Ο χρησμός Κουβέλη… «παγώνει» τη ΔΗΜΑΡ!

Με αφορμή την προεδρολογία, βουλευτές και στελέχη του κόμματος σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα», ενώ η ηγεσία έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης, καθώς οι σιβυλλικές διατυπώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ δεν βοήθησαν να πέσουν οι τόνοι. Αντιθέτως, κατάφεραν να συντηρήσουν τις εσωκομματικές τριβές, καταστρέφοντας ταυτόχρονα το όποιο καλό κλίμα είχαν καταφέρει να «καλλιεργήσουν» στις σχέσεις τους και με την Κουμουνδούρου. Ο Φώτης Κουβέλης έγινε αποδέκτης σκληρής κριτικής από «προεδρικά» στελέχη και από βουλευτές, οι οποίοι όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τον καλούν να κόψει τη σεναριολογία και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει «φιλί ζωής» στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα η είπε η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, ότι «θα ήταν καλό αυτό το ζήτημα να έκλεινε με τον Φώτη Κουβέλη να δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, γιατί όσο εμπλέκεται το όνομα του προέδρου και της ΔΗΜΑΡ στα σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρώ ότι κάνει κακό στη ΔΗΜΑΡ». Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλος βουλευτής ο οποίος έχει μάλιστα και αναβαθμισμένο ρόλο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν δίστασε να πει στο «Π» πως «ο Φώτης έχει εγκλωβίσει το κόμμα», προσθέτοντας πως κανείς δεν επιθυμεί για εκείνον να γίνει πρόεδρος της Δεξιάς. Σε όλα τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας έδωσε απαντήσεις και μέσα από ραδιοφωνική του συνέντευξη παρέπεμψε στο συνέδριο λέγοντας ότι: «Κατανοώ την άποψη ορισμένων συντρόφων μου, οι οποίοι λένε ότι το κόμμα πρέπει τώρα να πάρει θέση και να πει ότι δεν θα συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά το συνέδριό μας είναι μπροστά, όλα είναι ανοιχτά και θα τα συζητήσουμε».

Οι συζητήσεις για τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα περισσότερα «πηγαδάκια» στους διαδρόμους του κόμματος και στη Βουλή. Και όπως όλα δείχνουν άλλος ένας σοβαρός «πονοκέφαλος» έρχεται να προστεθεί για την ηγεσία, με την αποσυσπείρωση του κόμματος και τον κίνδυνο διάσπασης της ΔΗΜΑΡ να είναι πιο ορατός από ποτέ. Η «Μεταρρυθμιστική Τάση» έδειξε ήδη τις προθέσεις της διά των δηλώσεων Λυκούδη, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι εκφράστηκαν υπέρ της αναβολής του συνεδρίου στελέχη που υποστηρίζουν τον Φώτη Κουβέλη. Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Μιχάλης Σαμπατακάκης ήταν μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν πρόταση-σφήνα, ανάμεσα σε πλειοψηφία και μειοψηφία, ώστε να μετατεθεί το συνέδριο για τον Νοέμβριο. Βέβαια όχι τυχαία, απλώς γιατί μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί αν ο κ. Κουβέλης θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εντέλει, απαντήσεις σχετικά με τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας (όπως και γι’ αυτό της Προεδρίας της Δημοκρατίας) αλλά και για τις θέσεις επί του πολιτικού προσανατολισμού της ΔΗΜΑΡ, που ταλαντεύεται μεταξύ Κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ, θα λάβει το κόμμα στο συνέδριο το οποίο με ευρεία πλειοψηφία αποφασίστηκε να διεξαχθεί 2-5 Οκτωβρίου.

Φεύγει ο Λυκούδης;

Την αποχώρηση, επί της ουσίας, της μειοψηφίας του κόμματος από τη ΔΗΜΑΡ προανήγγειλε ο Σπύρος Λυκούδης. Ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την πρόθεσή του να μην παραστεί τελικά στο συνέδριο και άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συγκεκριμένα ο κ. Λυκούδης ανέφερε: «Δεν θα παραστώ στο συνέδριό μας, της Δημοκρατικής Αριστεράς -το έχω πει-, γιατί πιστεύω ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν θέλω να ανακυκλώνω αυτήν την κριτική».

Ο ίδιος εστίασε στο ότι το συνέδριο γίνεται με όρους που δεν το συνιστούν αξιόπιστο και οι στοχεύσεις του δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένο σχέδιο. «Επιθυμούσα να είμαστε περισσότερο σε μία φάση αυτογνωσίας και περισυλλογής αυτήν την περίοδο, στη Δημοκρατική Αριστερά, παρά σε διαδικασίες τέτοιου τύπου που δεν θα οδηγήσουν -κατά τη γνώμη μου- πουθενά. Επομένως, δεν θα είμαι χρήσιμος. Δεν πρόκειται να πάω», ξεκαθάρισε και τόνισε πως «δεν είναι απλό πράγμα ένα στέλεχος του δικού μου στάτους -είμαι ένας από αυτούς που ίδρυσαν τη Δημοκρατική Αριστερά και υπήρξα και πρώτος της γραμματέας για τρία χρόνια-, να μην παραβρίσκεται σε μία διαδικασία αυτού του τύπου, που κάνει τώρα η Δημοκρατική Αριστερά». Τέλος, επεσήμανε πως θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη συγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς -ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ- σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του μέσα από συζητήσεις, διάλογο και επαφές.


Σχολιάστε εδώ