστη κυβερνητική σταθερότητα εν όψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αίνιγμα Σημίτη

Πάντως, από πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πέρασαν απαρατήρητες κάποιες αναφορές –που τις θεωρούν σημαντικές– του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση στο Ζάππειο. Σημείωναν, μάλιστα, πως «ο Σημίτης δεν λέει τίποτα τυχαία» και πάντα θέλει να έχει και λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, γι’ αυτό φροντίζει να έχει και δική του ατζέντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σημίτης στην ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου να στηθούν κάλπες και ότι η συμφωνία για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Παράλληλα, άσκησε κριτική αναφερόμενος σε μικροκινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην «τρόικα», που δεν έχουν καμία προοπτική, ενώ θα έπρεπε να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο για να αρχίσει να ανασαίνει η χώρα.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε τις μικροκινήσεις. Ο χρόνος που διαθέτουμε είναι όλο και πιο περιορισμένος. Μας διαβεβαιώνουν ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σύντομα, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια», είπε στην αρχή της ομιλίας του, εκφράζοντας ουσιαστικά τις επιφυλάξεις του απέναντι στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός αποδόμησε την προπαγάνδα σχετικά με το Παρίσι, ότι δηλαδή με το ταξίδι των κυβερνητικών στην Πόλη του Φωτός τελειώνει η εποπτεία της «τρόικας», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αγωνία, που προκάλεσε η συνεχής ειδησεογραφία για επικείμενες σημαντικές εξελίξεις, περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι. Θα απελευθερωθούμε ή όχι από την “τρόικα”; Θα ρυθμίσουμε ή όχι την αποπληρωμή του χρέους; Η συνάντηση στο Παρίσι είναι όμως μία από τις πολλές που έχουμε μπροστά μας. (…) Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο προϋπολογισμός της χώρας θα συνεχίσει να εγκρίνεται από την Ένωση. Η Ένωση θα καθορίζει στόχους για τα ελλείμματα και το χρέος, στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε, αλλιώς θα μας επιβάλλονται πρόστιμα. Η Ευρωζώνη θα επιμένει σε μη αρεστές από πολλούς μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα είτε με τις γενικές συμφωνίες που υπάρχουν είτε με τις ειδικές συμφωνίες που θα προκύψουν κατά τη ρύθμιση του χρέους».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στέλνει τον Γιώργο στον Εισαγγελέα ο Βενιζέλος


Σχολιάστε εδώ